‘Nadir deprem’le sallandık / Son depremler

‘Nadir deprem’le sallandık / Son depremler

Marmara, Kandıra’da meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremle sallandı. 6 şehirde hissedilen depremi değerlendiren uzmanlar, farklı açıklamalarda bulundu. Kandilli’den Prof. Dr. Ali Pınar, sarsıntının “Nadir meydana gelen depremler” kategorisinde olduğunu söyledi. 

Önce Girit Adası, sonra Manisa, ardından Kocaeli... Dün peş peşe meydana gelen depremler tedirginlik yarattı. Akhisar iki dakika arayla 4.1 ve 4.2 büyüklüğündeki depremlerle sallandı. Yunanistan da 4.5’lik depremi yaşadı. Ardından saat 11.18’de Kocaeli Kandıra’da meydana gelen AFAD’a göre 4.8, Kandilli’ye göre 5.0 büyüklüğündeki deprem 6 ilde hissedildi. İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak ve Bartın’da yaşayan vatandaşlar sallantıyı hissetti. Tedirginliğe yol açan depremde can ve mal kaybı yaşanmadı. Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban, Kandıra’daki vatandaşların dahi depremi hissetmediğini söyledi. AFAD Kocaeli İl Müdürü Salim Tekoğul da depremin Karadeniz’in 102 kilometre açığında 25 kilometre derinlikte meydana geldiğini ifade etti. 

DAHA BÜYÜK OLABİLİR 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Pınar, bu tip depremlerin oldukça uzak olması sebebiyle Kuzey Anadolu Fayı üzerinde herhangi bir tetikleme etkisi olmayacağını dile getirdi. Pınar, Karadeniz’de zaman zaman bu tip büyüklükte depremlerin meydana gelebildiğini ancak bunların sıklığının çok az olduğunu kaydetti. Karadeniz depremlerinin Anadolu’da meydana gelenlerle karşılaştırılması durumunda “nadir meydana gelen depremler” şeklinde tanımlanabileceğini vurgulayan Pınar, Zonguldak’ta 1968 yılında meydana gelen 6.5’lik depremi hatırlatarak, bu depremlerin bazen 6 büyüklüğüne de erişebildiğini ifade etti. -AA, -DHA

GÖRÜŞ FARKI

Jeofizik mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu:Marmara’yı tetiklemez 

“Burada çok fazla depreme rastlanmaz, Karadeniz’in kendi özelliklerine bağlı olarak oluşan bir deprem olarak değerlendirmek lazım. Kuzey Anadolu Fayı ayrı bir sistemden oluşuyor. Marmara’yı tetikleyecek veya Kuzey Anadolu Fayı’nın gerilmesiyle oluşan bir deprem değil. Akhisar’daki depremler daha önemli. Karadeniz’deki depremden çok daha önemli bir olay var orada.”

Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen: Sıkışma ve stres artıyor 

“Depremin Karadeniz sahil şeridine paralel deniz içerisinde olan ters faylara ilişkin bir deprem olduğunu söyleyebiliriz. Direkt Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda bir deprem değil ama bir sıkışmanın olduğu ve stresin arttığının göstergesi. Yani büyük bir depremin ayak izleri diyebiliriz ama depremin ne zaman olacağını söyleyemiyoruz. Yakın bir zamanda 6’nın üzerinde, Türkiye’nin herhangi bir yerinde bir deprem olması hiç de şaşırtıcı olmaz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN