Petrol fiyatlarının gerilemesiyle dış ticaret açığı yükseldi

Petrol fiyatlarının gerilemesiyle dış ticaret açığı yükseldi

Türkiye'nin en büyük ithalat kalemlerinden enerji ithalatını önemli ölçüde azaltan petrol fiyatlarındaki yüzde 50'yi aşan gerilemenin etkisiyle uzun süredir aralıksız düşen dış ticaret açığı, Eylül'de yeniden yükselmeye başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, dış ticaret açığı Eylül'de yüzde 14.1 artarak 4.36 milyar dolara yükseldi. Böylece, Ocak-Eylül dönemindeki açık geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.6 düşüşle 42.03 milyar dolar olarak gerçekleşti.
TÜİK verilerine göre, ihracat Eylül ayında yüzde 5.6 azalarak 10.94 milyar dolara geriledi ve yılın ilk dokuz aylık döneminde de, geçen yılın aynı dönesine göre yüzde 2.7 azalarak 104.23 milyar dolara indi.
İthalat da, Eylül ayında yüzde 0.7 azalarak 15.3 milyar dolara, yılın ilk dokuz aylık döneminde de yüzde 6.5 azalarak 146.25 milyar dolara geriledi.
Avrupa Birliği’ne (AB) yapılan ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.4 artarak 5 milyar 484 milyon dolar a çıktı ve AB'nin ihracattaki payı yüzde 47.1'den, yüzde 50.2'ye yükseldi.
İhracatta ilk sırayı alan Almanya'ya yapılan ihracat Eylül ayında 1 milyar 137 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 784 milyon dolar ile İngiltere, 653 milyon dolar ile İtalya ve 575 milyon dolar ile Irak izledi.
Çin'den yapılan ithalat, Eylül ayında 2 milyar 221 milyon dolar ile ilk sırayı aldı. Bu ülkeyi sırasıyla Almanya 1 milyar 668 milyon dolar, Rusya 1 milyar 47 milyon dolar ve İtalya 699 milyon dolar ile izledi.
 

İSTANBUL/DHA

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN