Omicron varyantı endişesi: Yılbaşında eve kapanabiliriz!

Omicron varyantı endişesi: Yılbaşında eve kapanabiliriz!

Koronavirüs nedeniyle 31 Aralık 2020'de tam kapanma yaşanmış ve 4 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edilmesiyle 2021 senesinin ilk gününü evlerde geçirmiştik. Son günlerde, Omicron varyatının dünya genelinde hızlı ve tehlikeli yayılması nedeniyle bu yılbaşında da sokağa çıkma yasağının olup olmayacağı merak konusu. 2022 yılbaşı kapanma var mı? Yılbaşında yasak olacak mı? Soruları yeni yıla günler kala gündemde. İşte, yılbaşında kapanma ihtimaline dair haberimiz...

Yılbaşı gecesi ile 1 Ocak 2022 Cumartesi gününde yeniden bir kapanma süreci yaşayıp yaşamayacağımız sorgulanıyor. Bu yılbaşında geçtiğimiz sene olduğu gibi bir sokağa çıkma yasağı ilan edilecek mi? Temmuz ayından itibaren yasaklar sona erdi; fakat Omicron varyantında, özellikle Avrupa'da yaşanan vaka ve ölüm sayısı artışıyla sıkı önlemlerin getirilmesi, yılbaşında yeni bir yasağın gelmesine işaret ediyor mu? 2 yıldır salgınla mücadele sürerken, Omicron varyantında yaşanan gelişmeler, vatandaşın endişelerinin harlanmasına neden oldu.

YILBAŞINDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?

Yılbaşında kapanma olup olmayacağı bilgisi için dikkatler İçişleri Bakanlığı açıklamalarına yöneldi. Yılbaşında sokağa çıkma yasağı, geçtiğimiz yıl pandemi etkilerini en az seviyeye indirmek amacıyla yürürlüğe konmuştu. İçişleri Bakanlığı tarafından yürürlüğe koyulan yılbaşında sokağa çıkma yasağının bu yıl da uygulanıp uygulanmayacağı konusunda henüz bir netlik bulunmuyor.

Sokağa çıkma yasakları ve uzaktan eğitim uzun bir süre önce geride kalmış, aşı uygulamasının artmasıyla Bilim Kurulu tarafından kapanmalar son çare planları arasında yer almıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sokağa çıkma yasağı hakkında verdiği bilgilerde, kapanma seviyesine gelecek yükün bulunmadığını ve vaka sayılarının da sabit seviyede ilerlediğini dile getirmişti.

Bazı ülkelerde Koronavirüs varyantı Omicron'a karşı sıkı önlemler yeniden alındı. 2022 yılına günler kala yılbaşında sokağa çıkma yasağının olacağı ile ilgili bir açıklama henüz yapılmadı.

GEÇEN YILBAŞINDA NE OLMUŞTU?

Geride bıraktığımız sene, 31 Aralık 2020 Perşembe günü saat 21.00’den başlayan, 1 Ocak Cuma, 2 Ocak Cumartesi, 3 Ocak Pazar günlerinin tamamını kapsayan ve 4 Ocak 2021 Pazartesi günü sona eren bir sokağa çıkma kısıtlaması ilan edilmişti.

Yılbaşında sokağa çıkma yasağı, geçtiğimiz sene pandemi etkilerini en az seviyeye indirmek amacıyla yürürlüğe konmuştu.

YENİ YILA YENİ VE YERLİ AŞI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Turkovac'ın acil kullanım onayıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yıl bitmeden aralık ortasında bekliyoruz. 250 bin dozun bugün dolumu bitti" dedi.

Fahrettin Koca, Kovid-19 ilacına ilişkin ise şunları dile getirdi: "Molnipiravir, yerli üretim olacak 3-4 firma bu anlamda müracaatını yaptı. Benim 30-35 kat ucuz olacak dediğim rakamdan daha ucuz olacak 50 kat bile ucuz olabilir. Vatandaşa ücretsiz olacak."

Bakan Koca, "Dün Uğur Hoca'yla görüştüm. 1-2 hafta içinde MRNA aşısının yeni varyant üzerindeki etkinliğini açıklayacaklar. Yeni bir aşı içeriğine ihtiyaç olup olmadığı belli olacak" dedi. Yeni varyant için henüz ilave tedbire gerek olmadığını belirten Koca, açıklamasını "Bir kapatma düşünmüyoruz" diye tamamladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN