Yıldızlarla dolu bir Viking destanı

Yıldızlarla dolu  bir Viking destanı

Sinemalarda 4’ü yerli 9 film vizyona giriyor. Yabancı yapımlarda korku filmleriyle tanınan Amerikalı yönetmen Robert Eggers’in bol yıldız oyunculu ‘Kuzeyli’ filmi öne çıkıyor. Öldürülen babasının intikamını almaya kararlı Amleth adlı bir Viking prensinin hikayesini beyazperdeye taşıyan film, eski İskandinav intikamına sarılmış bir Shakespeare draması.

Yerli yapımlarda ise yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu’na Antalya ve İstanbul film festivallerinde ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü kazandıran ‘Kerr’ dikkat çekiyor.

SALİHA SULTAN

The Witch (2015) ve The Lighthouse (2019) gibi tüyler ürperten korku filmleriyle tanınan Amerikalı yönetmen Robert Eggers’in üçüncü uzun metrajlı filmi The Northman (Kuzeyli), öldürülen babasının intikamını almaya kararlı olan Amleth adlı bir Viking prensinin hikayesini beyazperdeye taşıyor. 136 dakikalık film, eski İskandinav intikamına sarılmış bir Shakespeare draması olarak tanımlanıyor.

25.jpg

Ansambl oyuncu kadrolu filmin başrolü Prens Amlet’i İsveçli oyuncu Alexander Skarsgård canlandırıyor. Oyuncuya filmde Nicole Kidman, Willem Dafoe, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke ve Claes Bang gibi yıldız isimler eşlik ediyor. Kapsamlı sinematografisi ve bol aksiyonuyla birçok eleştirmenden övgüler alan film,eski İskandinav mitolojisinin, Hollywood yarışmalarının ve ilk Shakespeare intikam destanının büyülü bir karışımı olarak nitelendiriliyor. İzlanda’nın muhteşem doğasını ekrana taşıdığı görüntüleri ve kostümleriyle de dikkat çeken filmin Cesur Yürek, Gladiator, Aslan Kral gibi kült yapımlar arasında yerini alması bekleniyor.

YÖNETMENİNE İKİ ÖDÜL KAZANDIRAN ‘KERR’

23.jpg

Yerli filmlerde ise Antalya Altın Portakal ve İstanbul Film festivallerinde Tayfun Pirselimoğlu’na ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü kazandıran ‘Kerr’ öne çıkıyor. Yönetmenin ‘Kerr’ isimli romanından beyazperdeye uyarladığı hikaye Türkiye Yazarlar Birliği’nden de ödül almıştı. Filmde Erdem Şenocak, Jale Arıkan, Rıza Akın, Gafur Uzuner, Sinan Bengier gibi usta oyuncuların rol alıyor. Yaşlı babasının cenazesi için geldiği kasabada bir cinayete tanık olan Can’ın kapana kısılıp kaldığı kasabada yaşadığı olağandışı olayları izleyicisine aktaran film, birçok sahnesiyle yönetmenin David Lynch, Bela Tarr gibi usta yönetmenlere de saygı duruşu niteliğinde. Sinemada güçlü kadın hikayesini sevenler ise yönetmen koltuğunda Jesse V. Johnson’un oturduğu ‘Cehennem Öfkesi: Ave Marie’yi tercih edebilir. Savaş-aksiyon türündeki filmde Nina Bergman bildiği altın zulasının yerini göstermesi karşılığında Amerikan askerleri tarafından bulunduğu zor durumdan kurtarılan Fransız bir kadını canlandırıyor. Haftanın stresini sinema salonunda kahkaha ile atmayı dileyenler Gürsel Ateş’in ‘Nuh’un Gemisi Cudi’de’ komedisinin ikinci bölümünü izleyebilir. Metin Yıldız, Bülent Durgun, Charles Carroll, İskender Bağcılar, Şebnem Yıldırım gibi oyuncuların rol aldığı film bir yandan Şırnak’taki belediye seçimleri etrafında gelişen olayları anlatırken diğer yandan iki aşığın kavuşma çabasını anlatıyor. Çocuklarını sinemaya götürmek isteyen aileleri ise beyazperdede iki yapım bekliyor. Sahavet Ahsen Kaçulu’nun yönettiği yerli yapım ‘Sihirli Orman: Peri Kraliçesi’nde Feyza Temel, Pusat Pirinççi, Rüzgar Yıldız, Mert Yaran gibi oyuncular rol alıyor. Fantastik film, yanlışlıkla girdikleri ormandan çıkabilmek için Kraliçe Peri’yi kurtarmak durumunda kalan bir grup arkadaşın hikâyesini işliyor. Animasyon türündeki ‘Cesur İtfaiyeci’ ise çocuklara babası gibi bir itfaiyeci olmanın hayalini kuran genç Georgia’nın bu hayallerinin peşinden gitmesi aktarıyor.

24.jpg

BAŞKA SİNEMA’DAN DRAM ZİYAFETİ

26.jpg

Meksikalı yönetmen Michel Franco’nun Başka Sinema kapsamında vizyona giren dram türündeki ‘Gün Batımı’ filmi ise aile dramlarını seven izleyiciler için ideal. Dünya prömiyerini 78. Venedik Film Festivali ana yarışma bölümünde gerçekleştiren filmin başrolünde, yönetmenin İngilizce dilindeki ilk filmi olan 2015 yapımı Chronic’te de yer alan meşhur aktör Tim Roth yer alıyor. Film Meksika Acapulco’ya tatile gelen İngiltere’de kasaphanelere sahip varlıklı bir ailenin tatilleri sırasında annelerinin rahatsızlandığını öğrenmesi sonucunda dağılmasını anlatıyor.

KORKU SAÇAN YARATIK HİKAYELERİNİ SEVENLER BURAYA

28.jpg

Karanlık salonda korku dolu görüntülere tutkun olanlara vizyonda bu hafta iki seçenek var. Hanna Bergholm’un yönetmen koltuğunda oturduğu ‘Kuluçka’ hırslı ve takıntılı annesini tatmin etmek için umutsuzca çabalayan genç bir kızın bir gün ormanda tuhaf bir yumurta bulmasının ardından gelişen korku dolu olayları izleyiciye taşıyor. Süpervizörlüğünü Star Wars ve Jurassic World gibi filmlerdeki yaratık efektlerinin Gustav Hoegen’in yaptığı filmde Jani Volanen, Sophia Heikkilä, Reino Nordin, Ida Määttänen gibi oyuncular başrolde. Yerli korku ‘Hüddam’ın Soyu: Marid Cinleri’ ise , bir dans öğretmeni olan Hakan’ın, ailesinden miras kalan eski bir vazoda Marid kabilesinden bir cinin mühürlendiğini öğrenmesiyle gelişenleri anlatıyor. Mert Uzunmehmet’in yönettiği filmde Mihca Kılıç, Yeşim Gedik, Tufan Özün, Cengiz Çağlayan rol alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN