Tahribatlarla gündeme gelmişti: X-ray cihazları artık Ayasofya'da

Tahribatlarla gündeme gelmişti: X-ray cihazları artık Ayasofya'da

Tahribatlarla gündeme gelen ve müze statüsünden camiye dönüştürülen Büyük Ayasofya Camisinde X-ray uygulaması başladı. Ziyaretçiler artık X-ray'den geçiriliyor. Öte yandan Vakıflar Genel Müdürlüğü önceki gün sözleşmeli güvenlik görevlisi alımı için ilan açtı.

İstanbul’un en önemli tarihi miraslarından olan ve müze statüsünden camiye dönüştürülen Ayasofya'da X-ray cihazları çalıştırılmaya başlandı.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, ziyaretçilerin çantaları artık X-ray’den geçiriliyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü de önceki gün 13’ü kadın, 50’si erkek olmak üzere toplam 63 koruma ve güvenlik görevlisi ilanını çıktı. Tarihi yapıda gündeme gelen tahribatla ilgili başlatılan savcılık soruşturması ve müfettiş incelemesinin de sürdüğü öğrenildi.

Tarihi yarımadada yer alan Ayasofya, İstanbul’da yapılmış en büyük Bizans kilisesiydi. Fatih Sultan Mehmet’in 1453’te İstanbul’u fethetmesinin ardından camiye çevrildi. Ayasofya, 1934’te Mustafa Kemal Atatürk’ün önerisi ve Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye dönüştürüldü ve 1 Şubat 1935’te ziyarete açıldı. Müze, 24 Temmuz 2020’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla tekrar camiye dönüştürüldü ve ibadete açıldı. Cami olarak ibadete açılmasının ardından ziyaretçi sayıları elli bini buldu.

GÜNDEMDEN DÜŞMEDİ

Dünya mirası yapı, yaşanan tahribatla gündemdeki yerini korudu. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ayasofya Camisi İmparator Kapısı’ndaki tahribatın kamuya yansımasının ardından yaptığı açıklamada “Konunun incelenmesine yönelik savcılık soruşturmasının yanı sıra bir idari, bir teknik olmak üzere iki müfettiş de ivedilikle görevlendirilmiştir” ifadelerini kullanmıştı. Müdürlük Ayasofya’da 154 güvenlik kamerası bulunduğunu, 68 güvenlik görevlisi ve turizm polislerinin görev yaptığını ifade etmişti.

‘X-RAY’LER ARTIK ÇALIŞIYOR’

Tarihi yapının içinde kalabalığa neden oluyor diye açılmayan X-ray’ler faaliyete geçirildi.

‘TEDBİRLER ARTTIRILACAK’

Öte yandan Vakıflar Genel Müdürlüğü önceki gün sözleşmeli personel alımı ilanı açtı. Türkiye genelini kapsayan ilanda İstanbul 1. Bölge’ye alınacak 63 koruma ve güvenlik görevlisi dikkat çekti. Alınacak personelin 13’ü kadın, 50’si ise erkek. Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü yetkilileri 63 görevlinin de Ayasofya’ya alınacağını söyledi. Yetkili, tarihi yapıdaki sürece ilişkin bilgi vererek “Soruşturma devam ediyor. Savcılık soruşturması süreci de devam ediyor. Güvenlikle ilgili tedbirler alınıyor, daha da sıklaştırıldı. Daha da güçlendirilecek. Tedbirler daha da arttırılacak” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN