İzinsiz ağaç kesmenin cezası nedir, nereye şikayet edilir? İzinsiz ağaç kesim ihbar hattı

İzinsiz ağaç kesmenin cezası nedir, nereye şikayet edilir? İzinsiz ağaç kesim ihbar hattı

İzinsiz bir şekilde ağaç kesmenin cezası nedir? İzinsiz ağaç kesenleri nereye ihbar edebilirim? Soruları merak edilmeye başlandı. İşte doğayı koruma adına çıkarılan kanunlar ev ihbar hatları. Detaylar haberimizde...

Dünyamız gün geçtikçe kuruyor, denizler çekiliyor ve her geçen gün daha fazla ağaç kesiliyor ve binalar dikiliyor. Bu durumda ağaçların kesilmesi, dünyamız için küresel ısınma gibi çeşitli sorunlara bile yol açmaktadır. Özellikle New York gibi yeşilliklerin çok az olduğu şehirlerde rüzgâr ve ağaçsızlık nedeniyle hortum gibi doğal afetler meydana gelebiliyor. Bu yüzden mümkün olduğunca ağaçları kesmemeye özen göstermeliyiz. Ancak birçok kişi ağaçları izinsiz kesiyor. Bu ağaç kesenler bunun kendi mülkleri meselesi olmadığını düşünüyor. Ancak izinsiz kesilecek ağaç kamuya ait veya kendi arazisi üzerinde olsa dahi mutlaka izin alınması gerekir.

Ağacın ruhsatsız ve kamuya açık olarak kesilmesi halinde hapis cezası 10 aydan başlar. Örneğin Samsun ili Bafra ilçesi vatandaşı bir apartman kompleksinin bahçesindeki 2 ağacı izinsiz kesti. İfadeleriyle şikâyet edenler bu şahsı 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Bu kişi önce evinin manzarası, güzelliği bozulduğunu söylemiş ve kesmeye karar vermiş. 2 ağacı izinsiz kesmekten 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Basit gibi görünen sebeplerle ağaç kestiği için cezalandırılmış olması da bir örnektir.

izinsiz ağaç kesimi

Bunun dışında çam ağacını kesmenin ayrı bir ana cezası vardır. Soğuk ayların başlamasıyla birlikte dağlık bölgelerde ve köylerde birçok kişinin kamu arazilerinde çam ağaçlarını kesip, kimse görmeden kendi kerestesini hazırladığını biliyoruz. Bu kişiler kendi tescilli arazilerinde ağaç kesiyorsa belli bir prosedür izlenmelidir. Kendi arazinize diktiğiniz veya diktiğiniz ağaçları kesmek için öncelikle orman idaresi ile iletişime geçmelisiniz. Orman yönetim kurulu gelir ve kesilebilecek ağaçlara karar verir ve işaretler. Kesilecek ağaç sayısı ve türü keşif raporuna kaydedilir. Korucular, hangi ağaçların kesilmesi gerektiğini keşfedip belirledikten sonra ağaçların kesilmesi başlar. Ancak kesilen çam ağacının kamu arazisi üzerinde olması halinde 10 yıla kadar hapis cezası mümkündür.

Özellikle ormanlar gizlice ve bazen de ayrım gözetmeksizin temizlenmek üzere kesilmektedir. Buna göre kanunun 91 ve 14’üncü maddelerinde yasaklanan ağaçları kökünden, ortasından veya canına kıyma noktasına kadar kesmek, kenarını daldan kesmek 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Fidan sahasına zarar verenler 1 yıldan 5 yıla kadar cezalandırılır. Motorlu taşıtlarla ağaç kesme cezası daha fazla olmaktadır. Ağaç ne kadar gençse ceza o kadar yüksek olur. Böylece kaçak ağaç kesimi 10 yıla kadar olabilir. Akçakocalı ve Kösebalcı köylerinde yasa dışı çam ağaçlarının kesilmesi bu cezaya örnek olarak gösterilebilir.

Yasadışı Ağaç Kesenler Nasıl ve Nereye İhbar Edilir?

Maalesef ülkemizde yasa dışı ağaç kesimi örnekleri çok fazla. Bazılarını görüyoruz ama unuttuğumuz için işaret edemiyoruz. Bazılarını görüyoruz ama sesimiz duyulmuyor. Bu katliam tırmandıkça tüm atmosfer yok oluyor ve vahşi doğadaki katiller istedikleri gibi ellerini sallayarak kesebiliyor.

Dünyamızın, özellikle ülkemizin bu insanlar yüzünden ağaçlarımızı, ormanlarımızı katletmesi gerçekten üzücü. Bu aşamada şikâyette bulunmak isteyenler il orman müdürlüklerine başvurabilirler. Ayrıca ellerinde delil olarak ne zaman kesildiğine dair video ve resimler varsa savcılığa gidip ceza almalarını isteyebilirsiniz. Alternatif olarak Alo 181 Emlak ve Ormancılık Alo 177'yi arayarak da rapor verebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN