KPSS önlisans puan hesaplaması nasıl yapılır? 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor

KPSS önlisans puan hesaplaması nasıl yapılır? 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor

2 yıllık önlisans mezunlarının girdiği KPSS puan hesaplaması yapılırken, ilk başta adayların yaptıkları doğrular ve yanlışlar belirlenir. 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor. KPSS önlisans puan hesaplaması yaparken buna dikkat etmek gerekir.

Sonra her bir testte adayın mutlaka en az bir neti bulunması gerekiyor. KPSS önlisans puan hesaplaması yapılırken, şayet ilgili testte adayın en az bir neti bulunmazsa, bu test için işlem yapılmaz.  Öte yandan KPSS puanları içerisinde Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin her birinin ağırlığı 0,5 olarak hesaplanıyor.

KPSS ÖNLİSANS 2020 PUAN HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Sınavda bulunan her test kendi içerisinde değerlendirilir. Her testte, örnek vermek gerekirse Genel Yetenek testinde, 4 yanlış, bir doğruyu götürürken, buna göre hesaplama yapılacak, ortalama ve standart sapmaları kullanılarak puanlar hesaplanacak.

Bir testte, en az 1 neti olmayan öğrenciler, bu test için gerçekleştirilecek hesaplamalara dâhil edilmeyecek ve bu öğrencilere bu test için standart puan hesaplanmayacak. Buna göre bir öğrencinin Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanının hesaplanabilmesi adına Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin her ikisinden de en az 1 neti olması lazım.

Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinden alınan standart puanlar ağırlıklandırılarak KPSS puanları hesap edilecek. KPSS puanları içerisinde Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin her birinin ağırlığı 0,5 olarak hesaplanacak. Bu ağırlıklara göre, testlerden alınan standart puanlar kullanılarak ağırlıklı standart puanlar (ASP) elde edilecek.

Bir öğrenci için herhangi bir ağırlıklı standart puanın hesaplanabilmesi adına bu öğrencinin belirtilen ağırlıklı standart puanların hesaplanmasına eklenen testlerin her birinden standart puanı olması gerekiyor. KPSS’nin ardından Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı ya da yargı mercilerince iptal edilen sorular değerlendirmeye alınmayarak geçerli soruların puan değerinin tekrardan saptanması üzere puanlama yapılacak.

Öğrencilerin ağırlıklı standart puanları kullanılarak, ön lisans seviyesi için KPSSP93 puanları hesaplanıyor. KPSS puanlarının hesaplanmasında aşağıdaki formül kullanılıyor. Bu şekilde her KPSS puan türü için 100 üzerinden KPSS puan dağılımı elde edilmiş olacaktır. B Grubu Kadrolara yerleştirme ÖSYM'ce KPSS puanları esas alınarak yapılacak.

kpss-onlisans-puan-hesaplamasi-nasil-yapilir-4-yanlis-1-dogruyu-goturuyorrr-001.png

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN