Ayasofya Camisi yeni imam Prof. Dr. Mehmet Emin Ay kimdir?

Ayasofya Camisi yeni imam Prof. Dr. Mehmet Emin Ay kimdir?

Herkes tarafından merakla Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay’ın Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde görevlendirilmesinin ardından Mehmet Emin Ay’ın kim olduğu ve hayatına dair detaylara herkes tarafından merakla araştırılmaya başlandı. Peki Mehmet Emin Ay kimdir? Mehmet Emin Ay kaç yaşında? Mehmet Emin Ay ne zaman imam oldu? İşte Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin imamı Mehmet Emin Ay'ın hayatı hakkındaki detaylar…

Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bugün itibariyle her hafta Cuma Namazı ile Cuma günü ikindi, akşam, yatsı ve Cumartesi günleri sabah namazını kıldırmak üzere Ayasofya-i kebir Cami-i Şerifi’nde görevlendirilmiştir. Bunun ardından vatandaşlar tarafından merakla Mehmet Emin Ay’ın hayatı hakkındaki detaylara araştırılmaya başlandı.

MEHMET EMİN AY KİMDİR?

Mehmet Emin Ay, 1 Nisan 1963 tarihinde Van ilinde dünyaya gelmiştir. Eğitimini Van İmam Hatip Lisesin’de 1980 yılından tamamlamasının ardından Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde geçmiştir. Buradaki eğitimini 1984 yılının Haziran ayında birinci olarak bitirerek, mezuniyetinin ardından sınavlarda başarı göstererek aynı fakülteye 8 Ekim 1984 tarihinde Din Eğitimi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi olarak atanmıştır. 1986 senesinde Yüksek Lisansını, 1992 senesinde ise doktorasını yapmıştır. 1993 senesinde ise askerliğini yaparak 1995 yılında doçentlik, 2001 senesinde ise profesörlük unvanına layık görülmüştür.

Mehmet Emin Ay

MEHMET EMİN AY NERELERDE GÖREV YAPTI?

Mehmet Emin Ay, 15 Aralık 2011 ve 16 Şubat 2013 tarihlerinde iki defa Bursa ilinde müftülük görevi yapmıştır.

1986 senesinden itibaren TRT ve diğer özel televizyon ve radyo kanallarında hazırlamış olduğu programları vatandaşlarla buluşturmuştur. 1998 senesinde ise yerel bir televizyon kanalında bir ay süresince yayınlanan Ramazan Özel Programının yapımcılık görevini kendisi gibi bir meslektaşıyla paylaşarak yerine getirmiştir.

Mehmet Emin Ay

PROF.DR. MEHMET EMİN AY TALEAL BEDRU ALEYNA İLAHİSİ

Akademik yaşamının ilk yıllarında, yaptığı çalışmalarından geri kalan zamanlarda, ilerleyen yıllarda uzun bir süre hafızalarda yer edinecek olan Taleal Bedru Aleyna adındaki albümünün beste ve tercüme çalışmalarıyla ilgilenmiştir.

Tasavvuf Musikisi ile Klasik Türk Musikisi arasında kendine has bir tavra sahip ilk özgün bestelerini 1990’lı yıllarda vermeye başladı. Süleyman Arif Emre’nin “Leblerimle Emrine Âmâdeyim”, Cengiz Numanoğlu’nun “O Gece Sendin Gelen”, Hayreddin Karaman’ın “Şemâil-i Şerif” adlı eserleri uzun bir süre herkesin dilindeydi.

Şair Bahattin Karakoç’un Münâcât yarışmasında birinci olan “Beyaz Dilekçe” adlı eserini 2001 yılında Beyaz Dilekçe adlı albümde, Nurullah Genç’in, Na’t-ı Şerif yarışması birincisi “Yağmur” adlı eserini ise 2004 yılında Güle Sevda adlı albümde seslendirdi. Bu iki albüm de en çok dinlenen klasikler arasında yerini almıştır.

Mehmet Emin Ay

Mehmet Emin Ay’ın son albüm çalışması ise 2008’in Kasım’ında Aşkın Kanatları adıyla yayınlanmıştır. Hz. Mevlana’nın eserlerinin yer aldığı bu albümde, Türkçe dilinin yanı sıra Farsça, Arapça ve İngilizce metinler ise özenli bir şekilde seslendirilmiştir. 1988 senesinden bu yana geçen süre zarfında sayısı yetmişe dayanan besteleriyle müstakil olarak 21 albümü bulunan Mehmet Emin Ay, yapmış olduğu bestelerinden bir kısmı yerli-yabacı bazı sanatçılarca da seslendirilmiştir.

Müzik alanında yaptığı çalışmalardan kaynaklı olarak Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından 2009 yılı Müzik Ödülü’ne layık görülen Mehmet Emin Ay, şimdi de Ayasofya Camisine imam olarak atanmıştır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN