İrmik Helvası Nasıl Yapılır? Pratik İrmik Helvası Tarifi

İrmik Helvası Nasıl Yapılır? Pratik İrmik Helvası Tarifi

Türk mutfağında helva kültürü çok gelişmiştir. Helva, cenazeleri ve vedaları hatırlattığı için biraz hüzünlü bir tattır. Ölümlerinden ardından pişmesi ile...

Türk mutfağında helva kültürü çok gelişmiştir. Helva, cenazeleri ve vedaları hatırlattığı için biraz hüzünlü bir tattır. Ölümlerinden ardından pişmesi ile bilinse helvalar günlük hayatta sofralara da yakışır ve severek tüketilir. En çok tüketilen helva türleri un ve irmiktir. Peki, nasıl irmik helvası yapılır? Pratik irmik helvası tarifi nasıldır?

Malzemeler

Helva yaparken başından fazla ayrılmamak gerektiği için malzemelerin önceden hazırlanmış olması önemlidir.

İrmik helvası yapımında kullanılan malzemeler;

  • 3 su bardağı (600 gram) irmik
  • 200 gram tereyağı
  • 2 su bardağı (500 gram) toz şeker
  • 2,5 su bardağı (725 ml) su
  • 2,5 su bardağı (725 ml) süt
  • 3 adet karanfil
  • 1 çay kaşığı (1 gr) tarçın
  • 1 tutam tuz
  • Birinin tabanı geniş ve kapağı olan 2 adet tencere şeklinde sıralanabilir.

Tarçın, karanfil gibi ekstra malzemeler sayesinde geleneklerin biraz dışına çıkarak çığır açacak bir irmik helvası hazırlayabilirsiniz. Bu malzemeler sayesinde yaklaşıl 25-30 porsiyonluk bir irmik helvası hazırlayabilirsiniz. Servis edeceğiniz kişi sayısına göre kullanacağınız malzeme miktarını ayarlayabilirsiniz. Bu tarif ile az şekerli bir helva elde edeceksiniz, şekerli tatları seviyorsanız şeker miktarın dilediğiniz gibi artırabilirsiniz.

Hazırlanışı

İrmik helvası hazırlanışı küçük püf noktalara sahip olduğu için biraz zahmetlidir. Aşağıdaki adımları takip ederek muhteşem helvaya ulaşabilirsiniz.

  • Geniş tabanlı olan tencere kısık ateşle ocağa alın ve tereyağını ekleyin. Kısık ateşte erimeye bırakın.
  • Diğer tencereye 2 su bardağı şeker üzerine 2,5 su bardağı su ve 2,5 su bardağı süt koyun. Karıştırarak şekeri eritin ve kaynamaya bırakın.
  • Eriyen tereyağının üzerine 3 su bardağı irmik ekleyin ve karıştırarak rengi toprak sarısı, kahverengiye dönünceye kadar kavurun. Kavrulduktan sonra 3 adet karanfilin başını elinizle ezerek içine atın.
  • Diğer yanda kaynayan şerbeti yavaş yavaş kavrulmuş irmiğe karıştırarak ekleyin. 1 tutam tuz ve 1 çay kaşığı ekledikten sonra helva kendini çekene kadar karıştırın ve bir süre dinlenmeye bırakın.

Dinlendikten sonra irmik helvanız hazır. Yiyecek herkese afiyet olsun.

Püf Noktalar

Tereyağını eritirken ocağın altının çok kısık olması gerekir. Aksi takdirde tereyağı yanacak ve ortaya hoş olmayan bir tat çıkacaktır.

Dilerseniz helvanızı yalnızca sütten ya da yalnızca sudan da yapabilirsiniz. Sadece süt kullanmak daha ağır sadece su kullanmak daha az özlü bir helva yapmanızı sağlayacaktır.

Çam fıstığı irmik helvasına çok yakışır. Dilerseniz tereyağı ile beraber çam fıstığı ya da yer fıstığı ekleyebilirsiniz.

Helvanız hazır olduktan sonra dinlemeye bırakılması helvanın tadının oturmasını ve yiyenleri rahatsız etmemesini sağlar.

Helvanız dinlendikten sonra çok kuruysa ve şekil almıyorsa biraz kaynak su ekleyerek istediğiniz kıvama getirebilirsiniz.

Helva yapmak ustalık gerektirdiği için hayalinizdeki mükemmel helvaya ulaşmanız biraz zamanınızı alabilir. Birkaç denemeden sonra siz de istediğiniz kıvama ulaşabilirsiniz.

Servis Önerileri

İrmik helvası tercihinize göre dondurma kaşığı ile top top ya da geniş bir tabakta servis edilebilir. Dondurma kaşığınız yoksa bir yemek kaşığı ile alıp diğer bir yemek kaşığı ile bastırarak oval bir şekilde servis edebilirsiniz. Tek lokmalık bu servis çeşitleri servis ederken geniş tabaktaki servise göre daha kolay olacaktır. Dilerseniz helvanızı bir kek kalıbına koyarak dilimleyerek de servis edebilirsiniz.

İrmik helvasına tarçın çok yakışır. Servis ederken üzerine tarçın serpebilirsiniz. Tahin de irmik helvasına yakışan tatlardan birisidir. Helvanızı servis ederken üzerine biraz tahin gezdirerek farklı bir tat yakalayabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN