İHAK'tan Mısır'daki Tora Cezaevi'yle ilgili çarpıcı rapor

İHAK'tan Mısır'daki Tora Cezaevi'yle ilgili çarpıcı rapor

İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (İHAK), Mısır'da darbeden sonra işken ve kötü muamele ile gündeme gelen Akrep/Tora Cezaevi'nde yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili rapor hazırladı. Raporda 6 mahkumun işkence ve kötü muamele sonucu hayatını kaybettiği, tutukluların aileleriyle görüştürülmediği belirtildi.

KARAR.COM

Mısır'da pek çok siyasi mahkumun tutuklu bulunduğu Tora/Akrep Cezaevi'nde işkence, kötü muamele ve hak ihlalleriyle ilgili İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (İHAK) rapor hazırladı. Basın toplantısıyla açıklanan raporda işkence ve kötü muamele nedeniyle 6 mahkumun hayatını kaybettiği belirtildi.

17-12/01/8392980.jpg

İHAK Genel Başkanı Avukat Cihat Gökdemir ve Genel Başkan Yardımcısı Gülden Sönmez ile darbe sonrası yaşanan devlet teröründe şehit edilen 15 yaşındaki Esma'nın annesi ve Dr. Mohamed Beltagy’nin eşi Sana Beltagy de toplantıya katıldı. Mısır’da 2013 yılında yaşanan askeri darbe ve sonrasında toplamda 60 bin kişinin tutuklandığının tahmin edildiği belirtilen basın toplantısında, İskenderiye, Kahire ve diğer bölgelerde bulunan cezaevleri ve gözaltı merkezleriyle ilgili çok sayıda işkence, kötü muamele ve ihlallerin kamuoyuna yansıdığı bildirildi. Bunlar arasında son dönemde en çok öne çıkan merkezlerden birinin de resmi adıyla Kahire Tora Maksimum Güvenlik Cezaevi olduğu ifade edildi.

Cezaevinin kötü şöhreti nedeniyle “Akrep Cezaevi” olarak isimlendirildiği, son yıllarda Birleşmiş Milletler başta olmak üzere çok sayıda kurum ve sivil insan hakları kuruluşunun raporlarına konu olduğu aktarıldı.

6 KİŞİ ÖLDÜ EKMEK VE İLAÇ BULAMIYORLAR

İHAK Genel Başkan Yardımcısı Sönmez, Akrep Cezaevi'nde 6 kişinin öldüğünü, Mısır genelindeki cezaevlerinde ciddi ölümler yaşandığına dair bilgi ve duyumlar aldıklarını söyledi. Sönmez hapishanelerden gelen şikayetler arasında dayak, aç bırakma, uzun süre hücrelerde tutma, yalnız veya kalabalık koğuşlarda tutma, erkek mahkumlara tecavüz, çıplak soyma, yatak olmaması ve tüm mahkumların beton zeminlerde yatırılması, aile ve yakınların tehdit edilmesi, yaşları yüksek olan bu kişilerin sağlık imkanlarına erişiminin engellenmesi şeklinde beyanlar ve kanıtların kendilerine ulaştığını bildirdi.

1 YILDIR HABER ALAMIYORUZ

Şehit Esma'nın annesi Beltagy ise “Kocam ve oğlum Anas aynı cezaevinde ancak onlar dahi birbirlerini 4 yıldır göremiyorlar. Aylar boyunca ekmek bulunmuyor, bazen bozuk yemekler veriliyor ve mahkumlar bu yemeklerden zehirleniyor. Herhangi bir ziyarete ve mahkumların yakınlarıyla görüştürülmesine müsaade edilmiyor. Ekim 2016’dan bu yana yakınlarımızdan haber alamıyoruz. Gönderdiğimiz ilaçlar içeri alınmıyor. Bütün bunlar temel hukuka ve hatta Mısır ulusal hukukuna da aykırı. Buradaki mahkumların hiçbir hakkı bulunmuyor” dedi.

ULUSLARARASI TOPLUM BASKI YAPMALI

Raporda bin kişinin kaldığı Tora/Akrep Cezaevi'nde tutukluların yakınlarıyla ve avukatlarıyla görüştürülmediği, havasız koğuşlarda bazen tek başına bazen de çok kalabalık sayıda kişiyle yataksız ve temel hijyenden yoksun bir şekilde yaşadıkları anlatıldı. Çoğunluğu İhvan yöneticisi olan bu kişilerin yaş ortalamasının 50 ve üzerinde olması nedeniyle birçok mahkumda kronik hastalıklar olduğu, bu kişilerin cezaevi şartları nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşadıkları anlatıldı. Cezaevi yönetiminin bu kişilerin temel sağlık imkanlarına erişimini kasten engellediği, bu durumun ölümlere ve kalıcı ağır sağlık sorunlarına yol açtığı beliritildi.

Tora/Akrep Cezaeviyle ilgili Mısır içinde görüş bildirebilecek bağımsız bir kurum veya kuruluş bulunmadığı belirtilen raporda, Al-jazeera, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve bazı muhalif Mısırlı haber sitelerinde yaşanan ihlallere ilişkin bilgiler bulunduğu bildirildi. BM İnsan Hakları Konseyi ve Afrika Birliği İnsan Hakları Komitesinin bu cezaeviyle ilgili girişimlerinin ise sonuçsuz kaldığı vurgulanan raporda, Uluslararası toplumunun yaşanan bu cezaevi ve diğerlerinde ihlallere ilişkin farkındalığının arttırılması ve şartların düzeltilmesi için Mısır hükümetine baskı yapması gerektiği bildirildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN