BİFO ve Buniatishvili ile müzik ziyafeti 14 Eylül'de Harbiye'de

BİFO ve Buniatishvili ile müzik ziyafeti 14 Eylül'de Harbiye'de

İKSV tarafında düzenlenen 49. İstanbul Müzik Festivali devam ediyor. Festival kapsamında 14 Eylül'de Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Chopin yorumlarıyla tanınan Gürcü-Fransız piyanist Khatia Buniatishvili sanatseverlerle İBB Harbiye Açıkhava'da buluşacak.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla düzenlenen ve 18 Ağustos'ta başlayan 49. İstanbul Müzik Festivali'nin bu yılki teması 'Başka Bir Dünya Mümkün." Festivalin uzun tarihinde ilk kez tüm konserler açık havalarda gerçekleşecek. Konserler; Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras, Maximum Uniq Açıkhava, Fransız Sarayı, Venedik Sarayı, ARTER Arka Bahçe, Rahmi M. Koç Müzesi, Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus ve Saint Benoît Fransız Lisesi Avlusu’nda pandemi önlemleriyle izleyiciyle buluşacak.

BİFO VE KHATIA BUNIATISHVILI İLE MÜZİK ZİYAFETİ 14 EYLÜL'DE

Dolu dolu programıyla sanatseverlere unutulmaz anlar yaşatan festivalin 14 Eylül'deki konuğu Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) ve Polonyalı piyanist-besteci Chopin yorumlarıyla tanınan Gürcü-Fransız piyanist Khatia Buniatishvili olacak.

BBC Proms, Salzburg, Verbier, La Roque d'Anthéron ve Hollywood Bowl gibi festivallerin en beğenilen konukları arasında yer alan Khatia Buniatishvili'nin Rebacca Tong yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’yla buluşacağı konser 14 Eylül saat 20.00'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleşecek.

KHATIA BUNIATISHVILI KİMDİR?

Piyano çalmaya annesinin eğitimiyle başladı. Altı yaşındayken bir orkestrayla gerçekleştirdiği konserle dikkati çekti. Ardından pek çok ülkede davetli olarak konser verdi. Piyanoda Sergey Rahmaninov, Sviatoslav Richter, Glenn Gould gibi eski kuşak piyanistleri benimsedi. Buniatişvili’nin sıcak ve acı dolu çalış tarzının Gürcü halk müziğini yansıttığı kabul edilir.

2.jpg

Hatia Buniatişvili Tiflis Devlet Konservatuvarı’nda eğitimine devam ederken, 2003 yılında Horowitz Piyano Yarışması Özel Ödülünü ve Elizabeth Leonskaya Bursu birincilik ödülünü kazandı. Aynı yıl Tiflis’teki bir piyano yarışmasında Oleg Maisenberg ile tanıştı ve Maisenberg Hatia Buniatişvili’ni Viyana Müzik ve Sahne Sanatları Akademisi’ne gitmeye ikna etti. 2007 yılında Viyana’ya yerleşen Hatia Buniatişvili müzik eğitimine orada devam etti. 2008 yılımda Arthur Rubinstein Yarışmasında üçüncülük ödülü aldı; bunun yanı sıra “En İyi Chopin Yorumcusu” ve “İzleyici Özel Ödülü”ne değer bulundu.

Hatia Buniatişvili 2010 yılında Sony şirketiyle özel bir anlaşma imzaladı; Franz Liszt ve Chopin kayıtları gerçekleştirdi.

BORUSAN İSTANBUL FİLARMONİ ORKESTRASI HAKKINDA

Türkiye’nin önde gelen senfonik topluluklarından biri olan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın tarihi, Borusan Holding’in kültür ve sanat alanındaki girişimlerinin ilki olan Borusan Oda Orkestrası’na dayanıyor. 1999’da Gürer Aykal yönetiminde oluşturulan ve 2009–2020 arasında görev yapan sanat yönetmeni ve sürekli şefi Sascha Goetzel yönetiminde çalışmalarını sürdüren BİFO, yıldız solistlerle verdiği konserlerle İstanbul’un kültür yaşamının vazgeçilmez unsurlarından biri haline geldi.

1.jpg

2010’un Temmuz ayında, Goetzel yönetiminde, dünyanın en saygın klasik müzik etkinliklerinden Salzburg Festivali’nin açılış etkinlikleri kapsamında bir konser veren topluluk, aynı yıl Andante dergisinin “Yılın En İyi Orkestrası” ödülünü aldı. Topluluk, 2014’te bir ilke imza atarak Londra’da gerçekleşen BBC Proms’a Türkiye’den davet edilen ilk topluluk oldu ve “Oriental Promise” adlı konseriyle müzik basınında çok olumlu eleştiriler aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN