Aktif rasyosu nedir, nasıl hesaplanır?

Aktif rasyosu nedir, nasıl hesaplanır?

Aktif rasyosunun esnetilmesiyle birlikte bankaların menkul kıymet alması, Merkez Bankası ile swap (takas) yapılması ve belli oranda kredi verilmesinin önü açılır. Krediler, menkul kıymetler ve swap işlemleri arasında bu formüle göre yeni bir denge kurulur. İşte, aktif rasyosunun anlamı...

Aktif rasyosu, koronavirüs salgını döneminde ekonomideki olumsuzlukları en aza indirmek için işleme koyulan bir tür formüldür. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2020 yılında aktif rasyosu kaldırılmasına karar verdi.

AKTİF RASYOSU NE DEMEK?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) özellikle özel bankaları daha çok kredi vermeye teşvik etmek adına 'aktif rasyosu' adı verilen bir denkleme göre bankalara menkul kıymet alması, belli oranlarda kredi vermesi ya da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile swap (takas) yapmalarını istiyor. Bankalar, elinde bulundurdukları mevduatla bu kaynağı değerlendirdikleri menkul kıymetler, krediler ve swap işlemleri arasında bu formüle göre bir denge kurmak zorunda.

Son olarak 28 Eylül 2021 tarihinde BDDK'den yapılan açıklamada, aktif rasyosu değerinin esnetilerek; mevduat bankaları adına yüzde 95'ten 90'a, katılım bankaları için yüzde 75'ten 70'e düşürüldüğü duyuruldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN