Maliyeti dört kat artan yayıncılara destek çağrısı

Maliyeti dört kat artan yayıncılara destek çağrısı

Dövizdeki kur yükselişiyle birlikte yüzde 400’e varan maliyet artışı ile mücadele eden yayın sektörü için bir çağrı da Yayıncılar Derneğinden geldi. YAYDER Başkanı Ali Avcu, “Yerel yönetimler kültürel faaliyetlerde yayıncılığı paydaş olarak görmeli; ticari değil, sosyal ve kültürel faydayı öncelemeli. Devlet kurumları, yayınevlerine yönelik teşvikleri artırmalı; bağımsız ve küçük yayıncıların ayakta kalabilmesi için destek mekanizmalarını devreye sokmalı” dedi.

SALİHA SULTAN

Yayın dünyası dövizdeki kur yükselişinin ardından son dört yıldır ekonomik krizin pençesinde. Birçok butik yayıncı faaliyetlerine ara verdi, birçok dergi kapandı. Maliyet artışlarındaki yüzde dört yüze varan artışlara karşı ayakta durmakta zorlanan yayıncıların yaşadığı sorunlar için bir çağrı da Yayıncılar Derneğinden (YAYDER) geldi.

Sektörün karşı karşıya kaldığı ekonomik zorluklara, kitap fuarlarında yaşanan adaletsizliklere ve çocuklarda giderek artan dijital bağımlılığa dikkat çeken YAYDER Dernek Başkanı Ali Avcu imzasıyla yapılan açıklamada, yerel yönetimlere ve ebeveynlere sorumlulukları hatırlatıldı. Açıklamada, yayıncılık sektörünün artan maliyetler, korsan yayınlar ve düşen okur sayısı nedeniyle ayakta durmakta zorlandığına vurgu yapıldı.

Özellikle yerel yönetimlerin kitap fuarlarını ticari bir anlayışla düzenlemesinin de, bağımsız ve küçük yayınevlerini olumsuz etkilediği belirtildi. YAYDER Başkanı Avcu, devlet kurumlarını ve yerel yönetimleri yayıncılığı desteklemeye çağırdı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yerel yönetimler kültürel faaliyetlerde yayıncılığı paydaş olarak görmeli; ticari değil, sosyal ve kültürel faydayı öncelemelidir. Devlet kurumları, yayınevlerine yönelik teşvikleri artırmalı; bağımsız ve küçük yayıncıların ayakta kalabilmesi için yapısal destek mekanizmalarını devreye sokmalıdır.” YAYDER son olarak, hem kamu kurumlarını hem de aileleri çocukların kitapla büyümesini desteklemeye ve kültürel üretimin sürdürülebilirliğine katkı sunmaya davet etti.

‘FUARLAR TİCARETHANE DEĞİL KÜLTÜREL KÖPRÜ OLMALI’

Açıklamada, kitap fuarlarının yüksek stant ücretleri, adaletsiz yer tahsisleri ve belirli yayınevlerine tanınan ayrıcalıklar nedeniyle kültürel amaçlarından uzaklaştığı ifade edildi. Yerel yönetimlerin fuarları kültürel birer buluşma noktası olarak görmesi gerektiği belirtilerek “Fuarlar; ticari kaygıların değil, kültürel sorumluluğun öne çıktığı alanlar olmalıdır” denildi. YAYDER, yerel yayınevlerinin ve bağımsız yayıncıların fuarlarda daha görünür hale gelmesi için belediyelerin teşvik edici ve şeffaf politikalar izlemesi gerektiğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN