‘Baba’nın Oscar’la hesabını yarım asır sonra kapatan kayıp

‘Baba’nın Oscar’la hesabını yarım asır sonra kapatan kayıp

Marlon Brando 1973 yılında The Godfather filmiyle kazandığı Oscar’ı reddetmiş törende 26 yaşındaki Sacheen Littlefeather’in sahneye çıkmasını istemişti. Brando yerine sahneye çıkıp ödülü reddeden yerli Amerikalı 75 yaşında kanser nedeniyle yaşamını yitirdi. Törende ırkçı muameleye maruz kalan Littlefeather’dan Akademi 50 yıl sonra özür dilemişti.

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 1973 yılında Marlon Brando’nun ödülünü reddetmek için Oscar sahnesine çıkan Amerikan yerlisi aktris Sacheen Littlefeather’ın Pazar günü yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Akademi, “Marlon Brando’nun 1973 En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü’nü reddeden Kızılderili sivil haklar aktivisti Sacheen Littlefeather 75 yaşında öldü” şeklinde bir tweet paylaştı. Littlefeather 1973 yılında Brando’nun The Godfather filmiyle kazandığı ödülü reddetmek üzere sahneye çıkmış ve şunları söylemişti:

“Bu çok cömert ödülü çok üzülerek kabul edemiyor. Bunun nedeni de günümüzde film endüstrisi tarafından Amerikan yerlilerine yapılan muamele...’’ Bu yılın başlarında yayımlanan “Sacheen: Breaking The Silence (Sacheen: Sessizliği Bozmak)” başlıklı bir belgeselde Littlefeather, açıklamanın ardından Hollywood tarafından “kara listeye” alındığını açıklamıştı. Belgeselde “İlk kez biri Oscar töreninde siyasi bir açıklama yapıyordu” diyen Littlefeather, “Tüm dünyada uydudan yayınlanan ilk Oscar töreniydi, Marlon da bu yüzden bu töreni seçti’’ ifadelerini kullanmıştı. Brando’nun protestosunun öznesi olarak sahneye çıkan Littlefeather, yuhalamalarla ve ırkçı söylemlerle karşı karşıya kalmıştı. Oscar törenlerini düzenleyen Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, haziran ayında 50 yıl sonra Littlefeather’a resmi olarak özür dilediğini içeren bir mektup göndermişti. Littlefeather, özürle ilgili olarak, “Biz yerliler çok sabırlı insanlarızdır, sadece 50 yıl beklemek zorunda kaldım! Espri yeteneğimizi her zaman canlı tutmamız gerek, hayatta kalmamızın yolu bu” demişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN