Millî Mücadele'nin şanlı meşalesi 103 yıldır Anadolu'yu aydınlatıyor

Millî Mücadele'nin şanlı meşalesi 103 yıldır Anadolu'yu aydınlatıyor

I. Dünya Savaşı'ndaki yenilginin ardından Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'da yaktığı direniş meşalesi bugün hala yanmaya devam ediyor. Aradan geçen 103 yılda Türk milletinin bağımsızlığa hasleti ve kararlığı ilk günkü heyecanla sürüyor.

Osmanlı hükümeti 1914'te başlayan I. Dünya Savaşı'na katılma kararı almış ve bunu takip eden 4 yılda elindeki toprakları da kaybederek ağır bir yenilgiye uğramıştı.

Düşman, 30 Ekim 1918'de, zamanında Osmanlı toprağı olan Mondros Limanı'nda Osmanlı'ya imzalattığı Mondros Mütarekesi'nin ardından Türkiye topraklarına akın etti.

PAY ETTİLER

İzmir, Adana, Antalya, Konya, Urfa, Maraş, Antep, Merzifon, Samsun ve en son da İstanbul'u işgal eden düşman, toprakları kendi arasında adeta pay etmişti.

Ülkenin yüzlerce yıllık toprakları Yunanistan başta olmak üzere İtilaf Devletleri denen I. Dünya Savaşı'nın muzaffer ittifakı tarafından işgal edildi ve Türkiye'de devlet fiilen yok olma noktasına geldi.

mucadele.png

Devletin içine düştüğü bu korkunç durum karşısında ülkenin ileri gelenleri bir direniş ve bağımsızlık hareketi başlatma kararı aldı. Zaten zor durumda olan İtilaf Devletleri'nin Anadolu'ya akınını durdurmak ve fırsat bulunca da onları Türkiye'den söküp atmak fikri hasıl olmuştu.

DİRENİŞİN MEŞALESİ MUSTAFA KEMAL

Ülkeyi işgal eden Yunanistan kuvvetleri Anadolu'da sık sıkhuzursuzluk çıkartmış ve Türk halkı kendi can ve mal güvenliği korumak için örgütlenmeye başlamıştı.
Bundan endişe duyan Yunanistan kuvvetleri İstanbul hükümetine bir nota göndermiş ve kendilerine karşı girişilen bağımsızlık mücadelesine karşı önlem alınmasını istemişti.

Bölgede asayişi sağlaması için görevlendirilen kişi ise 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal olmuştu. Mustafa Kemal gerek Trablus'ta gerek Çanakkale'deki Anafartalar cephesinde kazandığı başarılarla adının ordu içerisinde öne çıkmasına neden olmuş ve bu netameli görevin üstesinden gelebileceğine yönelik hükümete güven vermişti.

bandirma.pngMustafa Kemal'in İstanbul'dan Samsun'a yol aldığı vapur Bandırma

Oysa Mustafa Kemal'in hükümete ihanet (!) edip vatan uğruna tarihi bir mücadelenin meşalesini yakacağını kimse, en azından hükümetten kimse tahmin etmemişti.

15 Mayıs 1919'da İstanbul'da bindiği Bandırma isimli vapurla yola çıkan Mustafa Kemal Paşa, 1919'un mayıs ayının 19'uncu günü Samsun'a çıktı.

DÜNYANIN GÖRMEDİĞİ DİRENİŞ

Mustafa Kemal'in meşalesini yaktığı direniş modern dünyada emperyalist işgalciliğe karşı görülmemiş bir direnişti.

Birbirini izleyen kongreler, toplantılar, komiteler yerini örgütlenmeye, harekatlara, komitalara bırakmış ve bu meşalenin ateşinden doğan ordu Kurtuluş Savaşı mücadelesi vermişti.

migfer.png

Mücadelenin ardından zafer kazanılmış, düşman Türkiye'den sökülüp atılmış ve devleti devlet yapan her şey tesis edilmişti.

sakarya-meydan-muharebesi.pngAtatürk orduyu bizzat yöneterek büyük zaferler kazanmıştı

Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'da yaktığı o meşale bugün hala yanmaya devam ediyor.

Ülkenin karşısına çıkan her fırtınada her vatandaş o meşaleye bakarak güven ve huzur buluyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN