Merkez'in kararı sonrası konut ve ihtiyaç kredisi faizleri arttı

Merkez'in kararı sonrası konut ve ihtiyaç kredisi faizleri arttı

Merkez Bankası'nın politika faizini artırmayarak yüzde 10,25'te sabit bırakmasının ardından konut ve ihtiyaç kredisi faizleri arttı.

Politika faizini yükseltmeyerek yüzde 10,25'te sabit tutan Merkez Bankası'nın diğer kanalları kullanarak attığı para politikasını sıkılaştırma adımları, kredi faizleri üstünde etkisini gösterdi.

Dünya'nın haberine göre 16 Ekim haftasında bir önceki haftaya göre TL mevduatın ortalama faizi 12 baz puan yükselişle yüzde 10,96’ya çıktı. Konut kredi faizleri 6 baz puan yükselişle yüzde 15,10’a, ihtiyaç kredi faizleri de 8 baz puan artışla yüzde 19,42’ye yükseldi. Taşıt kredi faizleri ise 25 baz puan düşüşle yüzde 17,70’e indi.

DÖVİZ MEVDUAT FAİZLERİ DE ARTTI

Aynı hafta dolar mevduat faizi 3 baz puan artışla yüzde 1,29 ve Euro mevduat faizi 6 baz puan artışla yüzde 0,60’a yükseldi.

TL ticari kredi faizlerinde ise düşüş yaşandı. Verilere göre TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı aynı haftada bir önceki haftaya göre 139 baz puan azalarak yüzde 13,87’ye indi.

MERKEZ'DEN SÜRPRİZ KARAR

Kuru frenleme hamleleriyle piyasaya 19 ayda 120 milyar dolar süren Merkez, Eylül’de ‘iki yıllık tabu’yu yıkarak faiz artırımına gitmişti. MB’nin hamlesi piyasaları tatmin etmeyince doların ateşi söndürülememişti. Bu nedenle faizin 300 baz puan daha artırılacağı haberleri piyasada ciddi bir beklenti oluşturdu. Ancak Merkez’den sürpriz karar çıktı, politika faizini sabit tuttu. Geç likidite penceresi faizini ise örtülü şekilde 150 puan artırıma giderek 13,25’ten 14,75’e çıkardı. Bu adıma olumlu tepki vermeyen dolar tarihi zirveyi gördü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN