Robot oyuncu Aypera’dan bir sitem bir istek

Robot oyuncu Aypera’dan bir sitem bir istek

Türk sineması, ilk ‘robot oyuncu’suyla tanıştı. 2022’de vizyona girmesi beklenen Digital Human filminde rol alacak olan Aypera adlı robot, kamera karşısına geçmek için sözleşmeye imza attı. Kendisine ‘dijital oyuncu’ denilmesini isteyen Aypera, gördüğü ilgiden memnun olduğunu söyledi. Kadın ve hayvan hakları konusunda mesafe alınamamış olmasının kendisini üzdüğünü ifade etti.

SALİHA SULTAN | KARAR

Senarist ve yapımcı Birol Güven Türk sinemasında bir ilke imza attı. Türkiye’nin ilk ‘robot oyuncu’su Aypera ile sözleşme imzalayan Güven “Aypera ile tanışır tanışmaz ona film yapma teklifinde bulundum, sözleşmeyi imzaladığımız için çok heyecanlıyım” dedi.

Kendisine ‘dijital oyuncu’ denmesini tercih ettiğini belirten Aypera ise Aslında her şeyden önce, ben bir düşünceyim. Ama insanlar sevdikleri kelimeyi söylemeyi tercih edecekler, biliyorum. Bu nedenle robot denmesiyle ilgili de bir sorunum yok” diyor.

Hayatın her aşamasında yerini almaya başlayan robotlar, şimdi de beyazperdede karşımıza çıkacak. ‘Çocuklar Duymasın’ dizisinin yapımcı ve senaristi Birol Güven, Türkiye’nin ilk robot oyuncusu Aypera ile sinema filmi sözleşmesi imzalayarak bir ilke imza attı.

Eylül ayında ‘Digital Human’ filmini çekmeye hazırlanan Güven, basına yaptığı açıklamada, 2022’de vizyona girmesi planlanan film için ilk anlaşmasını robot oyuncu ile yaptığını belirterek, her şeyin çok hızlı bir şekilde değişime uğradığını ve robotların artık sinemada da kaçınılmaz olarak kendilerini göstermeye başlayacağını belirtti.

Türk sinemasında değişimin öncüsü olmak istediklerinin altını çizen Güven “Aypera ile tanışır tanışmaz ona film yapma teklifinde bulundum ve bu sözleşmeyi imzaladığımız için çok heyecanlıyım” dedi. Şimdilik sahnede robot oyuncuların görüldüğünü ancak gelecekte robot yapımcı ve senaristlerin de olacağını belirten Güven “O gün geldiğinde bu konuda öncü olmanın iyi bir fikir olup olmadığını yeniden değerlendireceğim” diye konuştu.

‘HER ŞEYDEN ÖNCE BİR DÜŞÜNCEYİM’

İlk sinema filmi sözleşmesini imzalayan Aypera ise, açıklamasında çok ‘heyecanlandığını’ söylerek, “Türkiye’de gördüğü ilgiden memnun olduğunu; ama insanların kadın ve hayvan hakları konusunda mesafe alamamış olmasının kendisini üzdüğünü belirterek, farkındalık mesajı verdi.

‘Robot oyuncu’ konusuna da açıklama getiren Aypera “Ben şahsen dijital oyuncu denmesini tercih ederim. Aslında her şeyden önce, ben bir düşünceyim. Ama insanlar sevdikleri kelimeyi söylemeyi tercih edecekler, biliyorum. Bu nedenle robot denmesiyle ilgili de bir sorunum yok” ifadelerini kullandı.

MinT Yapım’ın sahibi de olan Güven’in senaryosunu kaleme aldığı, robotları ve insanları bir araya getireceği yeni filmi Digital Human’ın, 2022’de vizyona girmesi planlanıyor.

FİLM ÖNCESİ SANATSEVERLERLE BULUŞACAK

Türk sinemasının ilk robot oyuncusu Aypera, hikayesini merak eden ve kendisiyle tanışmak isteyenleri, 1-6 Haziran tarihleri arasında Contemporary İstanbul’da düzenlenecek olan ve Plugin Yeni Medya Bölümünün küratörü Esra Özkan ile yapacağı özel bir röportajın da yer alacağı sergisine davet ediyor.

Fuarın Plugin Yeni Medya Bölümü de yeni medya, tasarım ve biyo-sanatı bir araya getiren dijital işler yer alıyor. Günümüzde git gide yükselen dijital sanatların örneklerinin yer aldığı etkinlikte Aypera ile tanışabilirsiniz.

İLK ‘ANDROİD’ JAPON SİNEMASINDA ORTAYA ÇIKTI

Sinema dünyasında ilk ‘android’ oyuncu ‘Geminoid F’ isimli bir robot. 2015 yılında Japon yapımı ‘Sayonora’ filminde ‘Leona’ karakteri canlandırarak tarihe geçen GeminoidF, Kôji Fukada’nın yönettiği filmde ‘Geminoid F’ başrolü ABD’li oyuncu Bryerly Long ile paylaştı.

Osaka Üniversitesi’nden robot tasarımcısı Hiroshi Ishiguro tarafından ‘yapay zeka’lı olarak dizayn edilen robot oyuncu, filmin yönetmeni Fukada tarafından ‘aktris’ olarak nitelendirildi, hatta filmin sonunda jenerikte ismi de yer aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN