İstirdat davası nedir?

İstirdat davası nedir?

Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülen istirdat davası, borçlu addedilen kişinin, borçlu olmadığını veya ödediği miktarın fazla olduğunu düşünen kişiler tarafından açılır…

İstirdat davası sonucunda, mahkeme davacıyı haklı görürse, davacı ödediği miktarı davalıdan alma hakkında sahiptir. Bununla birlikte,  borçlu kişi hakkında mahkeme olumlu bir karar verirse, mahkeme masraflarını da davalı taraf ödemekle mükelleftir…

İSTİRDAT DAVASI NEDİR? 

İstirdat davası, bir icra takibinin sonunda borçlu kişiden herhangi bir sebep gösterilmeden alınan paranın, borçlu kişi tarafınca iade edilmesi için açılan davalara verilen isimdir. 

İSTİRDAT DAVASI NASIL AÇILIR?

İstirdat davası, kendisi hakkında verilen icra takibine itirazda bulunmayan veya etse dahi, itirazı kaldırıldığı için borcu olmadığını öne sürdüğü paranın bir kısmını ya da tamamını ödemek durumunda kaldığı durumlarda borçlu sayışan kişi, ödeme yaptığı günden sonraki bir yıl içinde genel hükümler dahilinde açılabilir.

İSTİRDAT DAVASI NEDEN AÇILIR?

İcra takibi başlamadan önce borçlu olduğu öne sürülen kişi, ihtiyadi tedbir için menfii tespit davası açmış ancak sonuç alamamış ise, borcu olan miktarı mecburen ödemek durumundadır. Sonuç bu şekilde olsa bile, kişi gerçekten borcu olmadığını veya ödediği miktarın borcundan fazla olduğunu düşünebilir ve paranın iadesi için dava istirdat davası açma hakkına sahiptir. 

İSTİRDAT DAVASI ŞARTLARI NELER?

İstirdat davası kısaca sebepsiz zenginleşme davası olarak ifade edilebilir. Bu durumda, mağdur olan taraf, ödediği fazla paranın iadesini ve mağduriyetinin giderilmesini talep ederek dava açabilir. Bu durumda ise, mahkeme, konu ile ilgili ispat sorumluluğunu davacıdan ister. Bu çerçevede;

Borçlu kişi, borçlu olmadığını ya da ödediği miktarın haksız ve fazla olduğunu düşünüyorsa istirdat davası açabilir.

Eğer, borçlu kişi ödemesini icra takibi esnasında ödemişse yine bu durumda da istirdat davası açma hakkına sahiptir.

Borcun ödemesi, cebr-i icra tehdidi ile yapılmışsa istirdat davası açılabilir.

İstirdat davası ödemeyi takip eden bir yıl içinde açılmak zorundadır. Süre bir yılı geçmişse dava açılamaz. 

istirdat-davasi-nedir.jpg

İSTİRDAT DAVASINDA YETKİLİ MAHKEME HANGİSİ?

İstirdat davası gibi maddi uyuşmazlıkların görüldüğü yetkili mahkemeler her zaman Sulh Hukuk Mahkemeleridir. Dava açmak isteyen kişiler, yaşadıkları şehir ya da bölgelerdeki adliyelerde bu davaları açabilirler.

İSTİRDAT DAVASININ SONUÇLARI

Kişi, istirdat davası açar ve dava mahkeme tarafından kabul edilirse icra takibi döneminde ödenen harç, para ve diğer giderler davacıya ödenir. Bununla birlikte, davalı olan kişi, yargılama giderlerini de ödemek durumundadır.

Akıncı Üssü davasında karar: Darbecilere üst sınırdan ceza yağdıAkıncı Üssü davasında karar: Darbecilere üst sınırdan ceza yağdıPalu davasında karar bozuldu: Yeniden yargılanacaklarPalu davasında karar bozuldu: Yeniden yargılanacaklar

Gazeteci Murat Ağırel'e beraat ettiği davadan tekrar dava açıldıGazeteci Murat Ağırel'e beraat ettiği davadan tekrar dava açıldı

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN