Oscar'ın güçlü adayı ‘Drive My Car’ filmi hakkında her şey

Oscar'ın güçlü adayı ‘Drive My Car’ filmi hakkında her şey

Japonya’nın adayı ‘Drive My Car’, ‘En İyi Film’ dahil dört dalda 2022 Oscar Ödülleri’ne aday gösterildi. Bir anda bütün dünyanın gündemine oturan Japon yönetmen Ryusuke Hamaguchi’nin filmi, kült yönetmen Akira Kurosawa’nın 1985 destanı ‘Ran’dan sonra Akademi’den dört adaylık alan ikinci Japon film oldu. Türkiye’de Başka Sinema kapsamında 28 Ocak’ta vizyona giren filmi henüz izlemeyenler, Oscar’ın en güçlü adayı olarak görülen filmi sinemada izlemek için geç kalmış değil...

SALİHA SULTAN

Geçtiğimiz aylarda film festivallerini takip eden sinefiller eleştirmenlerin yazılarında yıl boyu aynı nakaratı duydu: “Drive My Car’ı mutlaka görmelisiniz!” Japon yönetmen Ryusuke Hamaguchi’nin filmi artık sadece sinefillerin bir favorisi değil, aynı zamanda En İyi Film , En İyi Yönetmen, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Uluslararası Film dalında 4 dalda Oscar adayı.

Ve Hamaguchi’nin ‘1Q84’ romanının yazarı Haruki Murakami’nin 2014’te yazdığı ‘Kadınsız Erkekler’ adlı kısa öyküsünden sinemaya uyarladığı, son iki yüzyılın edebiyat ustaları Murakami ve Çehov’un dünyasını filmdeki karakterlerde ustaca dengelediği nefes kesici üç saatlik filmi izlememek için hiçbir mazeretiniz yok. Şanslısınız ki, film Türkiye’de Başka Sinema kapsamında 28 Ocak’ta vizyona girdi ve birçok salonda hâlâ gösteriliyor.

10kr2-yonetmen.jpg

Önceki yıl Güney Kore yapımı Parazit’in kazandığı tarihi başarıyı tekrarlamasına mümkün gözüyle bakılan Drive My Car’ın 4 daldaki adaylığı bir sürpriz gibi görülse de, eleştirmenler tarafından beklenmedik değildi. Geçen yıl ‘En İyi Senaryo’ ödülünü aldığı Cannes’daki gösteriminin ardından film, David Fincher’in 2010’daki ‘The Social Network’ünden bu yana ABD’deki en iyi üç eleştirmen grubundan, New York Film Eleştirmenleri Birliği, Los Angeles Film Eleştirmenler Derneği ve Ulusal Film Eleştirmenleri Derneğinden ‘En İyi Film’ ödülünü kazanan ilk film oldu.

Filmin 27 Mart’ta açıklanacak ödüllerdeki akıbeti şimdiden heyecanla beklenirken, Japon sinemasının Oscar geçmişine de bakmakta fayda var. Japon sineması ilk Oscar’ı 1952’de yedinci sanatın kültlerinden Akira Kurosawa’nın Raşomon’u ile aldı.

1950’ler ve 1960’larda onur ödülleri ile altın çağını yaşayan Japon sineması, yakın tarihte 2001’de Hayao Miyazaki’nin ‘Ruhların Kaçışı’ filmiyle ‘ En İyi Anime’, 2008’de Yojiro Takita’nın ‘Son Veda’ filmiyle ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ Oscar’larını aldı. Miyazaki ayrıca 2015’te onur ödülüne layık görüldü. Öte yandan Kurosawa’nın 1985 destanı Ran filmi, bugüne kadar Akademi’den dört adaylık alan tek Japon filmiydi. Ta ki Hamaguchi dört adaylıkla ‘arabasını Oscar’a doğru’ sürene kadar...

BAŞIBOŞ AMA ŞİİRSEL BİR YOLCULUK

Drive My Car’ın başrollerinde Hidetoshi Nishijima, Toko Miura, Masaki Okada yer alıyor. Film, Hidetoshi Nishijima tarafından canlandırılan Yusuke Kafuku’nın karısının ölümünün ardından, Rus yazar Anton Çehov’un ‘Vanya Amca’ oyununu yönetmek üzere Hiroşima’ya gittikten sonra yaşadıklarını konu alıyor. Yönetmen filmde edebiyat dünyasında son iki yüz yılın saygın, birbirinden farklı hikaye tekniği olan iki ustasını bir araya getiriyor, Murakami ve Çehov’un tarzlarını tamamen yeni bir ortamda, bir arabanın içinde filmin karakterlerinde ustaca dengeleyerek anıtsal bir başyapıta imza atıyor.

O ARTIK SİNEFİLLERİN RADARINDA

‘Drive My Car’ın 43 yaşındaki yönetmeni Hamaguchi, geçtiğimiz iki yıl boyunca çarpıcı bir yaratıcı koşuya imza attı. 2020 Venedik Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödülünü kazanan Japon yönetmen Kiyoshi Kurasawa’nın dönem gerilim filmi ‘Wife of a Spy’ın ortak yazarlığını yaptı; ve çağdaş Japon kadınları hakkında üç hikaye anlatan 2021 çok amaçlı özelliği ‘Wheel of Fortune and Fantasy’ Berlinale’de bir hit oldu ve ‘Gümüş Ayı Jüri’ ödülünü kazandı. Ancak 2021’de vizyona giren ‘Drive My Car’, yönetmeni dünyanın dört bir yanındaki seçici sinemaseverlerin radarına sokan film oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN