Dillere kazınan şarkının söz ve bestesi Yeşilçam'ın efsane ismine ait çıktı! 'Platonik bir sevda üzerine başlayan hikaye...'

Dillere kazınan şarkının söz ve bestesi Yeşilçam'ın efsane ismine ait çıktı! 'Platonik bir sevda üzerine başlayan hikaye...'

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden anadolu rock müziğinin usta ismi Erkin Koray'dan duymaya alışık olduğumuz 'Yalnızlar Rıhtımı' şarkısının söz ve bestesinin kime ait olduğu ortaya çıktı. Ünlü beste, Yeşilçam'ın önemli isimlerinden Kemal İnci'ye ait. Platonik bir şekilde aşık olan İnci'nin önce şiir olarak yazdığı 'Yalnızlar Rıhtımı'nı sonrasında ise besteleyerek Erkin Koray'dan dinlediğimiz halini aldı.

Sanat hayatı boyunca sayısız başarıya imza atan anadolu rock müziğinin efsane ismi Erkin Koray, 82 yaşında hayata veda etti. Koray'ın seslendirdiği ölümsüz eserlerden biri olan 'Yalnızlar Rıhtımı' şarkısının sözü ve bestesinin Yeşilçam'ın önemli isimlerinden Kemal İnci'ye ait olduğu ortaya çıktı.

10haber.net'ten Olkan Özyurt'un kaleme aldığı yazıya göre, platonik bir şekilde aşık olan İnci'nin önce şiir olarak yazdığı 'Yalnızlar Rıhtımı'nı sonrasında besteleyerek Erkin Koray'ın seslendirdiği hale getiriyor.

'BİR SEVDA UĞRUNA YAZDIĞI ŞİİRLE BAŞLIYOR HİKAYE'

Özyurt'un ilgili yazısı şu şekilde:

Erkin Koray'ın en popüler şarkılarından 'Yalnızlar Rıhtımı'nın hikayesini bilen kaç kişi var? Yeşilçam emektarı Kemal İnci'nin platonik bir sevda uğruna yazdığı bir şiirle başlıyor hikaye. Rüştü Demirci, Korkut Koray derken 'Yalnızlar Rıhtımı'dan kalkan gemiye Erkin Baba sonra biniyor...

Filmcidir genç adam, setlerde çalışır, kendiyle baş başa kaldıkça da şiirler yazar. Aşıktır ama platonik bir aşktır bu. Arada arkadaşlarıyla meyhanede buluşur, dertlenir. Bir gün iyice içlenir ve eline kağıdı kalemi alıp şu dizeyi yazar: “Bir ben miyim perişan gecenin karanlığında.”

Tek cümle, devamı yoktur. Arkadaşlarına gösterir. “Devamı nerede?” diye sorarlar. Devamı birkaç gün sonra gelir. “Yosun tuttu gözlerim yalnızlar rıhtımında.” Ama yine tek cümle. Günler sürer şiirin yazılması. Sonunda ortaya ‘Yalnızlar Rıhtımı’ şiiri ortaya çıkar.

'ŞİİRİ YAZMAKLA KALMAZ, BİR DE BESTELER'

O genç adamın adı Kemal İnci’dir. Yeşilçam’ın emekçilerindendir. ‘Susuz Yaz’, ‘Gurbet Kuşları’, ‘Yılanların Öcü’ gibi filmlerde yönetmen yardımcısı olarak çalışmıştır. Sonra senaryolar yazmış, filmler yönetmiştir. Ama genel olarak oyuncu olarak hatırlanır. ‘Züğürt Ağa’, ‘Değirmen’, ‘Milyarder’, ‘Anayurt Oteli’, ‘Biri ve Diğerleri’, ‘Gramofon Avrat’, ‘Gizli Yüz’, ‘İz’, ‘Eşkıya’, ‘Hokkabaz’, ‘Kabadayı’, ‘Düğün Dernek’ oynadığı belli başlı filmler. Lakin şairliğini bilen bilir ama bilmeyen çoktur. Tıpkı ‘Yalnızlar Rıhtımı’ şiirinin ona ait olduğunun pek bilinmemesi gibi… İnci şiiri yazmakla kalmaz bir de besteler. Önce ‘Dalgalandım da Duruldum’ şarkısını hayatımıza sokan Rüştü Demirci okur türkü formatında.

'ERKİN KORAY, ŞARKIYI BUGÜN BİLDİĞİMİZ HALE GETİRİR'

Erkin Koray ile müzisyen kardeşi Korkut Koray dinlerler bu şarkıyı. (Ki Rüştü Demirci döneminin popüler müzisyenidir ve ‘Silinmeyen Hatıralar’, ‘Hayat Bir Teselli’, ‘Kanma Yanma Arkadaş’ şarkısını da sonra Erkin Koray kendi üslubuyla yorumlayacaktır.) O sıralar Korkut Koray’ın bir plak çıkarma durumu vardır. Erkin Koray, şarkıyı bugün bildiğimiz hale getirir ve Korkut Koray çıkardığı plağa okur bu yeni halini. Sonra beş yıl sonra da Erkin Koray söylemeye başlar.

‘Yalnızlar Rıhtımı’ Erkin Baba ile özdeşleşip kitleselleştikçe şarkısının hikayesi de unutulur gider. Ne Kemal İnci’nin şiir yazdığı ne bu şarkıyı bestelediği ne de Rüştü Demirci ve Korkut Koray tarafından seslendirildiği hatırlanır.

'ERKİN BABAYLA ÖZDEŞLEŞEN BİR ŞARKI'

Erkin Koray’ın Yeşilçam dünyasıyla ilişkisi böyle başlar. Bu ilişki Erkin Baba’yla özdeşleştiren bir şarkı kazandırmıştır kendisine. Pek bilinmez ama filmlerde de oynamışlığı vardır Koray'ın. Abdurrahman Palay'ın yazıp yönettiği 'Naylon Necla' filminde rol alır. Sonra Yücel Hekimoğlu'nun yönettiği 'Dönüşü Olmayan Yol' filminde 'Anma Arkadaş’ şarkısını söyleyen şarkıcı olarak görünür beyazperdede. (Ki bu filmde Rüştü Demirci de vardır.) Yıllar sonra Fatih Akın’ın ‘Köprüyü Geçmek-İstanbul Hatırası’ belgeseli için kamera karşısına geçer. Bir de ‘Avrupa Yakası’ dizisinin bir bölümünde karşımıza çıkar ve ‘Arapsaçı’ şarkını söyler.

Ama çok hevesli değildir filmlerde görünme konusunda. Fakat Yeşilçam onun şarkılarını kullanma konusunda talepkardır. ‘Hababam Sınıfı’ filmilerinde ‘Esterabim’, ‘Fesuphanallah”ın böylesine yaygın olarak bilinmesinde, birkaç kuşağın diline pelesenk olmasında ‘Hababam Sınıfı’ serisinin önemi büyüktür. Ama öncesinde İrfan Atasoy’un yönettiği Yılmaz Güney, Bilal İnci’nin rol aldığı ‘Yedi Belalılar’ filminde ‘Ve’ şarkısı kullanılır. Cüneyt Arkın’lı ‘Babanın Oğlu’ filminde birkaç parçası kırpılarak fon müziği olarak kullanılır.

Şerif Gören’in Kemal Sunal’lı filmi ‘Abuk Sabuk 1 Film’de ‘Hayat Katarı’ şarkısıyla yer alır. Osman F. Seden’in yine Kemal Sunal’ın başrolde oynadığı ‘100. Numaralı Adam’da kahramanımız kötü adamlara dayak atarken fonda ‘Fesuphanallah’ çalar.

2000'Lİ YILLARDA BİR ÇOK DİZİ VE FİLMLE ŞARKISI KULLANILDI

Lakin 2000’li yıllarda gerek film gerekse dizilerde bir Erkin Koray şarkısı mutlaka kullanılır. Çekimi, gösterime çıkması yılan hikayesine dönen Sinan Çetin’in ‘Romantik’ filminde ‘Seni Her Gördüğümde’ şarkısını dinleriz. Yüksel Aksu’nun yönettiği Cem Yılmaz’lı ‘İftarlık Gazoz’ da ise ‘Cemalim’ şarkısı tam da faşistlerin Hasan’ı vurduğu sahnede kullanılır. Ceyda Torun’un ‘Kedi’ belgeselinde ‘Deli Kadın’ı dinleriz.

‘Sevince’, ‘Fesupanallah’, ‘Öyle Bir Geçer Zaman ki’ gözde şarkılardır. ‘Kiraz Mevsimi’, ‘Kayıp Şehir’de ‘Fesupanallah’; ‘Kadın’ ve ‘İstanbullu Gelin’de ‘Sevince’; ‘Yalancı Yarim’, ‘Öyle Bir Zaman Geçer ki’ dizisinde ise diziye de adını veren ‘Öyle Bir Zaman Geçer ki’ şarkıları kullanırı. ‘Çukur’da ‘Akrebin Gözleri’, ‘Öğretmen’de ‘Sana Bir Şeyler Olmuş’, ‘Avlu’da ‘Bizim Dostlar’ şarkılarıyla bizi selamlar Erkin Koray.

'HER AŞIK İÇİN BİR SIĞINAK'

‘Yalnızlar Rıhtımı’ ile başladık bu şarkıyla bitirelim. Yıl 2019’dur. 60’larda platonik bir aşk için yazılan şiir şarkıya dönüşmüş, Rüştü Demirci, Korkut Koray söylese de şarkı Erkin Koray ile özdeşleşmiş, ama Çelik, Zara, Müslüm Gürses, Ümit Besen, Zuhal Olcay tarafından yorumlanmış, son olarak bir polisiye komedi olan ‘Cinayet Süsü’ filminin finalinde kullanılmıştır. Kemal İnci kime aşık olmuş bu şiiri kime yazmıştır orası meçhul. Hiç bilinmedi artık da öğrenme imkanımız yok. Ama her aşık için bir sığınak oldu ‘Yalnızlar Rıhtımı’… Şimdi Erkin Baba da yok o rıhtımda tamamen yalnızız.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN