Sinan külliyesinden o ‘külli-ye’yi kaldırın

Sinan külliyesinden o ‘külli-ye’yi kaldırın

Bir bölümü kahvaltı salonuna dönüştürülen Haseki Külliye’sine ilişkin usulsüzlüklere, Sayıştay’ın iki yıl önce dikkat çektiği ortaya çıktı. Raporda, İBB’den Vakıflar’a müze yapımı için devredilen Mimar Sinan mirası yapıya çay bahçesi ve tuvalet konulduğu belirtildi. “Parselin çay bahçesi ve tuvalet olarak kullanılması hususunda yükleniciyle ihalesiz kira sözleşmesi düzenlenmiştir” denildi. Skandal kira sözleşmesinin feshedilmesi gerektiği belirtildi.

SALİHA SULTAN | KARAR 

Haseki Külliye’sinin bir bölümünün ‘Külli-Ye’ adıyla kahvaltı salonu yapıldığı haberimiz ses getirdi. KARAR’ın edindiği yeni bilgiye göre eserdeki usulsüzlüklere Sayıştay’ın 2019 raporunda dikkat çekildi. Sayıştay, tarihi Haseki Hamamı’na çay bahçesi ve tuvalet yapıp işleten yüklenici firmanın sözleşmesinin iptalini talep etti.

KARAR’ın 2010’da Vakıflar Genel Müdürlüğünce müze yapılmak üzere restore edildiği açıklanan Mimar Sinan eseri Haseki Külliyesi’nin bir bölümünün ‘Külli-ye’ kahvaltı salonuna dönüştürüldüğünü gün yüzüne çıkaran haberi ses getirdi.

Kamuoyunda yankı bulan haberin ardından KARAR’ın edindiği yeni bilgiye göre külliyedeki usulsüzlüklere Sayıştay’ın 2019 tarihli raporunda da dikkat çekildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınan Haseki Hamamı’nda yapılan usulsüzlük raporda “1. İstanbul Bölge Müdürlüğü’nün İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kendisine devredilen taşınmaz üzerinde 4 Numaralı Kültür ve Tabiat Kanununa aykırı olarak ve Büyükşehir Belediyesinden izin almadan devir amacına uygun olmayan kira sözleşmesinin imzalandığı görülmüştür” ifadeleriyle vurgulanarak, “Belediyeden devredilen parselin çay bahçesi ve tuvalet olarak kullanılması hususunda ihale gerçekleştirmeksizin yüklenici ile kira sözleşmesi düzenlenmiştir” denildi.

Ayrıca, kira sözleşmesinin feshedilmesi gerektiği kaydedildi.  

Rapordaki bilgiler, usulsüzlüklerin ardında ‘Restore et-İşlet-Devret’ modelinin olduğunu ortaya koydu. Twitter’da konuya tepki veren ‘Seymenfirat’ adlı bir kullanıcının “Bunun da önünden hep geçerim kahvaltı salonu olmadan önce ‘kiralık değildir’ ilanı vardı” paylaşımı da konuya ışık tuttu.

Haseki Külliyesi’nden yansıyan olumsuz tabloya sosyal medyada tepki gösterenler, Mimar Sinan’ın İstanbul’daki ilk eseri olarak bilinen 500 yıllık yapının tarihi dokusuna yakışmayan ticari işletmelere dönüştürülmesini eleştirerek, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne konuyla ilgili gereğini yapması çağrısında bulundu. 

belge.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN