Cannes Ukrayna-Rusya savaşı gölgesinde başladı

Cannes Ukrayna-Rusya savaşı gölgesinde başladı

Cannes Film Festivali iki yıllık Kovid sınırlamalarının ardından bütün ihtişamıyla geri döndü. Altın Palmiye için 21 filmin yarıştığı festivalin açılış filminin adı Ukrayna’yı işgale girişen Moskova’nın tanklarındaki zafer işaretini andırdığı için değiştirilirken, Rus sinemacılar için de stant açılmadı. Türk sineması ise bu yıl festivalin ‘Belirli Bakış’ bölümünde Emin Alper’in bir kasabadaki susuzluk sorununu işlediği ‘Kurak Günler’ filminin dünya prömiyeriyle boy gösteriyor.

SALİHA SULTAN

Sinema dünyasının en prestijli organizasyonlarından Cannes Film Festivali başladı. İki hafta sürecek festival, Kovid’in meydana getirdiği sınırlamaların ardından bu yıl yeniden bütün ihtişamıyla geri döndü. Bu yıl ‘Titane’ ve ‘Fire’ filmlerinin yıldızı Vincent Lindon’ın jüri başkanı olduğu festivalin jüri üyeleri Rebecca Hall, Deepika Padukone, Noomi Rapace, Asghar Farhadi, Ladj Ly, Jeff Nichols ve Joachim Trier. Fransa’nın kalbinde düzenlenen festivalin açılış filminin adı ise Rusya-Ukrayna savaşına takıldı. Festivalin açılış filmi olarak ilan edilen Fransız yönetmen Michel Hazanavicius imzalı ‘Z gibi’ yapımının adı, Ukrayna’nın ricası üzerine yönetmen tarafından ‘Final Cut’ olarak değiştirildi. Ukrayna değişiklik ricasına gerekçe olarak, filmin adının Rus tanklarının üzerinde zafer işareti anlamında olarak kullanılan ‘Z’ ile benzerliğini gösterdi. Yönetmen ve Cannes yönetimi değişikliği ‘memnuniyetle’ yaptıklarını vurgularken, öte yandan festivale katılmayı düşünen Rus sinemacılar ise açıkta kalmış durumda. Festivalin Film Pazarı bölümünde bu yıl Rus standı açılmadı.

Ana yarışmada, birbirinden iddialı 21 filmin Altın Palmiye için yarışacağı festivalde Dardenne Kardeşler’den Tori ve Lokita, Claire Denis’ten Stars at Noon, Ruben Ostlund’dan Triangle of Sadness, PARK Chan-Wook’tan Decision to Leave ve David Crononberg’den Crimes of the Future filmleri öne çıkıyor. Festivalin Yarışma Dışı gösterimlerinde ise Baz Luhrmann’ın Elvis’i, Louis Garrel’den L’innocent, Joseph Kosinski’nin Top Gun: Maverick’i ve George Miller’dan Three Thousand Year of Longing filmi yer alıyor. Özel Gösterimler kapsamında yer alan filmler arasında Ethan Coen’den Jerry Lee Lewis: Trouble in Mind, Marie Perennes ve Simon Depardon ikilisinden Feminist Ripost ve Patricio Guzman’dan My Imaginary Country gibi isimler var. Ukrayna’dan yönetmen Sergei Loznitsa’nın The Natural History of Destruction filmi de festival kapsamında izleyiciyle buluşacak. Pek çok ilk filmin yer aldığı Belirli Bir Bakış kategorisinde Türkiye’den Emin Alper’in Kurak Günler isimli filmi de ilk defa Cannes’de görücüye çıkacak. Festivalin kazananları 28 Mayıs’ta açıklanacak.

28.jpg

2015’TEN BERİ ÖDÜL ALMADIK

Türk sinemasının Cannes Film Festivali yolculuğu 1982’de Yılmaz Güney ve Şerif Gören ortak yapımı ‘Yol’ ile başladı. Grand Prix Ödülü’nü kazanan ‘Yol’dan sonra ‘Uzak’a kadar 21 yıl boyunca festivalde ödül kazanılamadı. Nuri Bilge Ceylan, Cannes Film Festivali’ni ‘Uzak’ ile Türkiye’ye yakın ederken sonraki yıllarda da kazandığı ödüllerle kariyerinin yıldızını parlattı. Yönetmen, 2008’de de ‘Üç Maymun’ ile ‘En İyi Yönetmen’, 2011’de ‘Bir Zamanlar Anadolu’da ile Grand Prix, 2015’te ‘Kış Uykusu’ ile Palme d’Or (Büyük Ödül) ödüllerini aldı. Rezan Yeşilbaş’ın ‘Sessiz’ filmi ise 2012’de Altın Palmiye’ye layık görüldü.

TÜRKİYE’NİN FESTİVALDEKİ YÜZ AKI

29.jpg

Yönetmen Emin Alper’in dördüncü uzun metrajı ‘Kurak Günler ‘dünya prömiyerini 75. Cannes Film Festivali’nde gerçekleştiriyor. Festivalin ‘Belirli Bir Bakış’ (‘Un Certain Regard’) bölümünde yarışacak olan filmin dünya galası, 23 Mayıs Pazartesi günü Salle Debussy’de yapılacak. Yönetmen yeni filminde bir süredir kuraklık sorunuyla boğuşan Yanıklar kasabasına yeni atanan genç savcı Emre ile belediye başkanı Selim, yerel gazeteci Murat ve kasabanın eşrafı arasında yaşanan çekişmeleri izleyiciye aktarıyor. Afişinde Arda Aktaş’ın (Daire) imzasının yer aldığı filmin başrollerinde Selahattin Paşalı ve Ekin Koç paylaşıyor. Ay Yapım, Liman Film ve Zola Yapım’ın yapımcısı olduğu Kurak Günler Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden yapım desteği almıştı. Türkiye-Fransa-Almanya-Hollanda-Yunanistan-Hırvatistan ortak yapımı filmin Türkiye’de sonbaharda vizyona girmesi planlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN