İktidarın 'deniyoruz' dediği ekonomi modeline Üçer'den yorum: Tehlikeli bir deneyin içindeyiz

Ekonomist Murat Üçer, Ali Bayramoğlu ve İsmet Berkan'ın sunduğu Sadece Gündem programına konuk oldu. Kurda yaşanan dalgalanmalara değinen Üçer, "Kur krizi devam ederse finansal ve sosyal istikrar riski olacak" dedi. Üçer, AK Parti iktidarının deniyoruz dediği ekonomi modeli hakkında ise, "Tehlikeli bir deneyin içerisindeyiz" yorumunda bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Eylül, Ekim ve Kasım aylarında piyasaların beklentisinin aksine toplamda 400 baz puan faiz indirimine gitmesi, TL'deki değer kaybını hızlandırdı. Döviz kurlarında yaşanan iniş çıkışlar piyasaları da etkiledi. Ekonomist Murat Üçer, yaşanan kur krizi hakkında, "Faiz indirimiyle toplum kalitesi yükselmez, kur krizi devam ederse finansal ve sosyal istikrarsızlık ortaya çıkacak" dedi.

"PARA POLİTİKLARI İLE ÜRETİMİ DÖNÜŞTÜRÜLEMEZ"

Para politikaları ile üretimin dönüştürülemeyeceğini ifade eden Üçer, iktidarın uyguladığı yeni ekonomi modelinin iki taraflı enflasyon yaratacağını söyledi. Üçer, "Biz anlatılan düşük faiz üzerinden Türkiye'nin dönüştürüleceği üzerine. Söylenenin iktisadi modelleme açısından para politikasının ülkenin verimliğine faydası ancak bu fiyat istikrarı üzerinden olur. İhracat kura değil global talebe daha duyarlı. Elimizdeki veriler buradaki durumun çok riskli olduğunu gösteriyor" dedi.

"TEHLİKELİ BİR DENEYİN İÇİNDEYİZ"

"Birçok kanaldan çok tehlikeli bir deneyin içindeyiz" diyen Üçer, "Türkiye'de enflasyonun ataleti var. Dolar üzerinden fiyatlama eğilimleri var. Dolayısıyla fiyatlama hareketlerini daha da bozuyorlar. Biz enflasyonu çözememiş bir ülkeyiz. Bunun sebebi ise hiçbir zaman enflasyon beklentilerinin çapalanamaması. Direk ithalat üzerinden ve dolaylı insanların fiyatlama hareketleri üzerinden iki yoldan enflasyon yaratıyorlar. İnsanlar panik içerisindeler ve yarın ne olacağını bilemiyorlar" dedi.

"ŞU AN BÜYÜK BİR BELİRSİZLİK VAR"

İnsanların kurdaki istikrarı sevdiğini belirten Üçer, "İnsanlar istikrar sever. Dövizdeki oynaklığın düzelmesi için yeter alıcı ve satıcı olması gerek. Arz talebin modelinin çok iyi çalışması lazım. Şu an büyük bir belirsizlik olduğu için yeter satıcı yok. Dolayısıyla sistem istikrara kavuşmadan yeter satıcı olmaz " diye konuştu.

İktidarın 'deniyoruz' dediği ekonomi modeline şu an kimsesin güvenmediğini belirten Üçer, " Modelleme yaptığımız zaman Türk lirası şu an çok değersiz. 'Ben faizi daha da düşüreceğim' deyip bunun üzerinden strateji beyan ettiğiniz zaman o zaman gökyüzü limiti oluyor. Yani bu modelin anlamı kalmıyor" dedi.

"FAİZ KARARLARI BÜTÇEYİ DE ETKİLEYECEK"

Üçer, kur artışı ve enflasyon arasındaki ilişkiye de değinerek ikisi arasında geçişkenlik olduğunu söyledi. Üçer, yaşanılan kur artışı ve Merkez Bankası'nın aldığı faiz indirme kararlarının kamuya maliyeti hakkında ise, "Bütçede reel faiz ve kur artışına neden olacak" diye konuştu.

"İKTİDARA BUNUN FATURASI AĞIR OLACAK"

Ali Bayramoğlu ise, yaşanılan krizin AK Parti iktidarının en vahim krizi olduğunu belirterek, "Bu zamana kadar uygulanan politikalar irrasyonel ve Türkiye'yi geriye götüren uygulamalar. Yerel ve hayal dünyası içinden üretilmiş bir pozisyon. İktidara bunun faturası ağır olacak" dedi.

"YAŞADIĞIMIZ KRİZ 'ŞAHSIM' KRİZİ"

İsmet Berkan'da yaşanılan krizin 'şahsım krizi' olduğunu vurguladı. Berkan, "Ortada risk var bizatihi hazinenin tekrardan borçlanmasını yaratıyor. Bir ülkede bir kişi hiçbir akla yatmayan yöntemi söylemekle kalmıyor, uyguluyor" diye değerlendirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN