MKK nedir? Ne iş yapar, ortakları ve üyeleri kimler? İşte merak edilenler

MKK nedir? Ne iş yapar, ortakları ve üyeleri kimler? İşte merak edilenler

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), finans ve sermaye kuruluşlarına veri saklama, veri depolama ve teknoloji hizmetleri sunar. Merkezi Kayıt Kuruluşu Genel Müdürü Ekrem Arıkan'dır. İşte, Merkezi Kayıt Kuruluşu hakkında bilgiler...

Ekonomi piyasasında yer alan taraflar için teknoloji kolaylığı sağlayan Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), bir başka deyişle; menkul kıymetlerin ihraç edildiği, hesapların el değiştirdiği, bunlara ilişkin hakların tesis edildiği merkezi bir sistemdir.

MKK NEDİR?

Kısa adı MKK olan Merkezi Kayıt Kuruluşu, sermaye piyasası araçlarının kayden ihracının yapıldığı, hak sahibi bazında açılan hesaplarda sermaye piyasası araçlarının kaydedildiği, bunlar üzerindeki hakların izlendiği, kayıtlarına hukuki sonuçlar bağlandığı kanunla bu görevi üstlenmiş bir merkezi yapı olarak hizmet vermektedir.

MKK, veri saklama ve depolama ve hizmeti haricinde Ar-Ge merkezi kimliği ile kendi iç kaynaklarını kullanarak geliştirdiği platform, sistem ve yazılımlarla yerli ve yabancı finans ve sermaye kuruluşlarına teknoloji ve veri hizmetleri sağlamaktadır.

MKK, aynı zamanda Borsa mevzuatı ve sermaye piyasası uyarınca kamuya açıklanması gerekli bildirimlerin ilgili taraflarca elektronik imzalı olarak iletildiği ve kamuya duyurulduğu elektronik sistem olan Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun (KAP) işletici kuruluşudur.

MKK (MERKEZİ KAYIT KURULUŞU) SİCİL NUMARASI NASIL ALINIR?

MKK üyeleri aracılığı ile yatırımcılar için MKK nezdinde hesap açılmasının ardından sicil numarası oluşturulur. Sonrasında ise yatırımcının sistemde kayıtlı cep telefonlarına kısa mesaj (SMS) ya da e- posta adreslerine elektronik posta (e-mail) ile şifre bilgisinin 444 0 655 numaralı Alo MKK Yatırımcı Çağrı Merkezinden alabileceği yönünde bir bilgi gönderilir. Yatırımcılar, istedikleri zaman çağrı merkezi üzerinden şifre bilgilerini oluşturabilmektedir. Şifrenin unutulması veya bloke olması durumunda 444 0 655 numaralı çağrı merkezi aracılığıyla yeni şifre oluşturulabilir ya da bloke olan şifre tekrar kullanılır hale getirilebilir.

euroclear-isbirligi.jpg
Merkezi Kayıt Kuruluşu Genel Müdürü Ekrem Arıkan

MKK NE İŞ YAPAR?

Borsada alım-satım sonrası işlemlerde Merkezi Saklama Kuruluşu (MKK) fonksiyonuna yardımcı hizmetler olan;

* Nakit işlemlerine aracılık,

* Netleştirme ve

* Clearing (menkul kıymet işlemlerinin tasfiyesi) kapsamında ülkemizdeki 'settlement agent' ve 'clearing kurumu' fonksiyonlarını ifa etmektedir.

MKK'NIN ORTAKLARI KİMLER?

MKK tarafından merkezi saklama hizmeti verilen sermaye piyasası araçlarının hak sahibi yatırımcılar arasında transferi üyeler tarafından gerçekleştirilmektedir.

MKK'nın ortakları şöyle:

* Takasbank

* Borsa İstanbul

* TSPB

MKK'NIN ÜYELERİ KİMLERDEN OLUŞUYOR?

* İşlem sürecine taraf olanlar

* İhraççı Kuruluşlar

* Yatırımcı Kuruluşlar

* TCMB

* Merkezi Takas Kuruluşları

* YMSK (yabancı merkezi saklama kuruluşları)

* Diğer kuruluşlar

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN