Mürekkep damlalarının ardında sessiz bir âlim

Mürekkep damlalarının ardında sessiz bir âlim

Halil Solak’ın Prof. Dr. İsmail E. Erünsal’la yaptığı nehir söyleşi kitabı ‘Yirmi İki Mürekkep Damlası’ okurla buluştu. Muhatabının özel hayatına değil çalışmalarına yoğunlaşan söyleşi, Erünsal’ın Osmanlı Arşivlerinde yıllar süren araştırmalarının ardındaki ilmi derinliğin kapısını aralıyor.

ŞABAN ÖZDEMİR | KARAR

Halil Solak’ın İsmail E. Erünsal’la yaptığı söyleşi kitabı ‘Yirmi İki Mürekkep Damlası’ Timaş Yayınları vasıtasıyla okuyucu ile buluştu. Daha önce yapılan röportaj kitaplarından farklılık arz ediyor bu nehir söyleşi. Her şeyden önce muhatabının özel hayatına değil, eserlerine yoğunlaşıyor. Öncelikle Erünsal’ın mahviyet makamındaki duruşu ile karşılaşıyorsunuz kitapta. Hoca, özel hayatını deşmiyor hiç. Sadece kitaplarından, ilimden, usulden, ilim camiasının eksiklerinden ve olması gerekenlerden ve özellikle kütüphanelerden bahsediyor. 

Erünsal Hoca’nın İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ndeki eğitiminden, Edinburgh’taki doktora yıllarına, bir dönemin önemli kültür mahfillerinden olan ve kurucuları arasında yer aldığı Enderun Kitabevi’nden Osmanlı Arşivleri’ne kadar birçok mekân, kişi ve olay hakkındaki müşahedelerini bir roman tadında sunuyor okuyucuya kitap. Beşinci bölümden sonra şöyleşi Erünsal Hoca’nın çalışmalarına yoğunlaşıyor. Osmanlı Arşivleri’ni kullanarak kılı kırk yaran bir araştırmayla divan şiirimizin tarihine arşiv belgelerine dayalı yaptığı katkıları, sahaflar ve sahaflık tarihi üzerine birikimini, kadı sicillerinin kültür ve Osmanlı sosyal hayatı için ne kadar önemli olduğunu, Osmanlı toplumunda kadının rolü ve okuduğu kitaplar gibi birçok konuyu Erünsal Hoca’nın bilgisine ve ilmine hayran olarak müşahede edeceksiniz. 

‘KES-YAPIŞTIR AKADEMİSYENLER OKUMALI’

Erünsal Hoca’nın bu söyleşisini aynı zamanda bir ulema nizamnamesi olarak da okumak mümkün. Akademik bir çalışmanın nasıl yapılması ve yapılmaması gerektiğini öğretmek için günümüzün ‘kes-yapıştır akademisyenleri’ne muhakkak okutmalı bence. Mahviyet makamında emsali çok az kalmış olan büyük bir âlimin ufuk açan bu keyifli söyleşisini ilmin haysiyetine inanan herkese tavsiye ederim. 

DERİN ARAŞTIRMALARIN PROFESÖRÜ

İsmail E. Erünsal… Kendisi televizyonda arz-ı endam eden profesörlerden değildir. Kendisiyle tanışıklığı olmayan biri, Erünsal’ı sadece yayınlarından bilebilir. Sessiz ve derinden sürdürdüğü araştırmaları, spesifik konulara eğilen ve birincil kaynaklar kullanılarak ortaya çıkarılan özgün çalışmalardır. Söz konusu çalışmalarını okuyanlar ise hakiki bir âlim portresiyle karşılaşırlar. Her aileye bir akademisyenin düştüğü günümüz Türkiye’sinde, bir araştırmanın nasıl yapılması gerektiğini Erünsal’ın bazıları 3.000 dipnotluk yayınlarına bakıp görebilirsiniz. Tek cümlelik kanaate varmak için Osmanlı Arşivleri’ndeki yüzlerce defteri yıllar boyunca didik didik ettiğini, hayranlıkla karışık bir haset duygusuyla çalışmalarında görürsünüz. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN