Kobani olayları nedir?

Kobani olayları nedir?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmasıyla Kobani bahanesiyle 2014 gerçekleştiirlen kanlı eylemler bir kez daha gündem oldu. Peki Kobani olayları nedir? Kobani eylemlerinde kaç kişi öldü, kaç kişi yaralandı?

2014’te terör örgütü DEAŞ’ın Suriye’nin Kobani şehrini kuşatmasıyla YPG’li teröristlerin Türkiye üzerinden bölgeye geçmesine izin verilmemesinin ardından HDP, 6 Ekim günü ‘sokağa çıkma’ çağrısında bulunmuştu. Bu çağrıyla başlayan protesto eylemlerinin ardından silahlı çatışmalara ve kamu binalarına saldırılar düzenlenmişti. 7-8-9 Ekim tarihlerinde 37 kişi yaşamını yitirmişti.

KOBANİ OLAYLARI NEDİR?

Ekim 2015 yılında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu, Kobani olayları sebebiyle HDP Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ile ilgil soruşturma başlattığını duyurdu. Bugün yapılan operasyonun ardından savcılıktan paylaşılan açıklamada; HDP eski eş başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ Şenoğlu‘nun tutuklu bulunduğu hatırlatılarak, Ankara merkezli 7 kentte, 25 Eylül 2020 tarihinde 82 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verildiğin kaydedildi.

Karar dâhilinde şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalara Ankara İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından devam edildiği vurgulandı.

Hakkında gözaltı kararı olan şüpheliler arasında HDP Merkez Yönetim Kurulu üyeleri Ali Ürküt, Alp Altınörs, Gülfer Kaya, Altan Tan, eski milletvekilleri Ayla Akat Aka, Nazmi Gör, Beyza Üstün, Sırrı Süreyya Önder, Emine Ayna, Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen de yer alıyor…

GÖZALTINA ALINAN ŞÜPHELİLER

1- Eski HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder (Aksaray)
2- Eski HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan (Diyarbakır)
3- Eski HDP Parti Meclisi üyesi Pervin Oduncu (İzmir)
4- Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen (Kars)

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu’nun soruşturmayla alakalı verdiği diğer bilgiler şu şekilde:

Güneydoğu ve Doğu bölgesindeki kentler başta olmak üzere 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleşim yerinde, özellikle 6 Ekim 2014’te başlayıp, 7- 8- 9 Ekim 2014’te yollara barikatlar kurmak üzere yollar kesildi, molotof kokteyli, uzun namlulu silah, havai fişek, taş ve sopa kullanmak üzere kamu araçlarına, kamu binalarına, vatandaşların iş yerlerine, ikametlerine ve araçlara zarar verildi.

KOBANİ OLAYLARINDA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ, KAÇ KİŞİ YARALANDI?

Terör olayları dâhilinde 7 Ekim 2014’ten başlayarak 8- 9 Ekim 2014’te Kobani olaylarında 37 kişi yaşamını yitirdi.

29 adam öldürmeye teşebbüs, 25 alıkoyma, 3 bin 777 mala zarar verme, 15 yağma, 395 hırsızlık, 13 Türk bayrağını yakma, 308 iş yeri ve konut dokunulmazlıklarını ihlal, 7 Atatürk’ü Koruma Kanununa Muhalefet suçları işlendi. 326 güvenlik görevlisi ile 435 vatandaş yaralandı.

18 SANIK HAKKINDA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Diyarbakır’daki izinsiz gösterilerde Ahmet Dakak, Yasin Börü, Hasan Gökguz ve Riyat Güneş’in öldürülmesiyle alakalı 41 sanıktan 16’sı ‘canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme’ ile ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’ suçlarından beşer defa ağırlaştırılmış müebbet, 2’si ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Suç tarihinde yaşı 18’den küçük olan 6 çocuğa ise 110’ar sene hapis cezası verildi.

YASİN BÖRÜ KİMDİR?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN