Edebiyatın köklü şiir festivali ‘ekopoetika’ temasıyla döndü

Edebiyatın köklü şiir festivali ‘ekopoetika’ temasıyla döndü

Şiir Derneği’nce bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali 21-26 Kasım’da düzenlenecek. Sürdürülebilir yaşam konseptinin artık edebiyatın gündemine girmesi gerektiğini savunan festival ‘ekopoetika’ temasıyla gerçekleşecek. 8 ülkeden 20 şairi İstanbullularla buluşturacak festival, Cumhuriyet’in yüzüncü yaşını ise Türk şiirini onar yıllık dilimler halinde masaya yatıracağı ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Şiiri Sempozyumu’ ile kutlayacak.

SALİHA SULTAN

Türkiye’nin köklü festivallerinden Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali 14’üncü kez İstanbullularla buluşmaya hazırlanıyor. Şiir Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği, Beykoz Belediyesi ev sahipliği, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Artizan Sanat ve Macar Kültür Merkezi katkılarıyla düzenlenen festival 21-26 Kasım tarihleri arasında ‘ekopoetika’ teması ile gerçekleşecekl. Festivalde 8 ülkeden 20 şair İstanbullu şiirseverlerle buluşacak.

kar02-festival-afis.jpg

‘SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM KONSEPTİ EDEBİYAT DÜNYASINA MAL OLMALI’

İlki 2008 yılında düzenlenen festivalin bu yıl 14’üncü kez gerçekleşecek olmasından büyük heyecan duyduğunu belirten Festival Başkanı Adnan Özer, bu seneki festivale ilişkin şunları söylüyor:

“Sürdürülebilir yaşam konseptinin entelektüel dünyamızdan artık edebiyat dünyasına ve topluma mal olması gerekiyor. Festival, bu gecikmiş etkinliğin ilkini bu yıl gerçekleştirecek. Cumhuriyetin 100. yılını kutladığımız bu yıl modern Türk şiirinin serencamını işlememek ise olmazdı. Sempozyumda, onar yıllık dilimlerle panoramik olarak ve özelde birtakım atılım ve kırılma noktaları ile şiirimiz uzmanlar tarafından incelenecek. Bu sempozyum başta üniversite öğrencileri olmak üzere tüm edebiyat çevrelerine açıktır, onları yakından ilgilendireceğini düşünüyorum.”

Festivalin açılışı 21 Kasım Salı akşamı saat 19.00’da Rami Kütüphanesi’nde gerçekleşecek. Açılışta, festivalin özel ödülleri sahiplerini bulurken, festivale yurt içinden ve dışından katılan şairler de şiirlerini okuyacak. Ayrıca, festivalin bu yılki kardeş festivali Struga Festivali Başkanı Todorçe Tasevski de İstanbulluları selamlayacak. 23 Kasım’da Medeniyet Üniversitesi Kütüphanesi’nde gerçekleşecek ‘Türk Dünyası Modern Şiir Çalışmaları’ panelinde, Türk dünyasından birçok şair konuşmacı olarak, hem bu coğrafyalardaki şiir konuşulacak hem Türkiye ve Türk dünyası arasında geliştirilmesi gereken iş birlikleri gündeme getirilecek.

Festival bu yıl ayrıca şair konuklarının yarısının kadın olmasıyla öne çıkıyor.

gygy-001.jpg

Petra Szöcs&ebru Özden&zeynep Arkan&ayşe Şafak Kanca

10 KADIN ŞAİRE ÖZEL BULUŞMA

Festival bu yıl konuklarının yarısının kadın şair olmasıyla öne çıkıyor. Tam 10 şair kadını ağırlayan festival, 23 Kasım akşamı Artizan Sanat’ta ‘Şair Kadınlar Şiir Akşamı’ özel etkinliğinde bu kadın şairleri şiirseverlerle buluşturacak. 24 Kasım’da da Mehmed Akif Şiir Müzesi’nde ‘İstanbul’u Anlatan Romanlar’ panelinde Taner Ay, Tahsin Yıldırım, Ali Şükrü Çoruk ve Didem Armalı Büyükarman konuşmacı olacak.

kar02-nihat-ozdal.jpg

Şair Nihat Özdal, 25 Kasım’da Orhan Veli’nin evinin önünden denize dalarak, şairin bir şiirinin yazılı olduğu mermer levhayı denize bırakacak.

ORHAN VELİ’NİN ŞİİRİ DENİZİN ALTINA YAZILACAK

Festivalin son günü 25 Kasım’daki etkinlikler öğlen Beykoz’da başlayacak. Saat 12.00’da şair Orhan Veli’nin Beykoz’daki evinin önünde düzenlenecek ‘Şiirin Su Altındaki Hafızasına Bir Dalış’ etkinliğinde aynı zamanda dalgıç olan şair Nihat Özdal tarafından Orhan Veli’nin şiirinin yazılı olduğu bir mermer levha denizin altına bırakılacak. Ardından Beykoz Bisiklet Parkı’nda doğada şiirlerini okuyacak festival şairleri, akşam saat 18.00’da Beykoz Vakfı’nda düzenlenen kapanış töreninde bir araya gelecek. Kapanış töreninde Hüseyin Kıyak ve orkestrası da Orhan Veli şiirlerinden bestelenen şarkıları seslendirecek.

CUMHURİYETİN 100’ÜNCÜ YILINDA TÜRK ŞİİRİ SEMPOZYUM MASASINDA

Festivalde bu yıl bir sempozyum da edebiyatseverlerle buluşacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını kutlayan festival, 22 Kasım’da Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi’nde ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Şiiri’ sempozyumu gerçekleştirecek. Sempozyumda, Türk şiiri 1920’den 2020’ye onar yıllık dilimler halinde masaya yatırılacak.

Sempozyumda Türk şiirinin son yüz yıllık serencamını şu isimler onar dilimlik periyodlar halinde masaya yatıracak: Baki Asiltürk (1920-1930), Alphan Akgül (1930-1940), Mehmet Can Doğan (1940-1950), Osman Özbahçe (1950-1960), Alaattin Karaca (1960-1970), Özge Şahin (1970-1980), Yalçın Armağan (1980-1990), Ebru Özden (1990-2000), Cenk Gündoğdu (2000-2010) ve Atakan Yavuz (2010-2020).

YURT İÇİNDEN 13, YURT DIŞINDAN 7 ŞAİR

Festivalde yurt içinden İbrahim Kamberoğlu, Çiğdem Sezer, Erol Tufan, Tuba Kaplan, Raşit Ulaş, Ebru Özden, Zeynep Arkan, Ayşe Şafak Kanca, Halime Yıldız, Nihat Özdal, Zeynep N. Tiryaki, Sevgi Vural, Ercan Yılmaz, yurt dışından ise İspanya’dan Jordi Virallonga, Makedonya’dan Hristo Petreski, Macaristan’dan Petra Szöcs, Bulgaristan’dan Aziz Nazmi Şakir, Yunanistan’dan Ayşe Adem, Irak Türkmeneli’nden Ahmed Murad ve Azerbaycan’dan Ferit Hüseyin konuşmacı olacak. Festivalin detayları ‘twitter.com/Ulisef’ ve ‘instagram.com/siir.dernegi’ sosyal medya hesaplarından incelenebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN