Ömer Seyfettin’in mektubu 73 bin liraya alıcı buldu

Ömer Seyfettin’in mektubu 73 bin liraya alıcı buldu

Ömer Seyfettin’in 1905 tarihli imzalı kartpostal mektubu İstanbul Müzayede’nin düzenlediği online açık artırmada 73 bin liraya alıcı buldu.

SALİHA SULTAN | KARAR

Türk edebiyatının öncü ismi Ömer Seyfettin’in imzalı kartpostal mektubu İstanbul Müzayede’nin online düzenlediği açık artırmada 73 bin liraya alıcı buldu. Kimliği henüz bilinmeyen alıcı, 17 bin 500 liradan açık artırmaya sunulan esere vergi ve komisyonla birlikte toplamda 103 bin 368 lira ödeyecek.  

mer-seyfettin3.jpg

Ölümünün 100. yılı olan 2020’de hakkında düzenlenen pek çok etkinlik ile birlikte geride bıraktığımız Ömer Seyfettin, 1884 ve 1920 yılları arasında yaşamıştı. 36 yıllık yaşamında Türk edebiyatımızda öykü geleneği için büyük izler bırakan yazar, ne yazık ki hayata erken veda etmişti. 

MEKTUPTA NE YAZIYOR? 

Açık artırmada satılan kartpostal mektuptaki Osmanlı Türkçesiyle kaleme alınmış metnin latin harflerine aktarılmış hali şu şekilde: 

mer-seyfettin2.jpg

mer-seyfettin.jpg

Kartpostaldaki metnin Latin harflerine aktarılmış hali şu şekilde: 

17 Nisan 132 (30 Nisan 1905 Kuşadası) 

“Kardeşim Münirciğim, mektup yazamadığım için kusura bakma… Bu adem-i samimiyet ve lakaydiden değil, yazacak bir şey olmadığındandır. Buradaki hayatımı sana yazsam sen Mançurya’da yani Arnavutluk’ta olmak münasebetiyle müteessir olacaksın. Şimdi yaz… Her taraf zevk ve sefa ile dolu… Gece denizi seyretmek, sandalla gezmek kadar insana İstanbul’u der-hatır ettirecek bir şey olamaz. Yalnız para için biraz sıkıntı varsa da bütçemin açığını şimdilik babam kapatıyor. Bütün günlerim saî ve safâ içinde geçiyor…  

Her neyse, resimlerinden beklerim, ben de göndereceğim, hani Arnavut elbisesiyle çıkardıklarından… Pederinin, validenin ve hemşirenin ellerinden öperim. Mahalleden ne havadis var? Mektuplarında bana İstanbul’dan bahset… Ben de uzun mektuplar vaad ederim kardeşim.” 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN