İnternette en çok aranan diyet türü 'keto'

İnternette en çok aranan diyet türü 'keto'

Her yılbaşı alınan kararlar arasında kuşkusuz diyet yapmak ilk sıralarda geliyor, ister kilo vermek için olsun ister sağlıklı yaşam adına. Geçtiğimiz yıl internette en çok aranan diyet türü 'keto' oldu. Carnivore (etobur) diyeti ve aralıklı oruç (intermittent fasting) da popülerdi. Keto diyetine uygun tarifler internette aranan her 10 tariften 5'ini oluşturdu.

NBC News'in haberine göre 2018'in sebzesi ise karnabahardı. Karnabahar makarnasına (gnocchi) ilginin, arama oranları baz alındığında yüzde 2 bin 300 arttığı gözlemlendi.

Rendelenmiş sebzeler de revaçtaydı. Hatta yıkanmış, rendelenmiş, paketlenmiş yenmeye hazır ürünler raflarda yerini aldı. Makarnaya alternatif olarak tüketilen sebze ürünleri artık peynir ekmek kadar elimizin altında.

İşte 2018'de beslenme alışkanlıklarımıza eklenenler

SİNDİRİM SİSTEMİ SAĞLIĞI İÇİN PROBİYOTİKLER

Probiyotikler, beslenme alanında uzun zamandır hayatımızda. Geçen yıl tek farklılık probiyotik ürünlere yenilerinin eklenmesi oldu.

Uzmanlar sindirim sisteminin başlıca organlarından olan bağırsakların korunmasının hem sağlık hem de kilo verme açısından önemli olduğunu vurguluyor. Kambu çayı ve yoğurt gibi probiyotik gıdaların bağırsaklardaki iyi bakterileri beslediğini söyleyen uzmanlara göre bağırsak dostu bakterilere iyi gelen meyve, sebze ve tahıl gibi lifli gıdalar da sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazlarından.

MANTARLAR

Tencere ve tavaların sınırını aşan mantarlar artık çayda ve çikolatada bile karşımıza çıkıyor. Farklı ürünlere katılan mantarların adaptojen, yani vücut dengeleyici özelliği olduğu belirtiliyor. Bazı araştırmalara göre adaptojenler bağışıklık sistemini güçlendiriyor, konsantrasyonu artırıyor ve enerji veriyor. Fakat diyabet veya yüksek tansiyon gibi hastalıkları olanların, uzun dönemde yan etkileri henüz bilinmediğinden takviye edici ürünlerden uzak durmaları tavsiye ediliyor.

En doğal bitkilerin bile bazen zehirli olduğu su götürmez bir gerçek, mantar türlerinin bazıları da bunlar arasında.

Lif ve vitamin D kaynağı olarak bilinen iyi mantarların düzenli olarak tüketilmesi ise bağışıklık sisteminin güçlendiriyor.

TAHİN

Humusta kullanılan ve kahvaltılarda pekmezle karıştırılan tahin de geçtiğimiz yılın gözdeleri arasındaydı. Salata soslarından tatlılara, kurabiyelere kadar bir çok tarifte ek malzeme olarak kullanılan tahinin besin değeri aslında bir çok ana gıdadan çok daha zengin. Susamın ezilmesiyle elde edilen tahinin 2 tatlı kaşığında yaklaşık 5 gram protein ve 3 gram lif bulunuyor.

ALTERNATİF SÜTLER

2018 ile birlikte sütün hayvansal ürün olduğu algısı da değişti. Badem, hindistan cevizi, fıstık ve keten tohumundan üretilen sütler de artık inek sütü kadar yaygın. Bu liste saydıklarımızla da sınırlı değil.

Alternatif sütler, 2018'le birlikte sağlıklı beslenme alışkanlıklarında sağlam bir yer edindi denebilir. Pinterest'in yaptığı bir araştırmaya göre 'yulaf sütü'nün internette aranma oranı yüzde 186 arttı.

İnek sütünün müdavimi olsanız bile diğer sütler sizi farklı tatlarla tanıştıracaktır. Bazılarında tatlandırıcı olduğundan dolayı tavsiye edilen günlük şeker tüketimini aşmamak için doza dikkat etmekte fayda var.

ETOBUR DİYET

2018'in en sıra dışı akımı, meyve ve sebze gibi sağlıklı bir çok besin maddesini kenara koyan etobur diyeti oldu. Bu diyette tüketilmeyecek gıdalar arasında meyve ve sebzenin yanı sıra fındık fıstık gibi çerezler, tohumlar ve tahıllar var. Kısacası toprak mahsulleri... Peki geriye ne kaldı o zaman? diyebilirsiniz. Cevabı basit; hayvansal ürünler. Sadece beyaz ve kırmızı et, balık, yoğurt ve peynir gibi ürünlerin tüketilmesi kilo vermede etkili olsa dahi etobur diyeti, toprak mahsullerinde bulunan yararlı maddelerin alınmasını engellediği için uzun vadede sağlık sorunlarına yol açma riski taşıyor.

AKTİF KARBON

Sosyal medya sayesinde bir çoğumuzun yeni tanıştığı aktif karbon da son senenin modasıydı. Kapkara görüntüsüyle dikkat çeken dondurmalardan kahveye kadar geniş bir yiyecek-içecek yelpazesinde karşımıza çıkan aktif karbonun detoks için faydalı olduğu kanısı yaygın. Bunda, aktif karbonun panzehir olarak veya aşırı doz ilaç tedavisinde kullanılmasında etkisi büyük. Ancak kabızlık yaptığı da bilinen aktif karbon aradığınız detoks türü olmayabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN