Pentagon'dan iddialara yalanlama: İstifa etmiyor

Pentagon'dan iddialara yalanlama: İstifa etmiyor

Pentagon, ABD basınında çıkan Savunma Bakanı Mark Esper'in istifa edeceğine yönelik iddiaları yalanladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Savunma Bakanı Mark Esper'in görevinden istifa etmek hazırlığında olduğuna ilişkin iddiaları yalanlayarak bu iddiaların "birçok yönden yanıltıcı" olduğunu açıkladı. 

Pentagon sözcüsü Jonathan Hoffman, Amerikan NBC televizyonunun Esper'in istifa mektubunu hazırladığı haberine ilişkin, "NBC'nin haberi yanlış ve birçok yönden yanıltıcıdır. Açık olmak gerekirse Bakan Esper'in ne istifa etmek gibi bir niyeti var ne de kendisinden bir istifa mektubu sunması istenmiştir." açıklamasında bulundu.

ABD merkezli MSNBC televizyonunun ismi açıklanmayan üç yetkiliye dayandırdığı haberinde, uzun zamandır ABD Başkanı Donald Trump ile aralarının iyi olmadığı ve seçimden sonra görevden alınmasına neredeyse kesin gözüyle bakılan Bakan Esper'in istifa etmek üzere mektup hazırladığı iddia edilmişti.

Esper'in aynı zamanda ABD'nin askeri üslerindeki Konfederasyon generallerinin isimlerinin sökülmesine yönelik taslak hazırladığı ileri sürülen haberde, bunların yerine konulacak isimler konusunu da Kongreye sunacağı iddia edilmişti.

MARK ESPER KİMDİR?

Mark Esper 1964 yılında ABD'nin Pennsylvania eyaletinde dünyaya geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile West Point Askeri Akademisi'nde eğitim gördü.

Harvard Üniversitesi'ndeki JFK School of Government'ta kamu yönetimi yüksek lisans, George Washington Üniversitesi'nde ise kamu politikaları doktora yaptı.

KÖRFEZ SAVAŞINDA CEPHEDE GÖREV YAPTI

Esper 1990-91'deki Birinci Körfez Savaşı'nda Irak'ta savaştı.

2007 yılında ordudan emekli olduğunda 10 yılı aktif görev olmak üzere 21 yıl görev yapmıştı.

Ordudaki görevinin ardından Esper, George W. Bush döneminde ABD Savunma Bakanlığı'nda çeşitli görevlerde bulundu. Bush döneminin ardından Küresel Fikri Mülkiyet Merkezi Başkan Yardımcılığı, ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcılığı, National Institute for Public Policy Kıdemli Araştırmacılığı gibi çeşitli pozisyonlarda çalıştı.

Esper ayrıca ABD havacılık sanayisinin kurduğu bir birlik olan Aerospace Industries Association ve muhafazakar bir düşünce kuruluşu olan Heritage Foundation'da çalıştı.

Bu görevlerin ardından ise Raytheon şirketinde çalışmaya başladı.

Esper'in lobicilik faaliyetini yürüttüğü Raytheon ABD savunma sanayiindeki en büyük şirketlerden biri konumunda.

Şirket hava trafik kontrol sistemleri, radarlar, uydu sensörleri, iletişim, yarı iletkenler, hava savunma sistemi ve füze üretimi gibi çeşitli alanlarda üretim yapıyor.

Esper 2010 yılında Raytheon Hükümetle İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı oldu.

Kasım 2017'de ABD Savunma Bakanlığı'nda ordudan sorumlu sivil bir pozisyona getirildi.

24 Haziran'da ise bu görevinden ayrılarak Savunma Bakanı Vekili oldu.

Trump, 15 Temmuz 2019'da Esper'i Savunma Bakanlığı'na aday gösterirken kendisi hakkında "Esper çok tecrübeli. Uzun süredir konuştuğumuz konuların hep içinde yer aldı" dedi.

Esper, ABD yasaları bakanlığa vekalet eden kişilerin bakanlığa aday gösterilmesine izin vermediği için aynı gün görevini bıraktı.

23 Temmuz 2019'da Senato tarafından Savunma Bakanlığı görevi onaylandı.

Esper'in ABD ordusunun yanı sıra Kuveyt ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden aldığı madalyalar da bulunuyor.

30 yıldır evli olan Esper'in üç çocuğu bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN