Mimar Sinan’ın sıra dükkanları artık ‘İstanbul Tasarım Müzesi’

Mimar Sinan’ın sıra dükkanları artık ‘İstanbul Tasarım Müzesi’

İBB, yıllardır atıl kalan Mimar Sinan eseri ‘Süleymaniye Sıra Dükkanları’nı, ‘İstanbul Tasarım Müzesi’ne dönüştürdü. Kente değer katacak proje kapsamında, sanatçılar ve tasarımcılarla buluşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bu merkezde, eminim ki önümüzdeki yıllarda dünyanın en ünlü tasarımcıları ve sanatçıları özel eserleriyle, manşetlere ve gündemlere oturacak” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), şehrin önemli kültürel miras alanlarından Mimar Sinan ürünü Süleymaniye sıra dükkanlarındaki restorasyonu tamamladı. İstanbul’un asırlardır en köklü ticaret alanlarından biri olan, UNESCO Dünya Mirası alanında bulunmasına karşın yıllardır atıl kalan sıra dükkanlar, ‘İstanbul Tasarım Müzesi’ olarak kapılarını açtı.

Saraçhane’deki başkanlık katında sanatçılar ve tasarımcılarla buluşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaptığı konuşmada, Süleymaniye Camii ve Külliyesi’ni, ‘İstanbul’un en haşmetli noktalarından biri’ olarak niteleyerek, şunları kaydetti:

“İddiayla ifade ediyorum ki; tarihi yarımadanın unutulmuş, köhne bırakılmış, hatta hiç hatırlanmamak üzere üstü kapatılmış birçok noktasını açığa çıkartmak, insanlarla buluşturmak noktasında yoğun bir üretim çabası içerisindeyiz.”

iii-jpg.png

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu

İmamoğlu, “Tarihi yarımadadaki çalışmalarımızın, belki de en etkili 5 yıl olarak tarihe geçeceğini düşünüyorum son dönemde ülkemiz adına” diyerek, projenin önemini şu sözlerle vurguladı:

“Geçmişte ‘Dökmeciler Çarşısı’ olarak bilinen Süleymaniye’nin sıra dükkanlarını, Fen İşlerimiz tarafından restore edilerek, böyle bir müzeye dönüştürme yolculuğuna hep birlikte çıktık. Projenin en özgün yanı, tabii ki İstanbul tarihinin belki de en önemli tasarımcılarından olan Mimar Sinan eseri olan Süleymaniye Cami ve Külliyesi’ni barındıran bu alanda, o dev şahsiyetin mezarı da bulunuyor. Dolayısıyla, burası tam da büyük dehayla buluşma noktası diyebiliriz.”

Buluşmada; İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, gravür sanatçısı Süleyman Saim Tekcan, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Yaratıcı Endüstriler Konseyi Derneği Başkanı Sertaç Sayın, ressam Serap Kosovalı, tasarımcı Ekim Kohen de görüşlerini dile getirdi.

YAŞAYAN VE DÖNÜŞEN BİR İNOVASYON MERKEZİ OLACAK

Sıra dükkanların yeni haliyle dinamik, canlı, yaşayan ve dönüşen muazzam bir inovasyon merkezine dönüşeceğinin altını çizen İmamoğlu, konuşmasını, “Ben, bu heyecanı taşıyarak sizlerle bir aradayım. Ve bu heyecanı, umuyorum ki çok yakın bir zamanda canlı olarak yerinde görüyor olacağız. Bu sonbaharda, çok güçlü adımlarıyla birlikte, orada hep birlikte ürünleri, tasarımcıları görüyor olacağız. Süleymaniye çevresi, Sultanahmet’ten tutun Eminönü Meydanı’na, Unkapanı’ndan ta Yenikapı’ya kadar birçok noktasındaki çalışmalarımızla birlikte her sokağını, her caddesini dolu dolu turistle görmeyi arzuladığım tarihi yarımadanın geleceğinde, bugün konuştuğumuz ve başlangıcının imzasını attığımız bu merkezde, eminim ki önümüzdeki yıllarda dünyanın en ünlü tasarımcıları ve sanatçıları, dünyanın en özel eserleriyle, manşetlere ve gündemlere oturacak.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN