Kitap ciltlemeyi öğrenmek isteyenlere atölye fırsatı

Kitap ciltlemeyi öğrenmek isteyenlere atölye fırsatı

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 59. Kütüphane Haftası’nda ‘Kağıttan Kitaba: Cilt Atölyesi’ düzenliyor. Atölyeye katılanlar, Enes Çinğay ile birlikte kitap sayfalarının formalara dönüştürülüp dikilmesinden cilt hazırlığına, isim ve bezeme işleminden baskıya, ciltçiliğin tüm süreçlerini deneyimleyebilecek.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 59. Kütüphane Haftası’nda kitapseverlere yönelik farklı bir atölyeye ev sahipliği yapıyor. Katılımcılar, 28 Mart Salı günü gerçekleşecek ‘Kağıttan Kitaba: Cilt Atölyesi”nde, geleneksel malzemelerle cilt yapım tekniklerini keşfederken kütüphanelerindeki eski kitap ve eserleri bu tekniklerle nasıl koruyabilecekleri hakkında da bilgi edinecekler. Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, atölye ile yazılı bilgi ve belgeleri koruma yönünde kadim yöntemlerin başında gelen cilt sanatını meraklıları ile tanıştırmayı hedefliyor. Etkinlik, kitapseverlere, kâğıdın ve kitap cildinin tarihsel serüvenini sunarken cilt yapımıyla ilgili tüm adımları da uygulamalı olarak öğrenme imkânı tanıyor. Eğitmen Enes Çinğay ile birlikte kitap sayfalarının formalara dönüştürülüp dikilmesinden cilt hazırlığına, isim ve bezeme işleminden baskıya, ciltçiliğin tüm süreçlerini deneyimleme fırsatı bulan katılımcılar ayrıca, ciltli kitapların sırt bölümündeki ince şeride adını veren şirazenin nasıl örüldüğünü de öğrenecekler. Atölyenin sonunda katılımcılara Enes Çinğay’ın ürettiği ciltli el yapımı defterler hediye edilecek. Arzu edenler defterlerini yaldızlı isim baskısı ile kişiselleştirebilecek. Etkinlik, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü 2. Kat Arka Oda’da gerçekleştirilecek. Katılımın ücretli olduğu etkinliğe kayıt yaptırmak isteyenler ‘iae.org.tr’ adresini ziyaret edebilir.

MALZEMELER ENSTİTÜDEN

Atölye çalışmasında cilt yapımında kullanılan kemik ıstaka, iğne, iplik, özel kağıtlar, sicim, ipek ibrişim, kumpas, hurufat, yaldız, elektrikli ocak, press, cendere, fırça, tutkal, mukavva, pirinç bezeme kalıpları, deri, makas, ebru türü malzemeler ise kurum tarafından katılımcılara tedarik edilecek. Günümüzde artık sanat niteliği taşıyan ilk ciltlerin 7- 9. yüzyıllarda Mısır’da Koptlar, Orta Asya’da Uygurlar tarafından yapıldığı biliniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN