Altın Terazi’nin kefesinde ‘eşitlik’ var

Altın Terazi’nin  kefesinde ‘eşitlik’ var

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin 12’ncisi kadın erkek eşitliğine dikkat çekmek için ‘Eşitlik’ temasıyla gerçekleşecek. 9 filmin uzun metrajda yarışacağı festivalde Emin Alper ‘Kurak Günler’, Shariff Nasr ‘Aşk’, Askar Uzabayev ‘Mutluluk’ filmleri ile ‘Altın Terazi’nin kefesinde. Festivalin açılışı ise Şilili sürgün yönetmen Patricio Guzmán’ın 2019-2021’deki Şili protestolarına tanıklık etmek için ülkesine geri döndüğü ‘Hayali Ülkem’ belgeseli ile yapılacak.

SALİHA SULTAN

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali 18-24 Kasım tarihleri arasında 12’nci kez sinemaseverlerle buluşacak. Başkanlığını Adem Sözüer’in, direktörlüğünü Bengi Semerci’nin üstlendiği festivalin bu seneki teması ise kadın erkek eşitliğine dikkat çekmek amacıyla ‘Eşitlik’ olarak belirlendi. Akademik program 18 Kasım 2022 Cuma günü saat 09.00’da İstanbul Üniversitesi Doktora Salonunda başlayacak, 10 ülkeden 80 konuşmacı kadın erkek eşitliğine odaklanan oturumlara katılacak. Festivalin Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması’nda ise ana teması adalet olan, İstanbul’da ilk kez gösterilecek 9 film yarışacak. Yarışmada Shariff Nasr ‘Aşk’, Serpil Altın ‘Bir Zamanlar Gelecek: 2021’, Kutluğ Ataman ‘Hilal, Feza ve Diğer Gezegenler’, Adam Koloman Rybansky ‘Keşke Yansaydı’, Emin Alper ‘Kurak Günler’, Alexandru Belc ‘Metronom’, Askar Uzabayev ‘Mutluluk’, Jamie Dack ‘Palmiyeler ve Gerilim Hatları’, Nader Saeivar ‘Sonu Yok’ filmleri ile jüri karşısına çıkacak.

Kısa metraj kategorisinde 10 filmin yarışacağı festivalde bu yıl 10 kısa metraj belgesel de yer alıyor. Festivalin ‘Adalet Terazisi’ özel seçkisinde ise 13 film gösterilecek. Miran Zupanič’in ‘Saraybosna Safari’, Susanne Regine Meures’ın ‘Instagram Ailesi’, Anna Jadowska’nın ‘Damdaki Kadın’ bu filmlerden bazıları. Gösterimleri Atlas 1948 Sineması , Kadıköy Sineması ve AKM Yeşilçam Sineması’nda gerçekleşecek festivalin akademik program ise her yıl olduğu gibi İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yapılacak. Festival filmlerinin biletleri gündüz seansları 10 TL’den, akşam seansları 15 TL’den, öğrenciler için ise tüm seanslar 7 TL’den ‘Biletix’te satışa sunuldu. Festivalin bütün detayları ‘icapff.com’ adresinden incelenebilir.

AÇILIŞ FİLMİ BELGESELİN USTASINDAN

Festival açılışını, Goya ödüllü, Şilili yönetmen Patricio Guzmán’ın ‘Hayali Ülkem’ belgeseli ile yapıyor. Belgeselde, 1973’te Pinochet liderliğindeki askeri cunta darbesinin ardından sürgüne gitmek zorunda kalan Guzmán, 2019-2021’deki Şili protestolarına tanıklık etmek için ülkesine dönüyor. Yönetmenin önceki çalışmalarına kıyasla biraz daha röportaj temelli bir belgesel olsa da, film nadir rastlanabilecek bir proje. Belgesel, eski siyasal eylemciler kuşağının saygın bir üyesinin, genç nesilden muadillerine duyduğu hayranlığı ve inşa ettikleri gelecek için beslediği derin iyimserliği minnettarlıkla ifade ediyor. Film, 17 Kasım’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek açılış töreninde izlenebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN