Oğuz Demir: 11 milyon insan kalıcı yoksul | Semra Alkan'la 40 Dakika

Gündemin öne çıkan başlıkların konuşulduğu Semra Alkan'la 40 Dakika'ya Doç. Dr. Oğuz Demir konuk oluyor. MB rezervleri hakkında konuşan Demir, Türkiye'de artan yoksulluk konusuna ilişkin şöyle konuştu: Yoksulluk kaderimiz haline geliyor. Türkiye'de yoksulluk yayılıyor. Gelir yoksullukta yığınlaştı. Bu ülkede 11 milyon insan kalıcı olarak yoksul. Orta sınıf bir Avrupa ülkesi kadar yoksulumuz var.

DEMET İLCE | KARAR

Semra Alkan'la 40 Dakika'da gündemin öne çıkan başlıkları masaya yatırılıyor, konuklarla tartışılıyor. Programa bu kez Doç. Dr. Oğuz Demir konuk oldu. Demir MB rezervlerini, Türkiye'nin yoksulluk durumunu ele aldı ve sistemi eleştirdi.

"YOKSULLUK KADERİMİZ OLDU"

Türkiye'de gittikçe artan yoksulluk oranı hakkında konuşan Demir, yoksulluğun kaderimiz haline gelmeye başladığının altını çizdi. Demir, şöyle konuştu:

"Yoksulluk kaderimiz haline geliyor. Türkiye'de yoksulluk yayılıyor. Gelir yoksullukta yığınlaştı. Bu ülkede 11 milyon insan kalıcı olarak yoksul. Orta sınıf bir Avrupa ülkesi kadar yoksulumuz var. Yoksulla zengin arasındaki fark her geçen gün açılıyor. Zenginin daha zengin olduğu bir mekanizma kuruldu."

"MB REZERVİ VATANDAŞI İLGİLENDİRİR"

Erdoğan'ın MB rezervi ile ilgili 'Merkez Bankası rezervlerimiz 100 milyar dolar seviyesine ulaştı' açıklamasını değerlendiren Demir, şöyle konuştu:

"Ekonomi basit bir şeydir. Akarınızın olması gerekir. Türkiye'nin akarı tam tersi gidiyor. Biz hep dışarı akar yaratıyoruz. MB rezerv meselesi değişik bir tartışmaya girdi. Rezerv işi bizim uluslararası ekonomik ilişkilerimiz için önemli. Kasada 13 milyar dolar var ama 69 milyar dolar da bizim değil. Rezerv kırılganlığı Türk lirası üzerinde baskı yaratıyor. Eğer rezervdeki kırılganlık yüzünden vatandaş yediği ekmeği daha pahalıya yerse bu vatandaşı ilgilendirir. O zaman da 100 milyar dolar rezervim var demek bir şey ifade etmez. O rezervin ne kadarı senin diye size sorarlar. Yüzde 19'da sıkıştık kaldık. Böyle de devam edecek gibi gözüküyor. Türkiye demokrasisini, hukukunu, özgürlüklerini dışarıdan 3 kuruş dolar gelecek de doların değeri düşecek diye tasarlamamalı."

HIZLI SİSTEM BU MU?

Erdoğan'ın hızlı karar alma politikasını da eleştiren Demir, şunları söyledi:

"Müsilaj ile ilgili Erdoğan talimatı aradan 4 ay geçtikten sonra veriyor. Hızlı sistem buysa yavaşı nedir? Biz hızlı karar vereceğiz diye birlikte karar vermeyi tamamen yok ettik. Tek elden yönetim tarzları hızlıymış gibi gözükür ama bir noktadan sonra maalesef karar alamaz hale gelir. Bizim yaşadığımız şey bu. Cumhurbaşkanının toplumla olan iletişimi çok zayıf. Toplumun ne istediğini anlamıyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN