Nakdi ücret desteği ne zaman yatacak? Ücretsiz izin parası desteği uzatıldı mı?

Nakdi ücret desteği ne zaman yatacak? Ücretsiz izin parası desteği uzatıldı mı?

Koronavirüs tedbirleri kapsamında ödenen nakdi ücret desteğinin mart ayında hesaplara yatacağı tarih henüz belli olmadı. İşçilerin yanı sıra işverenler için de önem arz eden ücretsiz izin parası desteğinin mart ayında son kez ödenmesi kararlaştırılmıştı. İşte detaylar...

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen nakdi ücret desteğinin ne zaman hesaplara yatacağı merak konusu oldu. Nisan 2020'den beri sağlanan maaş desteğinden, 1 Ocak 2020 tarihinden sonra işe başlayıp ücretsiz izne ayrılan çalışanlar için uygulanıyor.

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ MART AYI ÖDEMELERİ YATTI MI?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, şubat ayına ait nakdi ücret desteği ödemelerinin 9 Mart 2021 günü yapılacağını açıkladı. Ödemelerin banka hesapları üzerinden yapılacağını anımsatan Bakan Selçuk, sistemde IBAN bilgisi eksik veya hatalı olanların ödemelerinin ise PTT aracılığıyla gerçekleştirileceğini hatırlattı.

Geçen aylarda en geç ayın 10'una kadar hesaplara yatırılan nakdi ücret desteği, TC Kimlik numarasının son hanesine göre yatırılıyor.

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ UZATILDI MI, NE ZAMAN SONA ERECEK?

17 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanı kararnamesine göre, kovid-19 salgını sürecinde ekonomiyi ve istihdamı korumak ve desteklemek amacıyla ödenen nakdi ücret desteğinin 17 Ocak 2021 tarihinden itibaren iki ay uzatılmasına karar verildi.

Yani bu kararnameyle birlikte ücretsiz izin parası desteği 17 Mart 2021 tarihinde sona erecek. Yeni bir uzatma kararı gelip gelmeyeceği henüz bilinmiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan son açıklama nakdi ücret desteğinin 17 Ocak 2021'den itibaren 2 ay daha, kısa çalışma ödeneğinin süresini de son defa Mart 2021 sonuna kadar uzattıkları yönündeydi.

1 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirilen kabine toplantısından nakdi ücret desteği ile ilgili bir karar alınmadı.

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ NEDİR?

Koronavirüs salgınının ekonomik ve sosyal hayata etkilerinin azaltılması amacıyla, 4447 sayılı kanunun geçici 24. maddesi kapsamındaki kişilere ücretsiz izne çıkarıldıkları veya işsiz kaldıkları dönem için İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ve İŞKUR tarafından yapılan ödemeye, 'nakdi ücret desteği' deniyor.

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?

17 Nisan 2020 tarihi itibarıyla, iş sözleşmesinin bulunduğu işveren tarafından 22 Mayıs 2003 tarihli ve 4857 Sayılı İş Kanunu'nun geçici 10. maddesi uyarınca ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler ile 15 Mart 2020 tarihinden sonra 4447 Sayılı Kanunun 51. maddesi kapsamında iş sözleşmesi feshedilen ve aynı kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçiler herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak kaydıyla ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre kadar kapsam dahilindedir.

Ayrıca; 1 Ocak 2019 - 17 Nisan 2020 aralığında 4857 Sayılı Kanunun 25/(II) numaralı bendinde belirtilen nedenler dışında hizmet akdi sona erenler ile özel sektör işyerlerinde Ocak 2019 ile Nisan 2020 arasında en az çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilenlerden 1Aralık 2020 tarihinden itibaren işe başlatılıp ücretsiz izne ayrılanlara Nisan 2020'de uygulamaya başlanılan nakdi ücret desteği uygulaması ile benzer esaslar çerçevesinde nakdi ücret desteği ödeniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN