İstanbul'da siyaset 'pik' yaptı

İstanbul'da siyaset 'pik' yaptı

Vaka sayısı Türkiye genelinin yüzde 40’ını bulan İstanbul’daki ‘kırmızı alarm toplantısı’na siyasetin gölgesi düştü. Salgında yeni pik tedbirlerinin masaya yatırıldığı zirveye CHP’li İBB Başkanı davet edilmedi.

İstanbul, vatandaşların tatilden dönmesiyle yeniden salgının merkez üssü oldu. Ankara’ya göre beş kat fazla vaka görülen şehirdeki pozitiflerin sayısı Türkiye genelinin yüzde 40’ına ulaştı. Megakent alarm verince pandemi zirvesi düzenlendi. Koca, Vali Yerlikaya ve yetkililer tedbirleri masaya yatırdı, yeni kararlar alındığı duyuruldu. Valilik kaynakları “Toplantı ani gelişti” açıklaması yaptı. Koca “5 gün İstanbul’da olacağım. Vali, Belediye Başkanı, Emniyet Müdürü ile görüşmeler yapmayı planlıyorum” dedi. 

‘BU MESELEDE KÜSLÜK OLMAZ’

Muhalefet, İmamoğlu’nun toplantıya çağrılmamasına tepki gösterdi. CHP ‘sağlığı siyasallaştırma yanlışı’ndan dönülmesi çağrısında bulundu. İYİ Parti’li Çıray da “Bu nasıl mücadele. Lütfen bunu düzeltin” ifadelerini kullandı. İmamoğlu ise “Büyük bir nezaketsizlik olarak kabul ediyorum. Biz, tırnak içinde ani gelişen toplantılar kavramının dışında mıyız? Ani bir olay olduğunda, İBB Başkanı olarak ilk ulaşılması gereken kişi benim. İstanbullunun canı söz konusu olunca küslük olmaz” diye konuştu. 

karar-manset-24-ekim-haber-icine.jpg

İSTANBUL'DA SİYASET 'PİK' YAPTI 

Türkiye’deki toplam vakaların yüzde 40’ının olduğu İstanbul’da Sağlık Bakanı Koca, vali ve il emniyet mdürünün katılımıyla ‘kırmızı alarm toplantısı’ düzenlendi.

Toplantıya İBB Başkanı İmamoğlu çağırılmayınca siyasi tartışma başladı. İmamoğlu’nun sosyal medyada öğrendiği zirve için İBB ‘davet yok’ derken valilik kendini ‘ani gelişti’ diyerek savundu.

Duruma CHP ‘skandal’ sözleriyle tepki gösterdi. İYİ Parti ise “Sizin için siyaset milyonlarca insanın sağlığından daha mı önemli” diye sordu.

Tatil ve memleket ziyaretleri sonrası başlayan dönüşler İstanbul’da piki yaşatmaya başladı. Türkiye’deki toplam vakaların yüzde 40’ının olduğu kentte kırmızı alam seviyesi kırmızıya çıkarken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Vali Ali Yerlikaya ve İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, bakan yardımcıları, il sağlık müdürü, saha koordinatörleri ve başhekimlerle birlikte, salgının İstanbul’daki seyrini masaya yatırmak için ‘kriz toplantısı’ düzenledi.

Ancak Toplantıya İstanbulm Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun çağırılmaması siyasi tartışmaya neden oldu.

Koca toplantıda kentte devam eden vaka artışına karşı alınacak tedbirleri kararlaştırdıklarını bildirdi. Koca’nın Twitter’dan paylaştığı bu mesaja sosyal medyada çok sayıda tepki geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun toplantıya davet edilmediği yönündeki paylaşımlarla Koca’ya tepki gösterildi.

İBB: DAVET YOK-VALİLİK: ANİ OLDU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun İmamoğlu’na davet gelip gelmediği konusunda “Davet yok” yanıtını verdi. Valilik kaynaklarından ise; “İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu il bazında gerçekleşen pandemi kurulu toplantılarına katılıyor. Ancak bugünkü toplantı ani gelişti” denildi.

CHP’Lİ BAŞKAN YOK AK PARTİLİ VAR

Bakan Koca İstanbul’dan sonra vakaların kritik seviyeye ulaştığı Bursa’ya geçti. Burada düzenlenen toplantıda Ak Partili Bursa Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın çağırılması ayrı bir tepkiye neden oldu. Sosyal medya kullanıcıları insan hayatı söz konusuyla CHP’li İBB Başkanı’nın çağırılmayıp AK Partili Bursa Büyük Şehir Belediye Başkanı’nın çağırılmasını çifte standart olarak yorumladı. İmamoğlu’nun İstanbul’daki toplantıya çağırılmamasına muhalefet sert tepki gösterdi.

HALK BUNU GÖRÜR, HESABINI SORAR

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bakan Fahrettin Koca’nın İstanbul’da düzenlediği pandemi toplantısına çağrılmamasına sert tepki gösterdi:

“Asgari tarifle, büyük bir nezaketsizlik olarak kabul ediyorum. İstanbul’da siz, pandemi için bir toplantı yapacaksınız işin tam da göbeğinde olan bir kurumu, davet etmeyeceksiniz. Halkımız bunu görür, hesabını da sorar. Neymiş efendim; ani gelişti. Yani biz, tırnak içinde ani gelişen toplantılar kavramının dışında mıyız? İstanbul’da ani bir olay olduğunda, İBB Başkanı olarak ilk ulaşılması gereken kişi, benim. Aciliyet karşısında, hangi durumda olursak olalım, koşar gideriz. ‘Ne yapabiliriz’ diye bakarız.”

8 MİLYON İSTANBULKARTLIYI İSTEDİ

İmamoğlu Sağlık Bakanlığı’nın İstanbul’da, ceza kesmek için 8 milyon İstanbulkart sahibinin bilgilerini istediğini söyledi.

Sözlerini sürdüren İmamoğlu “’Bilgileri bize verin, biz, otobüse binenleri tespit edelim ve onlara, hangi hastalar var ise otobüse binene, ceza keselim’ dediler. Biz de dedik ki ‘Kardeşim, bu iş böyle olmaz. Siz, bize pandemi vakalarını verin, biz, onların kartlarını iptal edelim ve otobüse, hangi sisteme girerlerse, binerlerse anında tespit edelim ve size bildirelim.’ Yani amacınız ceza yazmak mı, yoksa amacınız insanlara Covid’in bulaşmasını engellemek mi? Israrla bunu mücadelesini verdi arkadaşlarım. ‘Yazılı bildirin’ dedim. Yazılı da bildirdik; ‘Yanlış yapıyorsunuz.’ Neymiş tek dertleri: Hasta olan insanların bilgilerini, İBB’ye vermemek. Aynı konu Ankara’da var, aynı konu İzmir’de var.” 

CHP: SKANDAL, SÜREÇ SİYASALLAŞMAMALI 

CHP ise İmamoğlu’nun toplantıya çağrılmamasını “Alınacak tedbirle ilgili toplantıya Ekrem İmamoğlu’nun çağırılmaması skandaldır” sözleriyle hedefe koydu. İstanbul’da vaka sayısının Türkiye genelindeki vakaların yüzde 40’ına ulaştığına dikkat çekilen açıklamada “Alınacak tedbirle ilgili yapılan toplantıya İBB Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun çağırılmaması skandaldır. Ülkeyi yönetemedikleri gibi herhangi bir krizi de yönetemediklerinin ispatıdır” denildi.

Salgınla mücadelenin siyasallaştırılmaması gerektiği belirtilen açıklamada “Saray iktidarı, İstanbul’da yaşadığı seçim hezimetinin intikamını İstanbullular’dan alamaz. Halkımızın sağlığından daha önemli bir şey yoktur...” ifadelerine yer verildi.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise “Ayıptır, yazıktır! Pandemi sürecindeyiz, sağlığımızla sınanıyoruz. Hiç değilse böylesine bir toplantıda toplum sağlığı için siyasi hırslarınızı bir kenara bıraksaydınız...” dedi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak da “Bu yapılacak iş mi? Ne yaparlarsa yapsınlar belediyelerimiz gerçekten merkezi hükümetin verdiği destekten çok daha fazlasını veriyor” ifadelerini kullandı. 

İYİ PARTİ: BU NASIL MÜCADELE SAYIN BAKAN

Sağlık Bakanı Koca’nın İstanbul’da düzenlediği toplantıya İBB Başkanı İmamoğlu’nun davet edilmemesine bir tepki de İYİ Parti’den geldi. İYİ Parti Milletvekili Aytun Çıray “İstanbul’da Kovid-19 için ‘kırmızı alarm’ ilan ediliyor. İstanbul’u ilgilendiren söz konusu pandemi toplantısına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu çağrılmıyor. Bu nasıl mücadele Sayın Fahrettin Koca? Lütfen bunu düzeltin” dedi.

İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu ise “İstanbul’un seçilmiş belediye başkanı, böyle önemli bir toplantıya neden çağrılmıyor? Sizin için siyaset, milyonlarca insanın sağlığından daha mı önemli?” dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN