Türk piyanist Mozart’ın şehrini fethetti

Türk piyanist Mozart’ın  şehrini  fethetti

Türkiye’nin yurt dışındaki gurur kaynaklarından biri olan 13 yaşındaki piyanist İlyun Bürkev, bir büyük başarıya daha imza attı. Dünya çapında yeteneklerin başvurduğu Mozarteum University of Salzburg Pre-College sınavını kazanan Bürkev, üniversiteye birincilikle kabul edilen ilk Türk oldu. Aynı zamanda dünyaca meşhur klasik Rus piyanist Pavel Gililov’un da ilk öğrencisi olmaya hak kazanan Bürkev müzik yolculuğuna Mozart’ın doğdu şehir Salzburg’da devam edecek.

SALİHA SULTAN

Henüz 13 yaşında olan piyanist İlyun Bürkev bir büyük başarıya daha imza attı. Usta piyanist Gülsin Onay’ın veliahtı olarak gördüğü Bürkev, başarısıyla Avrupa’nın müzik araştırmaları konusunda en ünlü ve saygın üniversitelerinden biri olan, dünyaca ünlü birçok klasik müzik sanatçısının yetiştiği Mozarteum University’sine damga vurdu. Dünyanın dört bir yanından birçok öğrencinin öncelikle online kayıt ile başvurduğu, içlerinden sadece 13 kişinin sınava davet edildiği ve sadece 2 kişinin kazandığı giriş sınavlarında Bürkev piyano, solfej, teori ve Almanca sınavlarını geçerek büyük bir başarı ile Mozerteum Pre College’a birincilikle kabul edildi. Tüm profesörlerin katıldığı piyano sınavında canlı performansıyla birinci olan Bürkev ayrıca, dünyaca tanınan piyanonun en önemli hocalarından biri olan, Rus klasik piyano ustası Prof. Dr. Pavel Gililov’un akademik kariyerinde ilk pre-college öğrencisi de oldu. Genç piyanist başarısını “Sizlerle benim için harika bir haberi paylaşmanın heyecanını yaşıyorum. Piyano, solfej ve teori sınavlarını başarıyla geçip bu değerli üniversitenin pre-collage bölümünü birincilikle kazanmanın sonsuz mutluluğunu yaşıyorum” ifadeleriyle duyurdu. Bürkev, kendisini sınava hazırlayan isimlere ise şu ifadelerle teşekkür etti: “Özverileri ve sevgileriyle hep benim yanımda olan sayın hocalarım Sevgili Gülsin Onay’a, Burcu Aktaş Urgun’a, Prof. Gereon Kleiner’e, Nail Yavuzoğlu’na ve aileme sonsuz minnetlerimi sunuyorum.” Üniversitenin yanında Musik Gymnasium okuluna da yüksek başarıyla kabul edilen Bürkev her iki okuldaki eğitim hayatına eylül ayı itibariyle başlamaya hazırlanıyor.

GÜLSİN ONAY'IN VELİAHTI

Bürkev, 8 yaşında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Devlet Konservatuarı’nda yarı zamanlı piyano eğitimi almaya başladı. Ardından 9 yaşında tam zamanlı piyano eğitimine geçti. 13 yaşında olan Bürkev, bu zamana kadar Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı akademisyenlerinden Prof. Dr. Burcu Aktaş Urgun tarafından verilen piyano eğitimine devam etti. Devlet sanatçısı, piyano ustası Gülsin Onay ile düzenli olarak derslerini sürdüren Bürkev, 2018’de Hırvatistan’ın Jurica Murai Uluslararası Yarışması’nda birincilik, Paris’te düzenlenen Uluslararası Yarışma’da üçüncülük, 2019’da İspanya’nın 9.Maria Herrero Uluslararası Piyano Yarışmasında birincilik ve aynı yarışmada Special Prize For Musicality gibi birçok ödül kazandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN