Ziraat Bankası çiftçinin olacak

Ziraat Bankası çiftçinin olacak

Babacan, 56 maddelik ‘Tarım Eylem Planı’nı açıkladı. “Ziraat Bankası yeniden çiftçinin olacak. Kredileri gerçek çiftçilere vereceğiz. Kredi ödemelerini hasat zamanına göre yapacağız” dedi

İBRAHİM KAHVECİ | KARAR

ÇİFTÇİYE MÜJDE DEĞİL DESTEK LAZIM

Hükümet çiftçimiz, üreticimiz tarlada ne yaşıyor bilmiyor. Çiftçinin müjdeye değil gerçek desteklere ihtiyacı var.

BORÇLARI FAİZSİZ ERTELEYECEĞİZ

Borçları 2 yıl faizsiz erteleyeceğiz. Mazottaki ÖTV’yi iade edeceğiz. Gübre maliyetinin yarısını çiftçiye vereceğiz.

TRAKTÖRE HACİZ GELMEYECEK

Sulama ile ilgili tüm projeleri acilen tamamlayacağız. Traktöre haciz gelmeyecek. Tarım liseleri tekrar açılacak

Tarım ve hayvancılıkta dünyanın önde gelen ülkelerinden olan Türkiye’de alınan yanlış tarım politikaları ekim alanlarını her geçen gün azaltırken, çiftçiyi de topraktan soğuttu. Artan maliyetler karşısında beli bükülen üretici, çözümü ekmemekte buldu.

Tarladaki sorunlara değinen DEVA Partisi Başkanı Ali Babacan ‘Tarım Eylem Planı’nı açıkladı. “Çiftçimiz, üreticimiz tarlada ne yaşıyor, bilmiyorlar” diyen Babacan, çiftçinin müjdeye değil gerçek desteklere ihtiyacı olduğunu söyledi.

Tarım konusunda Türkiye dünyanın en önemli coğrafyalarından birine sahip. Ülke hem verim hem de üretim açısından oldukça iyi konumda. Fakat son yıllarda Türkiye’deki tarım politikaları ekim alanlarını düşürürken artan maliyetler de çiftçiyi topraktan soğuttu.

Tarımsal katma değer açısında Türkiye 2010 yılında dünyanın 7’nci ülkesi konumunda yer alırken, 2019’da 11’inci sıraya kadar geriledi. Avrupa’nın da bir numarası olan ülke 9 yılda 2’nciliğe düştü. Tarımdaki sorunları çözmek için harekete geçen Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Partisi, Adana’da ‘Tarım Lansmanı’ yaparak çözümleri sıraladı.

DEVA Partisi Başkanı Ali Babacan, ‘Tarımın DEVA’sı hazır’ sloganıyla yola çıktıklarını söyleyerek ‘Tarım Eylem Planı’nı açıkladı. Babacan “Bugünkü iktidar kendisini küçük ve dar alanlara hapsettiği için, milletimizin gerçek gündeminden bihaber. Sokakta insanlarımız neler yaşıyor; çiftçimiz, üreticimiz tarlada ne yaşıyor; bilmiyorlar.

Haberleri yok. Halktan tamamen koptular. Onlar artık sadece sorun üretiyor. Geçtiğimiz hafta açıkladıkları ‘çiftçiye müjde’de şifa öneriler içermiyor. Bu iktidar sadece sorun üretmiyor, gün geçtikçe sorunun bizzat kendisi haline geliyor. İşte biz tüm bu sorunlara artık bir nokta koymak için buradayız” dedi.

babacan-ciftci6.jpg

Tarım politikalarını bir bir açıklayan Babacan şöyle devam etti:

İTHALATÇI DEĞİL İHRACATÇI OLACAĞIZ

İlk adımımızı tarım politikalarımızla atıyoruz. Yerli üreticimizi güçlendirip, çiftçimize emeğinin ve alın terinin karşılığını kuruşu kuruşuna ve günü gününe almasını sağlayacağız. Sadece kendi kendimize yeterli olmakla kalmayacak, artan üretimimizle, pek çok üründe net anlamda ihracatçı hale geleceğiz.

BORÇLARI 2 YIL FAİZSİZ ERTELEYECEĞİZ

Tarım denilince akla haciz, borç, maliyet artışı, zarar, çöpe dökülen ürünler ve kuraklık gelmeyecek. Çiftçimizin borçlarını en az 2 yıl faizsiz olarak erteleyeceğiz. Altını çiziyorum; faizsiz olarak erteleyeceğiz. Çiftçinin toprağına, traktörüne haciz gelmeyecek, üretim aksamayacak. Çiftçimizin kullandığı mazotun ÖTV’sini çiftçimize geri iade edeceğiz. Çiftçimizin kullandığı gübrenin maliyetinin yarısını, yüzde 50’sini, destek olarak kendisine vereceğiz.

ÜRETİM İÇERDE DESTEKLENECEK

Elektriği, çiftçiye özel tarifeyle, daha ucuza sağlayacağız. Tarım desteklerini, üretimin yapılacağı dönemin başında açıklayacağız ve aynı yıl içinde destek ödemelerini gerçekleştireceğiz. Çiftçimizin kalkınması için; tarımda ithalatı değil, içeride üretimi destekleyeceğiz. Sözleşmeli tarımın yasal altyapısını güçlendirip, üretici sanayici iş birliğini etkin hale getireceğiz.

Tarım liselerini tekrar açacağız. Başta tohum olmak üzere, dışa bağımlılığı azaltacağız. Kuraklığın neden olduğu tahribatı önlemek amacıyla; tarımsal sulama yatırımlarını hızla tamamlayacağız. Kapalı devre, yağmurlama ve damlama sulamayı hızla yaygınlaştıracağız. Toprağı su ve teknoloji ile buluşturarak, sulamada israfı önleyecek son teknolojileri teşvik edeceğiz.

babacan-ciftci3.jpg

‘ZİRAAT’ YENİDEN ÇİFTÇİNİN BANKASI OLACAK

Tarımda finansman modelini de değinen Ali Babacan, iktidara geldiklerinden Ziraat Bankası’nın yeniden çiftçi bankası olacağını vurguladı. Babacan “Çiftçimizin teminat problemini çözeceğiz. Tarımsal kredileri, gerçek çiftçilere vereceğiz. Kredilerin geri ödeme zamanını ve hasat dönemi ve süresine göre belirleyeceğiz. Hayvancılık uğraşan üreticilerimiz de artan maliyetlerin karşısında ezilmeyecek. Mera, yayla gibi sorunlar geride kalacak.

Et ve süt üreticilerine destek ödemelerini zamanında ve planlı bir şekilde yapacağız. Üreticimizi belirsizliklerle mağdur etmeyeceğiz. Yerli üretimi destekleyerek, yem bitkilerini ithalata bağımlı olmaktan kurtaracağız. Yem bitkilerinin kullanımına yüzde 50’ye kadar destek vereceğiz. Terk edilen yaylaları yeniden üretime kazandıracağız. Üniversiteler ile iş birliği halinde çalışarak, yeni balık türlerinin geliştirilmesini ve üretimini sağlayacağız” dedi.

sayfa-4.jpg

SİYASET TARİHİNDE İLKİ DEVA GERÇEKLEŞTİRDİ

“Biz yola çıkarken ‘yepyeni bir siyaset dili’ demiştik. Şimdi de burada, Adana’da, Yüreğir’de bir ilki gerçekleştiriyoruz” diyen Ali Babacan “Yakın siyasi tarihimizde ilk kez bir parti, iktidarının ilk 90 gününde ve ilk 360 gününde ne yapacağını detaylarıyla açıklıyor.

İktidardaki küçük-büyük ortakları biliyorsunuz, onların zaten ne zaman ne yapacağını bilen yok. Gece yarısı imzalarıyla ülkeyi idare ettiklerini zannediyorlar. Biz, 90 ve 360 günlük eylem planlarımızın açıklamasına ilk olarak tarım sektörüyle başlıyoruz. Tarımda çiftçimizin, üreticimizin yaşadıkları dertlerin hızlı devası hazır diyoruz” ifadelerini kullandı.

babacan-ciftci4.jpg

‘AKILLI POLİTİKALAR ÜRETİLMEZSE BÜYÜK SORUN KAPIDA’

Dünya nüfusunun ciddi oranda arttığına değinen Ali Babacan şöyle devam etti: “Nüfusun 9.7 milyar olması bekleniyor. Buna bağlı olarak gıda ihtiyacının da yüzde 70 oranında artması bekleniyor. Ama toprak artmıyor, su artmıyor. Akıllı ve verimli politikalar üretilmezse, gıdasızlık en büyük sorun haline gelecek.

İşte tam bu yüzden ülkemizin, Deva Partisi’nin 56 maddelik tarım politikasına ihtiyacı var. DEVA Partisinin tarım politikasında; insana, toprağa, çevreye saygıyı göreceksiniz. Üretici ve tüketicinin tüm haklarına sahip çıkan bir anlayış göreceksiniz. Tarımın devasında; sağlıklı ve sürdürülebilir üretim göreceksiniz. Bizim hedefimiz, üreterek zenginleşen bir ülke inşa etmek.”

babacan-ciftci5.jpg

56 MADDEDEN OLUŞAN PLAN

DEVA Partisi Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir, 56 maddeden oluşan ‘Tarım Eylem Planı’ kapsamında üretim modellerine ilişkin çözüm önerilerini de şu şekilde açıkladı:

  • Planlı bir tarım üretim sistemi kuracağız.
  • Tarım Veri ve Bilgi Sistemi kuracağız
  • Çiftçi ve Tarım Envanteri yapacağız
  • Tarım işletmeler kayıt sistemi oluşturacağız
  • Toplulaştırma ve arazi edinimi çalışmalarını hızla tamamlayacağız
  • Tarım arazilerini daha etkili koruyacağız ve atıl arazileri üretime açacağız
  • Havza bazlı üretime geçeceğiz
  • Ülkemizi tıbbi ve aromatik bitki üretim ve ticaret merkezlerinden biri yapacağız
  • Yağlı tohumlu bitkilerin üretimini artıracağız
  • İyi tarım ve organik tarım üretimini artıracağız.
  • Yüksek Teknoloji Seracılığı özel olarak destekleyeceğiz
  • Kuraklıkla etkin şekilde mücadele edeceğiz
  • GAP, KOP, DAP projeleri kapsamındaki altyapı yatırımlarını öncelikle tamamlayacağız
  • Basınçlı sulama yatırımlarına daha fazla destek ve öncelik vereceğiz
  • Kapalı devre, yağmurlama ve damlama sulamaya geçeceğiz *Her köye ziraat danışmanı / veteriner hekim vereceğiz
  • Genç çiftçilerimizi daha fazla destekleyeceğiz
  • Özelikle başta kadınlar olmak üzere tarım işçilerinin SGK sistemine entegre edilmesi için pozitif ayrımcı uygulamaları hayata geçireceğiz.

babacan-ciftci2.jpg

‘ÜRETİM İÇİN PET ŞİŞE İLE MAZOT ALINIYOR’

Birol Aydemir, çiftçinin temel giderlerinde 2 buçuk kat zam ile maliyetin yönetilemeyeceğine vurgu yaparak “Üre gübresi fiyatları 2020 yılında bin 700 TL iken, 2021 yılında 4 bin TL oldu. Yani yüzde 235 artış var. Süt yemi fiyatında ise 2020 yoluna göre 2021’de yüzde 76 artış var. Mazot fiyatı ise 2020 yılına göre 2021’de yüzde 32 artmış. Saman fiyatı da 2021 yılında 2020 yılına oranla yüzde 72 artmış. Pet şişe ile mazot alarak tarımsal üretim yapılmaz” ifadelerine yer verdi.

babacan-ciftci.jpg

‘6 YILDA BORCA GÖMÜLDÜ’

Çiftçinin borç altında olduğunu anlatan Birol Aydemir, 2004 yılında 6.2 milyar TL olan çiftçi borçlarının 2021 yılında 150 milyar TL’yi aştığını aktardı. Borcun 24 kat arttığını söyleyen Aydemir “2021 yılı bütçesinde tarımsal destekleme ödemeleri neredeyse 2020 yılı ile aynı bırakılarak 23 milyar TL ödenek öngörülmüştür.

Ziraat Bankasını tekrar çiftçinin bankası yapacağız. ESK, TMO ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçilerden yaptığı alımların ödemesini en geç 30 iş günü içinde gerçekleşmesini sağlayacağız. Özellikle genç çiftçilerin KGF destekleri ile tarımsal kredilere ulaşmasının yasal altyapısını kuracağız” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN