Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem nedir?

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem nedir?

Muhalefet partilerinden altı lider Ankara'da bir araya geldi. Liderlerin gündemi, partililerin hazırladığı 22 sayfalık metini açıklamak ve imzalamaktı. 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni' 6 genel başkanının katılımıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Peki, güçlendirilmiş parlamenter sistem nedir, hangi maddeleri içeriyor? İşte, detaylar...

Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi liderleri Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Metni'ni imzalamak için Ankara Bilkent Otel'de buluştu. Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu, Gültekin Uysal, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'ın katılımlarıyla gerçekleşen toplantıda, altı parti lideri 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi' adını verdikleri mutabakatı imzaladı. Tören katılımcılarına, 48 sayfalık Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem kitapçığı dağıtıldı.

GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM NEDİR?

Güçlendirilmiş parlamenter sistem veya iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem, Türkiye'deki muhalif partilerin (CHP, İYİ Parti, DEVA, GP, SP ve DP) Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne karşı geliştirdiği, parlamenter sistemi baz alan bir yönetim sistemidir.

CHP, İYİ Parti, DEVA, GP, SP ve DP, Ekim 2021 itibarıyla TBMM'de bir araya gelerek ortak metin çalışmalarına başladı. 6 partinin genel başkan yardımcılarından oluşan ortak komisyon 5 başlıklı bir taslak metin oluşturdu. Oluşturulan taslak metin 2021 Aralık ayında tamamlanarak 28 Şubat 2022 tarihinde kamuoyuyla paylaşıldı.

1-1-002.jpg

GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM KİTAPÇIĞI NELERİ KAPSIYOR?

Ortak metin 5 ana başlık halinde oluşturuldu: Giriş, Yasama, Yürütme, Yargı, Demokratik Sistemin Temel Esasları.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Metni'nin içeriğinde, 6 partinin fikir birliğine vardığı ilkeler yer aldı.

Eski Parlamenter Sistem'den farklı olarak hükümet kurmanın kolay, düşürmenin ise zor olması amaçlandı. Bunun için, hükümet düşüren meclis üyelerine, yeni hükümeti de belirleme zorunluluğu getirildi. Cumhurbaşkanlığı sisteminden farklı olarak, hükümet meclis tarafından kurulması, Cumhurbaşkanının partisinden istifa etmesi ilkeleri eklendi. Bunlar dışında yargı sisteminde, basın özgürlüğünde ve kamu atamalarında değişiklikler öngören ilkeler yer aldı.

GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM BULUŞMASINDA NE KONUŞULDU?

Toplantının ana gündem maddesini 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' çalışmasının kamuoyuna açıklanma takvimi oluştururken, ittifaklar, geçiş sürecinden, muhalefetin seçim öncesi ve sonrasına dönük yol haritası da tartışıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN