Türkiye’nin üç göz nuruna kültür özel ödülü

Türkiye’nin üç göz nuruna kültür özel ödülü

Bu yıl Gökyay Vakfı Satranç, Kenan Yavuz Etnografya müzeleri ile Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfına verilen Kültür Bakanlığı Özel Ödülleri, Ankara’da düzenlenen törende sahiplerini buldu. Törende yaptığı konuşmada Türkiye’nin kültür ve sanat hayatına değer katan çalışmalara sahip çıktıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sanat ve sanatçılarımız arasında ayrım yapmadan güzeli, kaliteyi ve başarıyı desteklemenin çabası içindeyiz” dedi.

SALİHA SULTAN

Kültür Bakanlığı Özel Ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Ada Ankara salonunda düzenlenen törende sahiplerini buldu. Törene katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında Erdoğan, sanatçıların kıymetini yaşarken bilinmesi gerektiğini vurgulayarak, “Sanata ve sanatçıya saygı göstermek lafla değil ancak onları eserlerine emeklerine bizlere emanet ettiği mirasa sahip çıkmakla olur” dedi.

Erdoğan, Türkiye’nin kültür ve sanat hayatına değer katan çalışmalara sahip çıktıklarını belirterek, “Sanat ve sanatçılarımız arasında asla ayrım yapmadan güzeli, kaliteyi ve başarıyı desteklemenin çabası içindeyiz” diye konuştu. Sözlerini “Sanatı belli kalıplara, belli dayatmalara hapseden ideolojik yaklaşımları kabul etmiyoruz” ifadesiyle sürdüren Erdoğan, şunları kaydetti:

“Özellikle uzun yıllar boyunca kültür sanat camiamızı esir alan Türkiye’nin zengin kültür iklimini tek tipleştiren mahalle baskısını reddediyoruz. Kültür, sanat ve fikir dünyamızın ideolojik dayanışma üzerine kurulu mahalle baskısından kurtuldukça hamdolsun daha da çeşitlendiğini, özgürleştiğini, milletin değerleriyle daha barışık hale geldiğini görüyoruz. Sadece sinema, dizi sektörümüzün yurt içinde ve yurt dışında son yıllarda sergilediği başarılara bakmak bile mahalle baskısının ülkemizi nasıl bir çoraklığa, nasıl bir geri kalmışlığa mahkum ettiğini açıkça ortaya koyuyor. Kültür ve sanat alanında vesayet zincirlerini parçaladıkça inşallah ülke ve millet olarak çok daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyoruz. Biz de bu süreci geleneksel ve modern diye ayırmadan tüm sanat dallarımıza ve sanatçılarımıza destek vererek teşvik ediyoruz” dedi.

kenan.jpg
Kenan Yavuz Etnografya Müzesi

Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da, bu yıl Gökyay Vakfı Satranç ile Kenan Yavuz Etnografya müzelerine ödül verildiğini hatırlatarak, şunları aktardı:

“Sayın Gökyay’ın 1975 yılında başladığı ve 700’ü aşkın sayıda satranç takımını bu müzede sergilemesi gençlerin satrancı tanıyıp sevmesinde çok önemli bir rol oynamıştır. Bu koleksiyon aynı zamanda Guiness Rekorlar Kitabı’na da girmiştir ve başkentin kültür ve sanat yaşamına da keyifli katkılar sunmuştur. Ödüle layık görülen bir diğer müzemiz de Kenan Yavuz Etnografya Müzesi. Kurucusunun adını taşıyan bu müze 2013 yılında kurulmasının ardından bölgenin soyut ve somut kültürel mirasını bünyesinde kurumsal bir şekilde tanıtmıştır. Bu sayede ‘Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri’ yarışmasında 2021 Silletto Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır.”

gokyay.jpg
Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfının da ahilik kültürünün yaşatılması için yaptığı kıymetli çalışmalar neticesinde bu ödüle layık görüldüğünü aktaran Ersoy, Anadolu’da 13. yüzyılda kurulan Ahilik teşkilatının günümüzde de sürdürülmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Törende, üç kurum da ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan takdim etti.

kultt.jpg
Törende, Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı adına ödülü Vakıf Başkanı Eyyup Arıcan, Kenan Yavuz Etnografya Müzesi adına ödülü Müze Kurucusu Kenan Yavuz ve Gökyay Vakfı Satranç Müzesi adına da Vakfın Kurucusu Akın Gökyay Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN