Darülbedayi’ye bahar üç yeni oyunla geliyor

Darülbedayi’ye bahar üç yeni oyunla geliyor

İBB Şehir Tiyatroları nisanda 3’ü yeni, 2’si konuk 35 oyun sahneleyecek. Eleştirel rasyonalizm edebiyat anlayışının tiyatrodaki öncüsü, Norveçli yazar Henrik Ibsen’in ‘Bir Halk Düşmanı’, Karadağlı yazar Miodrag Bulatović’in Beckette gönderme yaptığı ‘Godot Geldi’ ve Rus yönetmen Alexander Galin’in ‘Gidiş Dönüş Moskova’ oyunları ilk kez perde diyecek. Eskişehir Şehir Tiyatrosu’nun ‘Ödenmeyecek Ödemiyoruz’ ve Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun ‘1984’ oyunları da Darülbedayi sahnesine konuk olacak.

SALİHA SULTAN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, Nisan ayında 3’ü yeni, 2’si konuk, 35 oyunla seyirci karşısına çıkıyor. Şehir Tiyatroları, bu kapsamda ay boyunca sezon oyunları Hayat Der Gülümserim, Rüstemoğlu Cemal’in Tuhaf Hikâyesi, Oscar, Yaftalı Tabut, Komik Para, Melek, Uçurtmanın Kuyruğu, Zehir, Çın Sabahta, Cadı Kazanı, Hamlet, Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin, Çingene Boksör, Fosforlu Cevriye, Geçit, Gül’e Ağıt, Tartuffe, Kutlama, Yatak Odası Komedisi, Kuğunun Şarkısı, Kimse Öyle Şeyleri Konuşmuyor Artık gibi yetişkin oyunlarını seyirciyle buluşturmaya devam edecek.

Bu sezonunun ana temasını ‘İstanbul Klasiklerle Buluşuyor’ olarak belirleyen Şehir Tiyatroları yerli ve yabancı klasikleri seyirciyle buluştururken, yeni yazarlar ve oyunlarına da sahnelerinde yer vermeye, geleceğin klasikleşecek eserleri ilk kez seyirciyle buluşturmaya da devam ediyor. Şehir Tiyatroları’nda bu ay ilk kez perde diyecek oyunlar ise ‘Bir Halk Düşmanı’, ‘Godot Geldi’ ve ‘Gidiş Dönüş Moskova’ olacak.

BİR HALK DÜŞMANI

Eleştirel rasyonalizm edebiyat anlayışının tiyatrodaki öncüsü, Norveçli şair ve oyun yazarı Henrik Ibsen’in yazdığı, Dilek Başak Carelius’un çevirdiği ‘Bir Halk Düşmanı’ oyununu Orhan Alkaya yönetiyor, Oyunda, kentin yegâne gelir kaynağı olan kaplıcalarla ilgili araştırmasından şüphelerini haklı çıkartan bir sonuç alan Dr. Stockman’ın mücadelesi, Ibsen’in güçlü kalemiyle, ‘halkın yararı’ sayılan şeyin, çıkar prizmasında şekil değiştirmesini anlatan bir ‘mesel’e dönüşüyor.

GODOT GELDİ

İrlandalı yazar Samuel Beckett’in ‘Godot’yu Beklerken’ adlı yapıtının ardından ve ona bir gönderme olarak, Karadağlı yazar Miodrag Bulatovi’in kaleme aldığı ‘Godot Geldi’ oyunu da bir bataklıkta geçiyor. Becket’in oyununda; Godot beklenilir, Bulatovi’in oyununda ise, bir fırıncı olarak Godot geliyor. Sevgi Soysal’ın çevirdiği oyunun yönetmen koltuğunda Ragıp Yavuz oturuyor.

GİDİŞ DÖNÜŞ MOSKOVA

Rus yönetmen Alexander Galin’in yazdığı, Hale Kuntay’ın çevirdiği, Engin Gürmen’in yönettiği ‘Gidiş Dönüş Moskova’ oyunu ise eşinin ölümünden sonra Moskova’da kızı ve damadının yanında yaşamaya başlayan Nikolai Mihayloviç Çmutin’in hikayesini anlatıyor. Sakin ve huzurlu bir yaşam sürmek umuduyla köyüne gitmek isteyen Çmutin, bir anda kendini üç gelin adayının karşısında buluyor.

İBB Şehir Tiyatroları’nın oyun takvimi ‘sehirtiyatrolari.ibb.istanbul/’ internet adresinden incelenebilir, biletleri de yine siteden, gişelerden, ve İBB Şehir Tiyatroları mobil uygulamasından temin edilebilir.

bnbr.jpg

BİR GECE MASALI

ORWELL’IN DİSTOPİK EVRENİ İSTANBUL’DA

İBB Şehir Tiyatrolarının nisan ayında iki konuk oyunu da sahnesinde ağırlayacak. Eskişehir Şehir Tiyatrosu’nun işçi sınıfının yoksulluğu ve yaşam mücadelesini sahneye taşıyan, Dario Fo’nun yazdığı, Burcu Tutku Turan’ın yönettiği ‘Ödenmeyecek Ödemiyoruz’ oyunu, 26-29 Nisan tarihleri arasında Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi’nde izlenebilecek.

Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun, Murat Daltaban’ın yönettiği, George Orwell’ın meşhur romanını sahneye taşıyan ‘1984’ oyunu da 26-29 Nisan tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’ne konuk olacak. Oyun, partinin çıkarları ve gücü için çalışan bir parti üyesi olan Winston’un, günlük tutmaya başlamasıyla değişen hayatını sahneye taşıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN