Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun'dan kritik İmamoğlu yorumu: İttifaka ihtiyacı yok

KARAR TV ekranlarında Elif Çakır ve Yıldıray Oğur’un yorumuyla yayınlanan Bi’ Karar Ver programı, gündemin nabzını tutmaya devam ediyor. 25 Aralık Pazartesi günü izleyenleriyle buluşan bölümün konuğu, Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun oldu. Yerel seçimlere yönelik kritik açıklamalarda bulunan Girasun, ‘Hem İYİ Parti’nin hem de DEM Parti’nin aday çıkarttığı bir durumda bile İmamoğlu’nun ittifak desteği olmadan kazanma şansı var’ ifadelerini kullandı.

MUSTAFA SİVİŞ

CHP ile ittifak yapmayarak kendi adaylarıyla seçime gireceğini açıklayan İYİ Parti’nin olası stratejisinin İmamoğlu’nu nasıl etkileyeceği konusunda yorum yapan Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun, ‘Hem İYİ Parti’nin hem de DEM Parti’nin aday çıkarttığı bir durumda bile İmamoğlu’nun ittifak desteği olmadan kazanma şansı var’ şeklinde konuştu.

İşte, Roj Girasun’un yerel seçim ve Türkiye siyasetine dair diğer kritik yorumları…

YEREL SEÇİMLER VE İYİ PARTİ – CHP DÜĞÜMÜ

ROJ GİRASUN: İYİ Parti’nin tek başına yerel seçimlere girmesi, kısa vadede çok başarı getirecek bir formül değil. Zor bir karar ama diğer yandan da anlaşılabilir bir şey. Şu an Türkiye tüm kamuoyu araştırmalarının gösterdiği şey, aslında merkez partiler çöktü, onların yerine daha marjinal daha aşırıcı partilerin yükselişe geçiyor.

İYİ Parti ile Zafer Partisi birbirine yakın oylar almaya başlamış. CHP ile beraber var olmaktansa milliyetçi seçmeni kendi tarafında tutarak Zafer Partisine yönelimin önüne geçmek isteniyor olabilir. Geçmişe bakıldığında İmamoğlu üzerinden Akşener’in CHP’ye bir müdahalesi vardı. Meral Akşener masadan kalktığı zaman iki belediye başkanına ‘Kendi liderinize karşı aday olun’ çağrısında bulundu. Bu bir siyasi partinin içişlerine karışmanın en üst noktasıdır. Ama bu süreçte İYİ Partililer İmamoğlu’nu çok sahiplendiler.

Şimdi bu süreci sadece İYİ Parti ile bir seçim ittifakı üzerinden okumak da pek sağlıklı değil. İYİ Parti’nin muhalefet kanadına getirdiği milliyetçi bir meşruiyet vardı. Şimdi bu meşruiyetten yoksun bir CHP var. Öte taraftan DEM Parti ile sancılı geçişler var.

1-20.jpg

TAVANDA KURULAMAYAN İTTİFAK TABANDA SAĞLANABİLİR Mİ?

ROJ GİRASUN: Öncelikle bu değişim sürecinin İmamoğlu ve Özel lehine sonuçlanmasının CHP için en büyük artısı CHP’den uzaklaşabilecek ve İYİ Parti’ye gidecek seçmenleri minimize etti. Aynı zamanda İYİ Parti’den CHP’ye gelebilecek oyları da maksimize etti. Öte taraftan CHP seçmeninde yeni bir motivasyon yarattı. Tabi ki 2019’un siyasi ortamında değiliz o güne göre muhalefetin çok daha güçlü olduğu bir zamandayız. Bir de CHP’nin yerel iktidar tecrübesi var. Bu belediyelerin imkanları var. Seçmenler nezdinde İmamoğlu’nun tekrar seçilmesinin kötü olmayacağı düşüncesi de var. Bununla beraber en büyük mücadele İstanbul’da olacak. Tüm siyasi partiler de özellikle CHP de hesabını bunun üzerine yapmış gibi görünüyor.

2019 seçimlerine gidilirken İmamoğlu’na makro gündem sorulduğunda ‘Bu benim işim değil’ diyordu ama şimdi böyle değil. Artık İBB Adaylığından daha çok muhalefetin liderliğine soyunan bir İmamoğlu var. Ama şu an bu onun için bir dezavantaj. Bunu yaparken İmamoğlu’nun Türkiye’ye ne sunduğuna dair pek bir şey bilmiyoruz.

Bu durum sadece yerel seçimlere odaklanan bir siyasetçi için faydalı olabilir. Ama genel gündem ile ilgilenen bir İBB Başkanından bahsediyoruz.

DEM PARTİSİ ADAY ÇIKARTMASA, İYİ PARTİ DE ADAY ÇIKARTSA BU DURUM İMAMOĞLU’NUN SEÇİM KAZANMASINA YETER Mİ?

ROJ GİRASUN: Yetiyor gibi görünüyor. Hatta daha iddialı bir şey söyleyeyim. İmamoğlu’nun DEM Parti desteği olmadan bile bu seçimleri kazanma ihtimali var. Hem İYİ Parti’nin hem de DEM Parti’nin aday çıkarttığı bir durumda İmamoğlu’nun İYİ Parti ve DEM Parti desteği olmadan kazanma şansı var. Tabi ki burada partilerin adaylarının kim olacağı önemli.

İmamoğlu’nun oy oranı hala 40’lar bandında görünüyor. Ama bu bizim yerel seçimlerde CHP’nin sıklıkla gördüğümüz bir performansı. Tabi ki yerel iktidarın İmamoğlu’nda olması da avantaj sağlıyor.

Öte taraftan da İmamoğlu’na oy verebileceğini söyleyen yüzde 54-55’lik bir havuz var, işte, İYİ Parti ve DEM Parti seçmenlerinin de dahil olduğu. Diğer bir yandan da AK Parti’ye oy verebileceğini söyleyen yüzde 47’lik bir havuz var. Bir taraf daha büyük bir havuzdan oy alabilme imkanına sahip.

2-6.jpg

ERDOĞAN İSTANBUL’DA İMAMOĞLU’NUN KARŞISINDA KAZANACAK ADAY MI BULAMIYOR?

ROJ GİRASUN: Bence bulamıyor. Bunun dışında da stratejisi belli değil. Stratejisinin belli olması için diğer partilerin aday kararlarının belli olması gerekiyor. Diğer taraftan da Ak Parti’de sıyrılan bir aday yok.

Bu durumda Ak Parti’nin işi 2019’dan daha zor, o dönemkinden daha güçlü bir aday bulması da güç.

AK PARTİ’NİN İBB ADAYLIĞI İÇİN SELÇUK BAYRAKTAR’IN ADI GEÇİYOR

ROJ GİRASUN: AK Parti için belki de en güçlü isim Selçuk Bayraktar olabilir ama bu yerel seçimleri bir anda Ak Parti için genel seçimlere çevirir. Bence Selçuk Bayraktar iyi bir seçenek ama öbür taraftan da en riskli seçenek. Yani Selçuk Bayraktar karşısında seçim kazanan hatta onu zorlayan bir İmamoğlu Türkiye siyasetinde başka dengelerin oluşmasına sebebiyet verir. Siyaset üste bir yerde konumlandırılmış büyük bir fenomenden bahsediyoruz, İBB Başkanlığı için CHP’li bir belediye başkanının karşısına çıkartılıyor. Kaybetme ihtimali var. Ak Parti açısından seçimleri, İstanbul’u kaybetmekten daha korkutucu tek şey İBB Başkanlığı seçimlerini Selçuk Bayraktar ile kaybetmek olur. Böyle bir durumda biz bir gün sonra erken genel seçimleri konuşuyor oluruz.

YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Bunlar da İlginizi Çekebilir