HES kodu nasıl alınır? Şehirlerarası yolculukta zorunlu olan HES kodunu almanın yolu

HES kodu nasıl alınır? Şehirlerarası yolculukta zorunlu olan HES kodunu almanın yolu

'HES kodu SMS ile nasıl alınır?', 'HES kodu uygulaması iPhone ve Android nasıl indirilir?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Şehirlerarası otobüs yolculuklarında Hayat Eve Sığar (HES) kodu almak zorunlu hale geldi. İçişleri Bakanlığı, şehirlerarası yolcu taşıyan seyahat firmalarının HES kodu olmayan vatandaşları otobüslerine aldıkları takdirde, aracın 10 gün süreyle trafikten men edileceğini açıkladı. İşte, 'adım adım HES kodu almanın yolu' ve 'HES kodu SMS numarası'...

'HES kodu başvurusu nereye yapılır?', 'Şehirlerarası otobüs yolcuklarında HES kodu zorunlu mu?, 'HES kodu SMS ile nasıl alınır?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. Koronavirüs (corona virüsü) salgın hastalığı vakalarında yaşanan artışın ardından şehirlerarası otobüs seyahatlarinde yolcuların HES kodu alması zorunlu hale getirildi. İçişleri Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) kodu olmayan vatandaşlara bilet satışının yapılmasını yasakladı. HES kodu olmayan yolcuları taşıdığı tespit edilen otobüsler, 10 gün boyunca trafikten men edilecek. İşte, 'HES kodu uygulaması iPhone ve Android indirme linki' ...

HES KODU OLMAYAN ŞEHİRLERARASI OTOBÜSE BİNEMEYECEK

İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelgeyle şehirler arası yolcu taşıyan firmaların HES kodu olmadan biletleme yapmaması uyarısında bulundu. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmalarca HES kodu olmadan internet, telefon veya yüz yüze bilet satışı kesinlikle yapılmayacak. Şehirler arası yolcu taşımacılığında HES kodu olmaksızın yolcu kabul eden araçlar, 10 gün süreyle seferden men edilecek.

ŞEHİRLERARASI YOLCULUKTA HES KODU ZORUNLU OLDU

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine 'Şehirlerarası Otobüslerde HES Kodu Zorunluluğu' konulu genelge gönderdi.

Genelgede, içerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminde Koronavirüs salgınıyla mücadelenin etkin olarak sürdürülebilmesi için alınan tedbirlere ve belirlenen kurallara riayet edilmesinin elzem olduğu belirtildi.

Bu çerçevede daha önce illere gönderilen genelgelerle şehirlerarası toplu ulaşım araçlarıyla (uçak, tren, otobüs vb.) yapılacak seyahatlerde Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden kod alındıktan sonra biletlemelerin yapılması zorunluluğu getirildiği hatırlatıldı.

Ancak uygulamada şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan bazı firmaların zaman zaman bu kurala riayet etmedikleri gelen şikayetlerden anlaşıldığı bu nedenle aşağıdaki tedbirlerin alınmasının zaruri hale geldiği ifade edildi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN HES KODU GENELGESİ

Genelgede alınan tedbirler şu şekilde sıralandı:

* Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmalar (otobüs, midibüs, minibüs vb.) tarafından her türlü biletleme işlemi (internet-telefon üzerinden veya yüz yüze) esnasında müşterilerden HES kodu talep edilecek ve HES kodu olmadan bilet satışı yapılmayacak.

* Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan araçlara yolcu alınma esnasında da yolcuların HES kodu kontrol edilecek, araca binmesinde herhangi bir sakınca olmadığı anlaşılan yolcular araçlara binebilecek.

HES KODU OLMAYAN BİLET SATIŞI YAPILMAYACAK

* Gerek bilet satışı gerekse araca alınma esnasındaki HES kodu kontrolünde; covid-19 tanılı ya da temaslısı olduğu tespit edilen kişiler için gerekli bildirim ilgili firma yetkililerince kolluk birimlerine ve sağlık kuruluşlarına yapılacak.

* Başta trafik birimleri olmak üzere kolluk birimlerince HES kodu olmaksızın bilet satışı yapılmaması ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan araçlara yolcu alınmaması hususları etkin şekilde denetlenecek.

HES KODU OLMAYAN YOLCULARI ALAN ARAÇLARA TRAFİKTEN MEN CEZASI

* Yapılan denetimler sonucunda HES kodu olmayan yolcuya bilet satışı yapan firmalara valiler/kaymakamlar tarafından gerekli idari para cezası uygulanacak, HES kodu olmaksızın yolcu kabul eden araçlar ise 10 gün süre ile seferden men edilecek.

* Denetimler sonucunda covid-19 tanılı veya temaslısı olduğu halde HES kodu olmadan şehirlerarası toplu taşıma araçlarıyla seyahat ettiği tespit edilen kişiler valiliklerce belirlenen yurt veya pansiyonlarda zorunlu izolasyona tabi tutulacak.

KURALLARI İHLAL EDENLERE ADLİ İŞLEM YAPILACAK

* Vali/Kaymakamlarca yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde gerekli kararların Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27. ve 72. maddeleri uyarınca ivedilikle alınacak. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete neden olunmayacak.

* Alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilecek.

* Konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

HES KODU NEDİR?

Koronavirüs (corona virüs) salgın hastalığı nedeniyle uygulanan şehirler arası seyahat kısıtlaması, sosyal hayatı ve özellikle iş hayatını derinden etkiledi. Salgın hastalığın etkisinin azalmaya başlamasıyla kontrollü bir şekilde seyahat yasakları da kalkmaya başladı. Uçak ve tren yolculuklarının yeniden başlamasını öngören normalleşme sürecinde, sağlık tedbirlerinin de elden bırakılmaması adına 'Hayat Eve Sığar (HES) kodu uygulaması' hayata geçirildi. Bu amaçla, yolcuların havayoluyla ve demiryoluyla seyahati HES koduyla sağlanacak.

Kişiye özel üretilecek HES kodunun, uçak ve tren biletlerinin üzerine eklenmesi 18 Mayıs 2020 Pazartesi günü itibariyle zorunlu hale geldi. Havayolunda 28 Mayıs 2020 Perşembe günü başlayacak iç hat uçuşlarında, 24 saat kala uçuştaki tüm yolcuların risk durumları HES kodu üzerinden sorgulanacak.

Hayat Eve Sığar (HES) mobil uygulamasına gelen yeni özellik ile bir kod üretilecek. Türk Hava Yolları da (THY) bu koda istinaden öncelikli bir tarama yapacak ve yolcunun uçuşa kabul edilip edilmediğine karar verecek.

HES KODU NASIL ALINIR? HES KODU BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Şehirlerarası otobüs, tren ve uçak seyahatlerinde HES kodu almanın üç yolu bulunuyor.

Birincisi; akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazınıza Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını indirmeniz gerekiyor. (İndirme linkleri bu paragrafın sonunda yer almaktadır)

* Uygulamayı kurduktan sonra telefon numaranızı girerek doğrulama işlemini gerçekleştirmelisiniz.

* Uygulamaya giriş yaptıktan sonra karşınıza ilk çıkan ekranda yer alan seçenekler içerisinde "HES Kodu İşlemleri" başlığına tıklamalısınız.

* Daha sonra gelen ekranda "Yeni Kod Ekle" başlığını seçmelisiniz.

* HES kodunun ne kadar süreyle kullanılacağını seçip "Devam" tuşuna basarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

* HES kodu ile birlikte yolcu kimlik numarası (TC kimlik numarası, Pasaport vb.), iletişim bilgisi (telefon ve e-posta alanlarının her ikisi de) ve doğum tarihi doğru ve eksiksiz olarak girilmesi gerekmektedir.

HES KODU iPHONE İÇİN TIKLAYIN

HES KODU ANDROID İÇİN TIKLAYIN

ŞEHİRLERARASI YOLCULUK İÇİN HES KODUNU SMS İLE ALMAK MÜMKÜN MÜ?

HES kodu almanın ikinci yolu ise kısa mesaj göndererek başvuruda bulunmaktır. SMS ile HES kodu almak için;

* HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla,

* TC kimlik numarası,

* Kimlik kartımızın seri numarasının son 4 hanesi,

* HES kodunun geçerli olmasını istediğiniz gün sayısını yazıp

* 2023'e SMS olarak gönderebilirsiniz.

HES KODU BAŞVURUSU e-DEVLET'TEN NASIL YAPILIR?

'Hayat Eve Sığar' baş harflerinden oluşan 'HES' kodunu e-Devlet sisteminden almak da mümkün. İnternetten e-Devlet'e portalına girmek için www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-hes-kodu-uretme-ve-listeleme adresine giriş yapabilirsiniz. Bu sayfa üzerinden kendiniz veya 18 yaşından küçük çocuğunuz için HES kodu için başvuruda bulunabilir, aldığınız HES kodlarını kurum ya da kişilerle paylaşabilir ve HES kodlarının detaylarını sorgulayabilirsiniz.

HES kodu için, e-Devlet mobil uygulaması üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz.

e-DEVLET UYGULAMASI iPHONE İNDİR

e-DEVLET UYGULAMASI ANDROID İNDİR

BAKAN KOCA: HES KODU HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRACAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni uygulamaya ilişkin olarak, "HES uygulaması seyahatlerde serbest giriş kartı olacak. Hayat Eve Sığar uygulamasıyla kod alınacak. HES uygulaması ile mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz.

Herkese özel bir kod olacak. Kod sayesinde kimlik numarası gibi veriyi başkasıyla paylaşmak zorunda kalmayacak. Önümüzdeki günlerde HES kodunun yaygın kullanılması hayatımızı kolaylaştıracak. Hayat Eve Sığar uygulamasıyla ile bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek" ifadelerini kullandı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN 81 İL İÇİN MASKE YASAĞI KARARI!

MASKESİZ SOKAĞA ÇIKMANIN CEZASI NEDİR?

DOĞRU MASKE KULLANIMI NASIL OLMALI?

YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE KİMLER NEREDE MASKE TAKMAK ZORUNDA?

EVDE CORONA VİRÜSÜ MASKESİ NASIL YAPILIR?

MASKE ALIRKEN/YAPARKEN HANGİ KUMAŞLAR TERCİH EDİLMELİ?

KORONAVİRÜSTE İKİNCİ DALGA OLUR MU?

TÜRKİYE'NİN GÜN GÜN NORMALLEŞME TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

KORONAVİRÜS İHBARINDA BULUNMAK İÇİN TIKLAYIN

e-DEVLET'TEN SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN