Bayramoğlu: Erdoğan gündem belirleme kabiliyetini kaybetti

KARAR Yazarları Ali Bayramoğlu ve İsmet Berkan KARAR TV'de iktidarın ekonomi politikalarından endişeli muhafazakar kesimin seçmen davranışına kadar gündemin öne çıkan başlıklarını değerlendirdi.

Ali Bayramoğlu ve İsmet Berkan KARAR TV'de gündemin öne çıkan başlıklarını değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Sokaklara döküleceklermiş, ya siz 15 Temmuz'u görmediniz mi? sözlerine Bayramoğlu, '' Geçen sonbahardan beri Erdoğan'ın gündem belirleme kabiliyetini eski oranda kaybetti. Belirleyici olan gündemi şekillendiren, söylem üstünlüğü diyelim bu daha çok muhalefete geçti'' dedi.

ERDOĞAN GÜNDEM BELİRLEME KABİLİYETİNİ KAYBETTİ

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada muhalefete, "Sokaklara döküleceklermiş, ya siz 15 Temmuz'u görmediniz mi? Cumhur İttifakı sizi gideceğiniz yere kadar süpürecektir" dedi. Cumhurbaşkanı'nın sözlerini değerlendiren Bayramoğlu,

''Kaynağı ile ilgili benimde çok fikrim yok ama kaynağı olması da gerekmiyor. Erdoğan'ın mevcut siyasi durumu ya da muhalefetin bazı hamlelerini bu hale sokarak bir gerginlik politikası üretmesi yeni bir kutuplaştırma seferberliği üretmesi bizim alışık olduğumuz bir durum. Ekonomik tablo ve muhalefet dünyasında hareketlilik bununla ilgili duyduğu ya da sohbetlerde dile getirilenler olabilir. Erdoğan'ın siyasi anlayışı gitgide parlamentoya hapsolmuş bir temsil anlayışıyla sınırlandı. Ne öğrencilerin, ne gazetecilerin, ne akademisyenlerin, ne kanaat önderlerinin belli sınırlarını aşmasını istemiyor. Sokak Erdoğan için hem en sevdiği alan hem de en korktuğu alan. Mitingler başlıyor, bu mitinglerde muhalefet başarılı olacak gibi, iktidarın gideceğine dair beklenti yükseliyor, o heyecan ve beklenti yükseldikçe muhalefette bu da özgüvene döner ve cesaret destek de artar'' dedi. Bayramoğlu sözlerine şunları ekledi:


''Erdoğan bu kriz sonrası böyle bir tamamlayıcı hareket yapacaktır. Başka türlü işin içinden çıkamayacağını da anlıyor. Anca bir seferberlik, çok sert bir kutuplaşma biz ya da onlar dilinin onu başarıya götürdüğünü biliyor tekrar bunu zorlayacaktır. Ben sokak tartışmasının ununla ilgili olduğunu sanıyorum. Muhalefet bu konuda en ufak bir açık vermiyor, niyet belirtmiyor. Erdoğan'ın niyetini ifşa eden açıklamalar yapıyor.''

Konuya ilişkin Berkan da, ''Şu bakımdan ilginç bir yanı var. Erdoğan kendi tarihi açısından da önemli bir tartışma başlatıcı bir söz söyledi iki gün önce ve tartışma bugün itibariyle sona erdi. Eskiden böyle bir hırçınlık yaptığında haftalarca konuşurduk bu söylem üstünlüğünü ne kadar kaybettiğini ve muhalefet tarafından ne kadar az ciddiye alındığını da toplumda bir karşılığı olmadığını da görüyorum.


Geçen sonbahardan beri Erdoğan'ın gündem belirleme kabiliyetini eski oranda kaybettiğini dile getiren Bayramoğlu, ''Belirleyici olan gündemi şekillendiren söylem üstünlüğü diyelim bu daha çok muhalefete geçti. Bunu sağlayan koşullar ağır ekonomik ve yaşanan bir dizi muhalefet çıkışı, şimdi bunlara dikkat ettiğimiz de bu seferde bir sayfa açmaya çalıştı ve çok çabuk kapandıysa yine de temkinli olup beklemekte yarar var. Erdoğan'ın şapkadan ne çıkaracağı belli olmaz. Ne yaparsa yapsın boşa düşüyor özellikle bu sahalarda ikna etme kabiliyete düne oranla daha azaldı ve gündem belirleme kapasitesinin düştüğünü düşünüyorum'' ifadelerini kullandı. Berkan sözlerini şunları ekledi:

''Bununla bir şu riski hep görüyorum. Erdoğan bu güne kadar hep kutuplaşma politikalarıyla yol aldı. Bundan sonra da kutuplaşmaya yeni girdiler yeni veriler arayacak. Ne bulursa onu deniyor. Bu kalıcı bir unsur olarak siyasi hayatımızda var. Koşullar oluşursa bu söylemler devreye girebilir. Bu kutuplaşmaya davet meselesine çok dikkat etmek gerekiyor.''

ENDİŞELİ MUHAFAZAKARLAR KİME OY VERECEK?
Erdoğan'nın gerçeklerden kopup bir ilizyon dünyasında yaşadığını belirten Berkan, ''Ekonomik ve siyasi gerçeklerden kopuk, Erdoğan'ın kurduğu düzenin doğal sonucu olarak ona kötü haberleri iletme cesareti olan pek insan yok etrafında dolayısıyla hep iyi haberler söyleniyor. Fakat bu görüşümde belki de yanılıyorumdur. AK Parti seçmen kaybediyor üstelik sıradan seçmenlerini değil dindar seçmenlerini de kaybediyor diye konuşuluyor. AK Parti içinden DEVA Partisi ve Gelecek Partisi diye iki parti çıktı ve bu patilerin toplam oy oranı yüzde 5'in üstüne çıktı. Bu oy oranı düşük bir oran gibi görünebilir barajı bile aştırmıyor fakat AK Parti'nin içinden yüzde 5 büyük bir kayıp demek. Gelecek Partisi'nin dindar seçmen üzerinde büyük bir rekabet yaptığını biliyorum. Eğer dindar seçmenler partiden kopuyorsa bunu Saadet Partisi'ne değil daha ziyade DEVA ve Gelecek Partisine kaydığını görülüyor'' ifadelerini kullandı.


AK Parti'nin sağ seçmen yani günümüz kelimesi muhafazakar seçmeninde ciddi bir kan kaybettiğine vurgu yapan Bayramoğlu,'' AK Parti 2007'de 47 alıyordu şimdi 37 diyelim ortalama yüzde 10'luk bir kayıp var, bir yere gitti bu oylar. Bunun yüzde 5'ni Gelecek, DEVA ve HDP'de görüyoruz, daha kentli sağ kesim ise İYİ Parti'ye kaymış olabilir. Başarı, güç duygusuyla seçme davranışı arasında kimlik dışı ilişkiler vardır. Erdoğan'ın tahkimatlarının muhafazakar alana ilişkin olduğunu sanıyorum. Erdoğan önce kendi bahçesini sağlama alma eğilimde olan bir lider, kaçışları görüyor olabilir. Ama bu Nass tartışmasının sadece bunla bağlantılı olduğunu sanmıyorum'' dedi


BİZ BU ELEŞTİRİLERİ GEÇMİŞTE CHP'YE YAPARDIK

AK Parti'nin seçmen profilini tanımlamasının yanlış olduğunu belirten Berkan, '' AK Parti kendi seçmenini daha dindar muhafazakar tanımlamaya başladı oysa o kadar değil. Kendi kendi daralttı, seçmenini tanımlarken bana oy verecek kitleyi kendi kendine küçülttü. Arkasından bir takım uygulamaları o küçültmeyi sürdürdü. Biz bu eleştirileri geçmişte CHP'ye yapardık. Ulusalcı, Kemalist dediğimizde yüzde 5'e tanımlıyorsun, normal insanların oy vermesini zorlaştırıyorsun derdik şimdi aynı şeyi AK Parti yapıyor. Geçmişte partiye oy vermiş insanları Cumhurbaşkanı bizzat kendisi, oy verilmesini zorlaştırıyor. Özdeşlikler azalmaya başlıyor. Bunun üzerine bir de ekonomik krizdi, salgındı bir sürü memnuniyetsiz faktörü ekleyince AK Parti'nin kendi eski çekirdek tabanına doğru düştüğünü görüyoruz'' diye ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN