Omicron’la bağışıklık artacak Kovid yaza bitecek

Omicron’la bağışıklık artacak Kovid yaza bitecek

Omicron varyantının birkaç aya birçok ülkede zirve yapacağını söyleyen Prof. Dr. Derya Unutmaz “Enfekte edecek kimse kalmayacak. Hem aşılarla hem de enfeksiyon sonucu bağışıklık kalkanı oluşacak. Benim tahminim bahara doğru azalmaya başlaması yaza kadar da pandeminin bir şekilde bitmesi ama koronavirüsle yaşamayı öğrenmemiz gerekecek. Belki her yıl enfekte olacağız soğuk algınlığı gibi hafif olacak” dedi.

EDA SANĞU

İki yılda 328 milyon kişiyi enfekte eden koronavirüs nedeniyle bugün kadar 5,5 milyon kişi de hayatını kaybetti. Daha hızlı bulaşmasına rağmen semptomları daha hafif seyreden Omicron varyantıyla birlikte ise bütün dünyada salgının biteceği yönünde umutlar artmış durumda. Salgının ne zaman sona ereceğine dair görüşlerini Amerikanın Sesi gazetesiyle paylaşan ABD’de Connecticut Üniversitesi’nde görev yapan ve Jackson Laboratuvarı’nda çalışmalarına devam eden bağışıklık uzmanı Prof. Derya Unutmaz, koronanın hayatımızdan hiçbir zaman çıkmayacağını söyledi. Ancak Unutmaz, pandeminin bu yıl içinde son bulmasının mümkün olduğunu kaydetti.

Unutmaz, “Delta ile birlikte bile pandeminin sonlarına yaklaşmıştık. Omicron bu durumu hem geciktirdi hem hızlandırdı. Dünyada inanılmaz bir şekilde yayılıyor. Birkaç aya kadar birçok ülkede zirve yapacak. Çünkü enfekte edecek kimse kalmayacak. Hem aşılarla hem de enfeksiyon sonucu bağışıklık kalkanı oluşacak. Benim tahminim bahara doğru azalmaya başlaması yaza kadar da pandeminin bir şekilde bitmesi. Ama bu şu demek değil, koronavirüsü her zaman bizimle olacak. Koronavirüsle yaşamayı öğrenmemiz gerekecek. Belki her yıl enfekte olacağız soğuk algınlığı gibi hafif olacak. Çok yeni bir varyant çıkarsa ona karşı özel bir aşı gerekebilir” dedi. Gerçek vaka sayısının kayıtlara geçenlerden iki üç kat daha fazla olduğunu da söyleyen Unutmaz, bunun nedeninin de birçok kişinin evde yapılan testleri kullandığı ya da hafif geçirdikleri için test yapmaya gerek görmemeleri olduğunu belirtti.

Unutmaz, Omicron’un iki önemlinin özelliği az virüs yüküyle bile bulaşıcı olması ve antikorlardan kaçabilecek düzeyde olması olduğunu da kaydetti. İki doz aşı olanlarda korumanın yüzde 20’lere düştüğünü hatırlatan Unutmaz, aşıların ağır hastalığa karşı yüksek oranda koruyucu olduğunu vurguladı. Unutmaz, şöyle devam etti: “Aşısız olanlarda kesinlikle ağır geçiyor. Hastane yükü gittikçe artmış durumda. Yoğun bakıma yatanlar da var. Yüzde 90’ı aşısızlar ya da eksik aşılı kişiler. Omicron sizi ağır hasta yapabiliyor, öldürebiliyor. Ölümlerde büyük artış yok. Ama azalma da olmadı. Bu virüsü hafife almamak lazım. Bir de sonrası var. Uzun Kovid dediğimiz olay var. Omicron da diğer varyantlar gibi belki buna sebebiyet verecek. Belki semptomların aylarca yıllarca sürmesi, vücutta hasar olması söz konusu. Bu bakımdan kesinlikle hafife alınacak bir virüs değil.”

ÇOCUKLAR DAHA FAZLA ENFEKTE OLMAYA BAŞLADI

Unutmaz, ABD dahil birçok ülkede neden 4 yaş altında hastanede tedavi gören hasta sayısındaki artışı ise “65 yaş üzeri bir kişinin hastaneye yatma riski bir çocuğa göre 100 kat daha bin kat daha fazla. Ama sıfır değil çocuklarda. 1 milyon çocuk enfekte olursa, yüzde biri bile hastane yatsa aralarında bir kısmı maalesef hayatını kaybedecek demektir. Risk hala var. Omicron’la birlikte bu risk çok daha fazla arttı. Çünkü çok daha fazla çocuk enfekte olmaya başladı’’ şeklinde değerlendirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN