Ustasından kitap müptelalarını anlatan keyifli denemeler

Ustasından kitap müptelalarını anlatan keyifli denemeler

İflah olmaz bir kitap muhibbi olan Halil Solak’ın yeni çalışması ‘Kitap Sevenler Cemiyeti’ Dergâh Yayınları tarafından okura sunuldu. Kitap, Solak’ın kitaplar, kütüphaneler, sahaflar merkezinde yazdığı keyifli ve bilgilendirici kültür tarihi denemelerinden oluşuyor.

ŞABAN OZDEMİR

Halil Solak’ı takip edenler bilirler ki onun adı kitaplar, kütüphaneler ve sahafların hizasına yazılmıştır. İlk gençliğinden beri tanıdığım Solak, iflah olmaz bir kitap muhibbidir. Sa’y u gayreti de hep bu yönde oldu. Yazarlarla röportajlar yaptı, kitaplar hakkında tanıtım yazıları yazdı, programlar yaptı. Kitaba edilecek tüm hizmetleri etti diyebilirim. Şimdilerde dumanı üstünde bir kitapla karşımızda Halil Solak. Dergâh Yayınları tarafından basılan ‘Kitap Sevenler Cemiyeti’ adlı kitap Halil Solak’ın kitaplar, kütüphaneler, sahaflar merkezinde yazdığı keyifli ve bilgilendirici yazılardan oluşuyor.

Kitabın ilk yazısında Solak, tesadüf eseri ilgilisinin karşısına çıkan kültür hayatımızın temel taşları mesabesine gelen kitapların hikâyelerini anlatıyor. Bir başka yazısında Topkapı Sarayı Arşivi’nden bir şekilde çıkan ve yurt dışında satılmaya çalışılan çok önemli evrakların Ruşen Eşref Ünaydın’ın himmetiyle nasıl kurtulduğunu, öbür taraftan Bulgaristan’a vagonlarla satılan evraka karşı resmi kurumların gösterdiği vurdumduymazlığın bir başka türlüsünü söz konusu evrak karşısında da gösterdiklerini ibretlik bir şekilde kaleme alıyor. Kitap iptilası başka tür bir hastalıktır. Halil Solak’ın Cavid Baysun hakkında yazdığı yazıyı okurken bunu çok iyi anlayacak ve Baysun’un kitap sevgisine şapka çıkaracaksınız. Bir başka yazısında tılsımlı bir kitaplardan bahsederken Şemsü’l-Maarif adlı kitabın peşine Amerika’nın düşmesini, rahmetli M. Serhan Tayşi’nin buna nasıl engel olduğunu bir hikâye tadında okuyuca veriyor. Aşir Efendi Kütüphanesi’den Efendi Babamız Ahmed Midhat’ın matbaasına, Reşat Ekrem Koçu’nun İstanbul Ansiklopedisi’nden Tevfik Fikret’in kütüphanesinden çıkıp Amerika’ya kadar giden Şehname’ye, İbnülemin’in rüyalardında gördüğü kitaplardan, fiş tutma metoduna, İSAM’dan gezici kütüphanelere kadar birçok konuyu keyifli bir üslûpla okuyucuya sunuyor. Kitabın görsellerle süslenmiş olması da ayrı bir güzellik.

Kitaplar, kütüphaneler, sahaflar üzerine yazılan kitapların her daim bir çekiciliği var. Sanırım söz konusu kavramların içindeki büyüden kaynaklanıyor bu çekicilik. Halil Solak, sizi büyülü bir dünyaya davet ediyor. Kitaplara, kütüphanelere, sahaflara yolu düşen herkesin okuması gereken bir kitap ‘Kitap Sevenler Cemiyeti’...

28kr02alt.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN