Urartular koyun, keçi ve göçmen kuşları yemişler

Urartular koyun, keçi ve göçmen kuşları yemişler

Urartu medeniyetinin son görkemli kalesi olarak bilinen Ayanis Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında, Urartuların çöplüğünde hayvan kemikleri bulundu. İnceleme sonucunda Urartuların koyun, keçi ve hatta göçmen kuşları yedikleri tespit edildi.

Van Gölü'nün doğu kıyısında yer alan Ayanis Kalesi, süslemeleri, mimari yapısı ve kalıntılarıyla Urartular ile ilgili önemli bilgiler sunuyor.

Uygarlık tarihinde önemli bir yere sahip olan Urartular, tarihi araştırmalar için önemli bir medeniyet. Urartu Kralı II. Rusa tarafından yaklaşık 2 bin 700 yıl öncesinden bugüne ulaşan Ayanis Kalesi'nde kazılar 33 yıldır aralıksız sürüyor.

Bu sene, Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı'nın başkanlığında sürdürülen kazılarda 30 kişilik bir ekip görev aldı. Prof. Işıklı, bakanlığın bu yıl bölgeyi 12 aylık kazı statüsüne aldığını, bu sayede şartların uygun olduğu ölçüde yıl boyu kazıların yapılabileceğini söyledi.

u1.jpg

VAN'DAN DESTEK BEKLİYORUZ

Prof. Dr. Işıklı, bu seneki kazılarının temel hedefinin kuzeyde kalan mekanları ortaya çıkarmak olduğunu, bunu gerçekleştirdikten sonra ise amaçlarının Urartu kültürünü, dini özellikleri başta olmak üzere her şeyiyle ortaya koyan bir sergi açmak olduğunu belirtti.

Alanda koruma, onarım ve restorasyon çalışmalarının sürdüğünü belirten Işıklı, "Deprem ve yangın sebebiyle buradaki bazalt ağırlıklı taş bina yapılar büyük bir tahribata uğramış durumda. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Tüm bunlar bittikten sonra bu alanda Urartu'nun kültürel mirasını tüm özellikleriyle sergileyebileceğimiz bir sergi alanına kavuşmak. Tabii bu konuda Van'dan da destek bekliyoruz. Burası Van bölgesinde çok önemli bir turizm destinasyonu olacaktır" diye konuştu.

u2.jpg
Prof. Dr. Mehmet Işıklı

KOYUN, KEÇİ, HATTA GÖÇMEN KUŞLARI BİLE TÜKETMİŞLER

Kalede devam eden kazı çalışmalarının yanında, Urartuların yeme içme kültürleri ile ilgili de çalışan araştırmacılar, Urartuların yaklaşık 3000 yıl önceye dayanan çöplüklerini incelemeleri sonucu ulaştıkları çarpıcı sonuçları paylaştı.

Dr. Sezer, 2016 yılında kuzey açmasında çarpıcı sonuçlar elde ettiklerini ve buradan çok fazla sayıda hayvan kemiğine ulaştıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Buradaki eski çalışmaların aksine biz belli araştırma sorunsalları üzerinde çalışıyoruz. Urartuluların hangi hayvanları yediklerini, bunların hayvanlarla ilgili dini ritüellerinin olup olmadığı, bu hayvanların beslenme amacının süt ve süt ürünleri mi? Olduğu üzerine çalışıyoruz. Bu çalışmalar kısa vadede tamamlanmıyor. Biz 6 yıldır çalışıyoruz. Şu anda elde ettiğimiz sonuçlar çok çarpıcı. Urartuların çok yoğun bir şekilde koyun ve keçi tükettiklerini öğrendik. Buradaki göçmen kuşları bile tükettiklerini gördük."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN