Prof. Dr. Asım Cenani kimdir?

Prof. Dr. Asım Cenani kimdir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde, Çocuk Hastalıkları uzmanlık eğitimi sırasında hocası olan Prof. Dr. Asım Cenani, yaptığı işlerle tıp dünyasına büyük iz bıraktı.

Genetik ve Tıbbi Biyoloji alanında öncü kabul edilen Prof. Dr. Asım Cenani, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Kliniği sitogenetik laboratuvarının kurucusudur. Literature büyük katkılar sunan Prof. Dr. Asım Cenani, Adnan Oktar’ın sağ kolu Oktar Babuna’nın 1999 yılında yaptığı ‘gen hırsızlığı’na da karşı duran isimler arasında yer aldı.

PROF. DR. ASIM CENANİ KİMDİR?

1931 yılında Gaziantep’te doğan Prof. Dr. Asım Cenani, orta öğrenimini 1951’de Galatasaray Lisesi'nde bitirmesinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yüksek öğrenim gördü.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Kliniği sitogenetik laboratuvarının kurucusu olan Prof. Dr. Asım Cenani, Klinik Genetik, Genel Pediatri, Dismorfoloji ve Sitogenetik üzerine özel çalışmalar yaparken, literature de büyük katkılar sundu.

asim-cenani-kimdirrrr.jpg

Almanya'da Johan Gutenberg Üniversitesi'nde Pediatri İhtisası yapan Prof. Dr. Asım Cenani, ardından vani görevi boyunca, 1963-65 yıllarında Haydarpaşa Askeri Hastanesi'nde Çocuk Kliniği bölümünde çalıştı. 1966-69 yılları arasında insan genetiği üzerine ihtisas yapan Prof. Dr. Asım Cenani, 1970 yılında pediatri doçentlik sınavını başarıyla tamamladı.

1971 yılında eylemli doçent, 1976 yılında ise eylemli profesör olan Prof. Dr. Asım Cenani, 1 yıl kadar Hamburg Şehir Hastanesi Çocuk Kliniği Şef Muavinliği yapmasının ardından 1969 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne geçiş yaptı.

Sitogenetik Laboratuarı yöneticiliği ve kuruculuğu, genetik ve teratoloji BD yöneticiliği ve kuruculuğu, genetik seksiyonu yöneticiliği ve kuruculuğu, Sosyal Pediatri BD başkanlığı gibi görevleri 1969-1974 yıllarında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmasının ardından, Biyolojik ve Fizyolojik Bilimler ABD Başkanlığı ve Genetik Kürsü başkanlığı, Edirne Tıp Fakültesi kurucu üyeliği yapan Prof. Dr. Asım Cenani, 1980-98 yıllarında da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Sağlık Meslek Lisesi Müdürlüğü ve Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü kurucu ve başkanlığını yaptı.

Genetik ve Teratoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi kurucu ve müdürlüğü görevlerinin ardından, Onkoloji Enstitüsü Tümör Genetiği BD Başkanlığı yapan Prof. Dr. Asım Cenani, 1995-98 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü ve Genetik Anabilim Dalı Başkanlığı'nda çalıştı. ‘Cenani-Lenz Sindaktilisi (Cenani Syndactilism)' kavramıyla dünya bilim edebiyatı tarihine ismini yazdıran Prof. Dr. Asım Cenani, 1998’de emekli oldu.

asim-cenani-kimdirrrrrrr-001.jpg

BAKAN KOCA'DAN TAZİYE MESAJI

Twitter hesabı üzerinden Prof. Dr. Asım Cenani’nin vefat haberini paylaşan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde, Çocuk Hastalıkları uzmanlık eğitimi esnasında öğrencilerinden biri olma onuruna kavuştuğu, Genetik ve Tıbbi Biyoloji bölümlerinin öncüsü Prof. Dr. Asım Cenani’nin hayatını kaybettiğini duyurarak, merhuma Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

GEN HIRSIZLIĞINA KARŞI DURMUŞTU

Suç örgütü lideri Adnan Oktar’ın sağ kolu olduğu iddia edilen Oktar Babuna için 1999 yılında gerçekleştirilen ilik nakli kampanyasına yönelik o zaman Sağlık Bakanlığı tarafından, Genelkurmay Başkanlığı’na gönderilen bilgi notunda; TSK’nin 20 Nisan-28 Ekim 1999 tarihlerinde kampanyaya katılma kararı aldığı kaydedilerek, birtakım tereddütler yaşandığına işaret edilmiş ve bakanlıktan kampanyaya dair resmî görüş istenmiş

Bakanlık da cevap yazısında Babuna kampanyasının durdurulduğunu duyurarak, kampanyanın Organ Nakli Kanunu’na aykırı olarak yapıldığını ve bu sebeple düzenleyiciler ile ilgili 2 seneden 4 seneye dek hapis cezası verilebileceğini paylaşmış.

Söz konusu yazıda, Cumhuriyet savcılarının Oktar Babuna’nın kampanyasıyla alakalı soruşturma başlatması gerektiğinin altı çizilirken, bu tür kampanyaların gerçekleştirilmesi adına bir alt komisyon oluşturulduğu belirtiliyor.

Bakanlık tarafından Genelkurmay’a gönderilen yazıda, yurtdışına gönderilen kan örnekleri sonuçlarının resmen talep edildiği, kampanyanın bu haliyle devam etmesinin uygun olmadığı ve Genelkurmay’ın verdiği desteğin bir an evvel durdurulmasının uygun olacağı bildirilmiş.

asim-cenani-kimdirr.jpg

Bakanlıktan gönderilen bilgi notu ve Etik Kurul yazılarının arkasından Genelkurmay tarafından yapılan açıklamada da Babuna için TSK bünyesinde başlatılan kampanyanın sona erdirildiği vurgulanmış.

Bu esnada, kampanyaya karşı çıkan dönemin Sağlık Bakanı Osman Durmuş’un arkasından, genetik bilgi hırsızlığı endişelerini ifade eden kurumların da o zaman dikkate alınmadığı iddia edildi. 2018 yılında Milliyet’ten Mert İnan imzalı haberde; Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) yetkililerince yapılan açıklamalarda kampanyanın riskler barındırdığı ifade edilirken, ‘İnsan genomu artık ticari bir meta şekline gelmiştir’ uyarısı yapılmış.

Aralarında; İstanbul Üniversitesi Genetik Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Asım Cenani, Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Prof. Dr. Nazlı Başak, Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Yücel Tangün, Kadir Has Tıp Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ender Altıok ile Prof. Dr. Beyazıt’ın da yer aldığı isimler, ‘Gen haritası hırsızlığı yapılıyor’ açıklaması yapmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN