İstimlak nedir, ne işe yarar? İstimlak neden ve nasıl yapılır? İstimlak bedeli hesaplama yöntemi

İstimlak nedir, ne işe yarar? İstimlak neden ve nasıl yapılır? İstimlak bedeli hesaplama yöntemi

Sözcük anlamı kamulaştırma olan istimlakın ne olduğu merak ediliyor. Peki, istimlak nedir, neden yapılır? Detaylar haberimizde...

Arsa, tapu, gayrimenkul gibi kişilere özel olan mülkler sonradan kamu veya devlet tarafından yeşillendirme veya farklı amaçlar ile alındığında istimlak edilmiş oluyor. 4650 Sayılı Kanun ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'ndan dolayı bu karar karşı çıkılması söz konusu değildir. Aynı zamanda istimlak edilmiş bir mülkün karşılığı olarak kamu veya devlet ödemesi otomatik olarak yapılmaktadır. Mal sahibi yalnızca parasını bankadan çekebilir veya itiraz için dava açabilir.

İstimlak'ı yapan belediye olduğunda imar planı doğrultusunda taşınmazın kamu hizmetine özgü olması gerekiyor. Bu kapsama park, yol, metro, tramvay, geçit ve otopark girebilir. Kamulaştırma işlemi özel mülkün hepsini veya bir kısmını kapsayabilir.

 istimlak nedir

İSTİMLAK BEDELİ NASIL HESAPLANIYOR?

İstimlak bedelleri, mülkün ne olduğu, yüz ölçümü, değerini etkileyen unsurlar ve nitelikleri tek tek hesaplanarak belirlenir. Bunlara ek olarak vergi beyannamesi, kamulaştırma resmi makamlarının biçtiği değer, toprağın kamulaştırılmadan önce özel bir amacı yoksa bedel hesaplaması bunlara göre yapılır. Aynı zamanda gayrimenkul değeri olan satış değerine, arazi değerine, mülk kaynağına ve konumuna göre de bedel hesaplanır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN