Özbek Saran kimdir, aslen nereli, kaç yaşında, neden öldü, hastalığı neydi?

Özbek Saran kimdir, aslen nereli, kaç yaşında, neden öldü, hastalığı neydi?

Özbek Saran, Saran Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran ve Yönetim Kurulu üyesi Kenan Saran'ın babasıydı. Özbek Saran'ın hayatını kaybettiği haberi ile Saran ailesi yas tuttu. Özbek Saran'ın yaşamına dair detaylar biyografi haberimizde...

Özbek Saran 27 Ocak 2022 Perşembe günü, hayata veda etti. Saran'ın cenaze töreni, 28 Ocak 2022 Cuma günü gerçekleşecek. Ankara Kocatepe Camii'nde kılınacak ikindi namazından (15.47) sonra Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedilecek. Sadettin Saran, babası Özbek Saran ve annesi Geraldine Saran ile çektirdiği fotoğraf karalerini sık sık sosyal medya hesapları üzerinden paylaşıyordu. Sadettin Saran, Özbek Saran'ın doğum gününde ise babası ile olan fotoğraflarını; "Babam 86 yaşında; nice yıllara yan yana, omuz omuza" notunu düşerek paylaşmıştı.

ÖZBEK SARAN'IN HAYATI VE KARİYERİ

Özbek Saran, 12 Nisan 1935 tarihinde Kırıkkale Keskin'de dünyaya geldi.

Darüşşafaka Lisesi'nden mezun oldu.

Yüksek öğrenimini ABD Colorado School Of Mines'da Petrol Yüksek Mühendisliği dalında, lisans üstü öğrenimini ise Denver Üniversitesinde Kimya Mühendisliği dalında tamamladı.

Öğrenimini Amerika'da sürdürürken, Wyoming New Mexico, Colorado, Arizona, Utah eyaletlerinin petrol sahalarında kuyu jeologu, petrol sondaj mühendisi, petrol rezervuar mühendisi olarak çalıştı.

Sonraki yıllarda Stearns Roger firmasında matematikçi olarak görev yaptı.

Dönemin en büyük termik santrali olan Ambarlı-İstanbul'un 1 ve 2. ünitelerinin müzakerelerine katılarak, mühendislik sözleşmesini şirket adına imzaladı.

Türkiye'de Akdeniz Gübre Sanayi Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Murahhas Üyeliği yaptı.

Çukurova Şirketlerinin teknik koordinatörlüğünü ve Mersin'de kurulan Çukurova Plastik A.Ş'nin tam yetkili murahhas üyeliği görevini yürüttü.

Türkiye'nin en büyük gübre kompleksi olan İstanbul Gübre Sanayi (İGSAŞ) Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

Tesislerin üretime geçmesinde birimlerin kurulmasında ve kadrolaşmasında etkin rol oynadı.

İstanbul Petrol Rafinerisi (İPRAŞ) Yönetim Kurulu 2. Başkanlığı görevini üstlendi.

Tekel Genel Müdürlüğü ve Gümrük ve Tekel Bakanlığı'nda müşavirlik yaptı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı(TPAO) Yönetim Kurulu Üyeliği ve 1983 yılında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Türkiye Petrol Kurumu 2. Başkanlığı görevlerini yürüttü.

Devlet Bakanlığı Müşaviri olarak, bakanlığın yetki alanına giren; işsizliği önleme, istihdam yaratma, müteşebbisleri destekleme, yeni teknolojilerin geliştirilmesi alanlarında sorumluluklar aldı.

Bakanlığa bağlı Sümerbank, Etibank, Petkim, Seka, Tapu ve Kadastro, Tübitak, MPM, Karadeniz Bakır Tesisleri, Çinkur ve Petlas gibi kuruluşların ihtisas alanlarına giren konularda bakanlık ile kuruluşlar arasında koordinatörlük yaptı.

Teknik, ticari ve kültür alanlarında yurt dışı ülkelerle işbirliği yapmak ve faaliyetleri geliştirmek üzere bakanlığın görev alanlarına giren; İran, Suriye ve Arnavutluk ülkeleri ile ilişkilerin yürütülmesinde, gündemin hazırlanmasında sorumluluklar üstlendi.

1-005.jpg

ÖZBEK SARAN ADINA AÇILAN OKULLAR

İş insanı Sadettin Saran, babası ve annesi adına okullar yaptırdı. 'Özbek Saran' adını taşıyan ilkokul, 2004-2005 eğitim öğretim yılında Kırıkkale'de hizmete girdi.

2005 yılında ise Sadettin Saran'ın girişimleri ve desteği ile 7-14 yaş gurubuna hitap eden 'Mini Halı Saha', 2006 yılında ise 1 kortluk tenis sahası yapılarak geliştirildi.

Saran ailesinin Kırıkkale'de hizmete sunduğu okullar şöyle:

Naciye Pehlivanlı Saran Anadolu Lisesi

Özbek Saran İlkokulu

Geraldine Saran İlkokulu

Lal Saran Anaokulu

1-1-001.jpg

ÖZBEK SARAN'IN VEFATI

Saran Group Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran ve Yönetim Kurulu üyesi Kenan Saran'ın babası Özbek Saran 27 Ocak 2022 günü yaşamını yitirdi.

Saran Group tarafından bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi:

"Saran Group Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Sadettin Saran, Yönetim Kurulu Üyemiz Kenan Saran ve kardeşleri Sadun Saran ve Sinan Saran'ın sevgili babası, değerli büyüğümüz Özbek Saran'ı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Merhuma Tanrı'dan rahmet, ailesine, sevenlerine ve tüm Saran Group Ailesi'ne sabır dileriz. Başımız sağ olsun."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN